Tým Nagygate necháme pracovat, uvedli Pecina a Benešová

Radek Nohl Radek Nohl
28. 6. 2013 6:46
Šéfa žalobců a policie odvolat nechceme, říkají budoucí ministři vnitra a spravedlnosti
Po zatčení Jany Nagyové podal Petr Nečas demisi a začal vznikat kabinet Jiřího Rusnoka.
Po zatčení Jany Nagyové podal Petr Nečas demisi a začal vznikat kabinet Jiřího Rusnoka. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Snad je to shoda okolností, ale jako první obsadil designovaný premiér Jiří Rusnok ve své vládě posty, jejichž držitel může značně ovlivnit asi největší policejní případ historie, pro který se trochu nepřesně vžila nálepka Nagygate

Martin Pecina a Marie Benešová, kteří povedou ministerstvo vnitra, respektive resort spravedlnosti, převezmou úřady uprostřed rozsáhlého vyšetřování státních zakázek a vztahů mezi politiky, státními úředníky a podnikateli.

Oba tyto resorty jsou dnes kvůli zatčení premiérovy pravé ruky Jany Nagyové, bývalých poslanců a razii v domech vlivných podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga pod poměrně velkým tlakem.

Oba noví ministři shodně říkají, že se do práce policistů či státních zástupců nebudou vměšovat. "Policii nechám pracovat, je to hrozně jednoduché. Ať si dělají, co chtějí," řekl Aktuálně.cz Martin Pecina.

Pecina: Šéf policie má místo jisté

Právě policejní prezident Martin Červíček se podle něj o místo bát nemusí. "Pan plukovník Červíček je skvělý manažer a má velkou autoritu. Říkám hned, že se ani nebudu snažit ho nějak měnit," řekl Pecina.

Martin Pecina.
Martin Pecina. | Foto: Ludvík Hradilek

Nutno dodat, že šéf policie je podle současného zákona prakticky neodvolatelný, pokud není obviněn. Ministr vnitra od něj dostává informace o velkých raziích. Stejně tomu bylo i v případu zatčení Jany Nagyové.

Právě kvůli kauze nejbližší spolupracovnice Petra Nečase si končící ministr spravedlnosti Pavel Blažek nechal zpracovat zprávu, která má odpověď na otázku, zda je možné více než jeden rok odposlouchávat blízké okolí premiéra.

Blažkova nástupkyně Marie Benešová počítá s tím, že si zprávu určitě přečte. "Až tam budu, budu se zajímat o všechno, co tam je rozdělané," říká Benešová.

Česko má nového premiéra, podívejte se na fotky:

Odmítají personální čistky

Naopak Pecina tvrdí, že informace v této věci od svých podřízených požadovat nebude. "Ministr na to nemá žádné právo, na to má právo nejvýše náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení. Ani ministr nemůže nahlížet do trestních kauz," uvedl. 

Marie Benešová.
Marie Benešová. | Foto: Ludvík Hradilek

Stejně jako Pecina i budoucí ministryně spravedlnosti odmítá personální čistky na nejvyšších místech státních zastupitelství i na svém úřadě. "Jestli budete ve vládě na určitou dobu, tady je předpoklad na několik měsíců, tak tam těžko budete dělat personální zemětřesení," konstatuje Benešová.

Na otázku, zda uvažuje o odvolání šéfa žalobců Pavla Zemana, odpověděla: "To určitě ne. Já jsem ráda, že ho máme," uvedla Benešová.

Pecina nehodlá odvolat ani šéfa hasičů Drahoslava Rybu a ředitele České pošty Petra Zatloukala. "Ani s jedním nemám problém," podotkl Pecina. Jeho budoucí náměstci, až na Miroslavu Oliveriusovou, však místo jisté nemají. 

Nový kabinet premiéra Jiřího Rusnoka? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy