Dientsbier chce řídit pražskou ČSSD, šance však klesají

Martina Machová Martina Machová
3. 12. 2010 10:11
Obvodní konference u pražských sociálních demoktratů skončily
Jiří Dientsbier ml. ve volebním štábu ČSSD
Jiří Dientsbier ml. ve volebním štábu ČSSD | Foto: Martina Machová

Praha - I když Jiří Dientsbier dovedl jako lídr v komunálních volbách sociální demokraty v Praze k jednomu z nejlepších výsledků v historii, jeho šance stanout v novém vedení pražské ČSSD se komplikuje.

Politik, jehož nynější vedení ČSSD v Praze ihned po voblách odklidilo jako otevřeného odpůrce velké koalice s ODS, se netají tím, že by se chtěl v lednu stát předsedou ČSSD v hlavním městě. Straníci jej označují za "černého koně" klání, který může významě překvapit. 

Dienstbier však na rozdíl od svého nejvážnějšího konkurenta Petra Hulínského, architekta velké koalice, nezískal dosud žádnou oficiální nominaci z pražských obvodů.

A to ani ze své domovské Prahy 2. Její obvodní konference, kde měl být nominován, se totiž ke konci jednání rozpadla, takže se vůbec nehlasovalo.

Sociální demokraté z Prahy 2 se tak sejdou za dva týdny, aby konferenci dokončili.

Před volbami do zastupitelstva Prahy vypadala místní ČSSD jednotně
Před volbami do zastupitelstva Prahy vypadala místní ČSSD jednotně | Foto: Ludvík Hradilek

Papírově vede Hulínský

I kdyby Dienstbier neměl žádnou nominaci z místních organizací, může na předsedu kandidovat. Navrhnout ho může  kdokoli přímo na krajské konferenci.

Získání oficiální podpory má spíše sílu psychologickou - delegáti budou spíš volit někoho, kdo má deklarovánu důvěru u svých nejbližších kolegů.

Na rozdíl od Dientsbiera má Hulinský nominací hodně. "Má nominace z více jak poloviny pražských obvodů," řekl Aktuálně.cz jeho první místopředseda Karel Březina.

Sám Březina také bodoval, získal nominaci na předsedu z Prahy 14, dalším kandidátem je méně známý předseda z Prahy 4 Jiří Bodenlos.

Do souboje pak byl poslán svou domovskou buňkou i  předseda Prahy 3 Michal Kucián.

Za měsíc se rozhodne

Krajská konference v Praze se bude konat 8. ledna. Měla být původně o 14 dní později, ale současné Hulinského vedení její konání uspíšilo.

"Bylo to proto, že už se konaly všechny oblastní konference a není na co čekat," uvedl Karel Březina a odmítl, že pravým důvodem je to, že dřívější konference zvyšuje šance Petra Hulinského na úspěch.

Kromě organizace v Praze 2 však ještě není dořešena ani schůze sociálních demokratů v pátém pražském obvodu.

 

Právě se děje

Další zprávy