Dát větší moc voličům? Politici se neshodnou

Martina Macková
22. 4. 2007 0:00
Poplést se u voleb nemusíte, rozhodne až sněmovna
První voliči v Chodounech na Ústecku
První voliči v Chodounech na Ústecku | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční strany a opozice už se nejsou schopny dohodnout ani na tom, že budou společně hlasovat pro "užitečný" a naprosto nekontroverzní zákon.

Příkladem je zákon o volbách, jehož novelu se rozhodli poslat do parlamentu sociální demokraté. Novinka neřeší nic světoborného, jen opravuje fakt, že politici u různých druhů voleb "předepsali" pro upřednostňování kandidátů jiné parametry.

Dnes mohou voliči kroužkovat tu víc a tu méně, hlavně ale pokaždé jinak. Zákon chce, aby si každý volič měl možnost z kandidátek vybrat vždy čtyři favority. Ať už volí do Evropského parlamentu nebo na svoji radnici.

"Chceme, aby volič mohl použít na hlasovacím lístku ve volbách do Evropského parlamentu namísto dvou čtyři preferenční hlasy tak, jak je tomu u voleb do Poslanecké sněmovny i krajů. Lidé by už nemuseli mít obavy, že se popletou," řekl Aktuálně.cz spoluautor novely Stanislav Křeček (ČSSD).

"Zákon dává voličům větší možnost používat preferenční hlasy. Je to maximálně nebezpečné pro dohody stranických sekretariátů, které by měly zájem, aby volič příliš nevybíral a zvolil celou stranu," míní politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého.

Spoluautor novely Stanislav Křeček diskutuje s kolegy ve sněmovně
Spoluautor novely Stanislav Křeček diskutuje s kolegy ve sněmovně | Foto: Ludvík Hradilek

Vláda se zákonem ale překvapivě nesouhlasí. "Postrádá objektivní důvod pro takový zákon." Koaliční ODS, KDU-ČSL i zelení si nemyslí, že by nová příležitost pro voliče přilákala více lidí k volbám. Ani si nemyslí, že by se počet preferovaných kandidátů měl u všech voleb sjednotit.

Zelení opět proti?

"Role různých zastupitelských sborů je různá. Úprava by mohla mít negativní důsledky. Politický systém je založen na dobrovolném vzniku a soutěži stran, které sestavují kandidátky demokraticky," píše vláda ve zdůvodnění.

Zákon nyní míří do Poslanecké sněmovny a zdálo by se, že nemá šanci na přijetí. Vládní koalice disponuje stovkou hlasů a opozice si nemůže být jistá hlasy dvou bývalých poslanců ČSSD Pohanky a Melčáka.

Posílení přímé demokracie ale přitom ve volebním programu nejvíce prosazovali vládní zelení. Ti se možná ve sněmovně postaví proti rozhodnutí vlády.

Předseda klubu zelených Ondřej Liška
Předseda klubu zelených Ondřej Liška | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Zákon dává větší prostor a legitimitu voličům, je to podle naší filozofie. Škoda že ho vláda odmítla, návrh stojí za pozornost," řekl Aktuálně.cz místopředseda Strany zelených a šéf poslanců Ondřej Liška.

Ten připouští, že by zelení poslanci mohli tentokrát pro "posílení přímé demokracie" zvednout ruce. Minule totiž hlasovali proti zákonu o místním referendu s odůvodněním, že připravují a brzy předloží vlastní návrh.

"Náš klub se zatím nedohodl, zda normu podpoří. Pokud bychom se pro zákon rozhodli, bude to chtít vyjednávání s navrhovateli i s koalicí," míní Liška.

Novela novely a tak dále

Zákon už poslanci na stole jednou měli. Mohl začít platit už loni, ale parlament ho odmítl. Problémem byla pasáž, která chtěla uzákonit přímé volby starostů. Ta v dnešní verzi již chybí.

Stovky politiků se ale budou opět měsíce zabývat zákonem, který se nemusel psát. Stačilo, kdyby oni a jejich předchůdci napsali předchozí normy o volbách do EP a do krajů rovnou s jednotnými pravidly.

"Život je složitější, mění se, zákony se musí měnit také. Doba, kdy platily zákony desítky let, je pryč. Zákony se musí přizpůsobovat rychleji potřebám společnosti," míní autor Stanislav Křeček.

Prezident Václav Klaus dnes přišel do Senátu.
Prezident Václav Klaus dnes přišel do Senátu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nezávislí senátoři z Klubu otevřené demokracie ale chtějí zabránit neustálému opravování zákonů. Chystají se navrhnout zákon, který by mimo jiné omezil počet novel zákonů. O deset procent ročně po dobu pěti let.

Návrh chce omezit počet novelizací. Aby se postupně zvyšoval počet zákonů, které platí pouze v základním znění, anebo nanejvýše ve znění změněném co nejmenším počtem jasných novel.

Doplňkem má být povinnost vlády snižovat počet zákonů, které mění jiné zákony o 10 procent ročně po dobu pěti let. Navrhují dokonce tuto povinnost spojit s vyjádřením důvěry vládě.

Velký počet zákonů kritizoval ve svém pátečním projevu v Senátu také prezident Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy