Za půl roku se nevybralo na daních 30 miliard korun

Petr Holub
1. 7. 2011 18:16
Kdyby se výběr daní v druhém pololetí nezlepšil, bude v příjmech chybět 59 miliard
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Plánovaného schodku dosáhne Česká republika pouze v tom případě, že ještě letos škrtne ve výdajích nejméně 25 miliard.

Ukazuje to rozpočtová bilance za první pololetí, podle níž stát nedokázal na daních získat ani o korunu víc než loni. Kdyby se výběr daní v druhém pololetí nezlepšil, bude v příjmech chybět 59 miliard.

Ministr financí Miroslav Kalousek šetřil na výdajích už v první polovině roku. I po započtení odložené červnové platby krajům na učitelské mzdy neutratil stát víc než loni. Rozpočet přitom počítá u výdajů s růstem 38 miliard.

Z červnových dat však vyplývá, že stát bude muset šetřit ještě víc. Letošní rozpočet připouští schodek maximálně ve výši 135 miliard, rozdíl loňských příjmů a výdajů ale vytvořil stošedesátimiliardový deficit.

Účet za minulé ztráty

Základem špatné červnové zprávy jsou informace o tom, kolik zaplatily na daních ze zisku podniky. V červnu obvykle odvádějí 40 procent celkové roční částky a letos od nich finanční úřady dostaly jen 30 miliard, o devět miliard méně než loni.

Ukazuje se tím, že podniky rozpouštějí ztráty krizového roku 2009 také v letošních daňových přiznáních.

Méně než loni stát získal také u daně z příjmu fyzických osob, i když se za rok snížila nezaměstnanost o půl procenta. Už od počátku roku je vidět, že pracovníci, kteří během loňska vyměnili zaměstnanecký poměr za švarcsystém, neodvádějí státu prakticky žádné příjmové daně.

Nad vodou drží rozpočet nepřímé daně, které se propadly začátkem roku, ve druhém čtvrtletí se je však daří vybírat nad očekávání. Jen těsně pod očekáváním je inkaso sociálního pojištění.

Víc důchodců, méně nezaměstnaných

Napětí v rozpočtu zvyšují rostoucí výdaje na penze, za které stát utratil v prvním pololetí o 12 miliard víc než za prvních šest měsíců minulého roku a o 4 miliardy víc, než předpokládal v rozpočtu.

Červnová bilance také ukazuje, kde dokázal ministr financí výdaje stlačit. Podle plánu ušetřil osm miliard na investicích a přes čtyři miliardy na platech státních zaměstnanců. Kromě toho neposlal čtyři miliard miliardy na opravy silnic resp. podporu zemědělcům, se kterými už rozpočet počítal. Dvě miliardy se podařilo ušetřit na podpoře nezaměstnaným.  

 

Právě se děje

Další zprávy