Exkluzivně: Jednání o rozpočtu nebude, TOP 09 ho odmítá

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
15. 7. 2011 17:54
Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg odmítá jednat o rozpočtu na koaliční schůzce K9
Foto: Jan Langer

Praha - TOP 09 odmítá na plánovaném pondělním jednání koaliční K9 jednat o návrzích rozpočtu na příští rok.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz to uvedl předseda strany Karel Schwarzenberg. Setkání koaličních vyjednavačů si vynutily Věci veřejné, které chystaný rozpočet z pera ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kritizují.

Jednání však může skončit krachem, podle TOP 09 by měli o rozpočtu jednat ministři Nečasova kabinetu, nikoliv koaliční vyjednavači.

"Já jsem na posledním zasedání vlády jasně řekl, že jednání o rozpočtu na K9 pro mě nepřipadá v úvahu. Rozpočet je otázka vlády, nikoliv K-devítky," uvedl Schwarzenberg.

Věcem veřejným se nelíbí Kalouskův návrh, jak by měla jednotlivá ministerstva šetřit. Rozpory panují rovněž v otázce posílení příjmové stránky, kterou chce Kalousek řešit mimo jiné zvýšením DPH na 19 procent. To VV odmítají.

5 minut a konec K9

Schwarzenberg se jednání K9 osobně nezúčastní, má jednání v Bruselu. "Bude mě zastupovat ministr financí," ohlásil předseda TOP 09. Dá se očekávat, že jiný mandát Kalousek od Schwarzenberga nedostane, koaliční vyjednavači tak nebudou moct o rozpočtu vyjednávat.

"My si prostě nenecháme rozfofrovat ucelený návrh rozpočtu," zdůvodnil Schwarzenberg nechuť jednat.

Předseda TOP 09 připustil, že odmítnutí jednat o rozpočtu v tomto formátu koaliční partnery podráždí. "Koalice se na tom může zaseknout, ale já jsem jim jasně řekl, že v tomto nehodlám nijak ustoupit," uvedl.

Zvýšení DPH je možné

Věci veřejné už v týdnu odmítly Kalouskův návrh rozpočtu na příští rok, žádají čtyři miliardy navíc do školství na platy učitelů a nejméně 10 miliard do státního fondu dopravní infrastruktury. Chtějí rovněž přehodnocení škrtů v ostatních resortech a seznam priorit, které by měl stát finančně podporovat.

Ministr financí však za žádnou cenu nechce zvyšovat schodek rozpočtu, mluví se tedy o zvýšení jeho příjmové stránky. Vláda proto posoudí případné zvýšení DPH na 19 procent, ve hře je rovněž úprava mandatorních výdajů, zvýšení daně právnickým osobám či daně z nemovitosti anebo úprava dávek.

"Především musíme šetřit, to je jasná priorita a tady jsou ještě možnosti. Zvýšení DPH si ovšem rovněž umím představit," uvedl předseda TOP 09. Jasněji bude na středečním jednání vlády a po úterní poradě ekonomických ministrů.

"Máme tu krizi za našimi hranicemi, což může ovlivnit hospodářský vývoj celé Evropy, včetně nás. To musí vést k tomu, že musíme nějaké opatření přimout. Lidé nás za to budou fackovat, ale zachráníme jejich úspory," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy