Kalousek se vrací k DPH na 19 %, vládě se nechce šetřit

Petr Holub, Kateřina Eliášová
12. 7. 2011 6:00
Aktuálně.cz vidělo nový návrh výdajů na příští rok. Vyšší DPH získá Kalousek 20 miliard
Černé na bílém nic není. Ministr Kalousek však úvahu o vyšším DPH přednesl na jednání ekonomických ministrů.
Černé na bílém nic není. Ministr Kalousek však úvahu o vyšším DPH přednesl na jednání ekonomických ministrů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři vlády Petra Nečase (ODS) už mají k dispozici druhý návrh ministerstva financí, kolik peněz ze státního rozpočtu budou smět v příštím roce utratit.

Pokud nebudou ani teď spokojeni, má pro ně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poslední variantu. Útratu ministerstev zaplatí spotřebitelé devatenáctiprocentní sazbou DPH.

Návrh výdajů na příští rok Kalousek rozeslal ministrům vládním intranetem, Aktuálně.cz mělo možnost se s ním seznámit. Vyplývá z něj, že jednotlivé kapitoly nemusí škrtnout desetinu, ale jen dvacetinu svých letošních výdajů.

Tím rozpočet ušetří patnáct miliard, které se rozdělí na důchody. Celkové výdaje pak zůstanou na letošní úrovni, namísto 1071 utratí stát ještě o miliardu navíc.

Nový návrh nepočítá s finanční injekcí do Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 14 miliard korun, tyto peníze chce Kalousek využít pro ostatní ministerstva.

V dolní sazbě jen léky a knihy

Členům vlády se však podle informací Aktuálně.cz nelíbí ani mírnější verze. Kalousek nechce v příštím roce za žádnou cenu zvyšovat schodek ve výši 3,5 procenta HDP. Jedinou alternativou je nepopulární zvýšení daně z přidané hodnoty.

O této možnosti mluvil Kalousek na posledním jednání ekonomických ministrů, což Aktuálně.cz potvrdili pod podmínkou anonymity hned dva jeho účastníci.

Ministr však úvahy o zvýšení DPH odmítl komentovat. "Nejprve chci o možných variantách mluvit s ostatními ministry. To, na co se ptáte, se nezakládá na pravdě," tvrdí Kalousek. Neupřesnil však, v čem jsou informace Aktuálně.cz chybné.

Ministerstvo financí dosud předpokládá, že se v příštím roce její dolní sazba zvýší ze současných deseti na čtrnáct procent. Tím se zdraží především potraviny, léky, knihy, periodický tisk a bytová výstavba.

V roce 2013 se dolní sazba zvýší dokonce na 17,5 procenta, na stejnou úroveň zároveň poklesne ze současných dvaceti procent horní sazba DPH.

Kdyby se hned napřesrok obě sazby sjednotily na devatenácti procentech, zvýší se rozpočtové příjmy o 20 miliard a všechny rozpočtové kapitoly budou moci utrácet stejně jako letos. Ve snížené desetiprocentní sazbě by přitom podle informací Aktuálně.cz zůstaly pouze léky, knihy a tisk.

Na úrovni spekulací zatím zůstává sjednocení sazby DPH na dvaceti procentech. Rozpočet by na této operaci vydělal dalších 15 miliard.

S případným růstem DPH by musely souhlasit všechny tři koaliční strany. Příslušnou změnu by ve sněmovně prosadily načtením pozměňovacího návrhu zákona, který už poslanci schválili v prvním čtení.

Škrty budou bolet

V prvním návrhu na škrty v příštím roce Kalousek navrhoval úsporu 30 miliard korun. Celkem 14 z nich chtěl prostřednictvím ministerstva dopravy přeposlat Státnímu fondu dopravní infrastruktury, který za ně měl stavět silnice včetně generální opravy dálnice D1.

Tentokrát se s dopravními investicemi nepočítá. Nově jmenovaný ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) přijde také o 653 milionů, které měl podle původního plánu poslat na podporu krajských železnic.

Jeho předchůdce už varoval, že plánovaný rozpočet je pro resort dopravy příliš nízký. "Dvacet miliard by stačilo na to, aby běželo to, co běží teď v tomto hodně slabém roce. Čili žádná nová akce, žádné moc velké posilování výkupů a příprav dalších staveb a už vůbec ne řešení dluhů z minulosti," uvedl pro Aktuálně.cz exministr dopravy Radek Šmerda.

Na nové Kalouskově verzi vydělá ministr školství Josef Dobeš (VV). Původně mu hrozil výpadek 11 miliard korun, nově přijde o pět a půl miliardy. Věci veřejné však budou chtít podle všeho pro tento "svůj" resort další peníze. Podle nich by kvůli škrtům nebylo možné naplnit koaliční smlouvu, která slibuje přidat učitelům na platech 4 miliardy.

Také ministři obrany a vnitra nemusí šetřit po čtyřech, ale jen po dvou miliardách. Ministr financí obdobně zmírnil svůj přístup k ostatním kapitolám od prezidentské kanceláře po Nejvyšší kontrolní úřad, které přijdou o 18, respektive 27 milionů.

Výjimkou jsou rozpočtové kapitoly, ze kterých se financuje výzkum. Akademii věd zůstane plánovaná částka 4,5 miliardy, Grantová a Technologická agentura dostanou dohromady pět miliard.

Návrh má na programu porada ekonomických ministrů, jejich jednání se má uskutečnit nejpozději příští středu. Do té doby ho musí projednat vedení jednotlivých koaličních stran.

 

Právě se děje

Další zprávy