Na veto už nemá stačit 101 poslanců

Martina Macková
6. 3. 2007 0:00
Praha - Poslanecké sněmovně do budoucna nemusí stačit nadpoloviční většina hlasů k tomu, aby překonala veto Senátu nebo prezidenta.
Dnes přijel vůz s poznávací značkou 3A3 0007 na hradní nádvoří naposledy s prezidentskou standartou.
Dnes přijel vůz s poznávací značkou 3A3 0007 na hradní nádvoří naposledy s prezidentskou standartou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Senátorka Soňa Paukrtová (nez. za SOS, Jablonec nad Nisou) a její kolegové z Klubu otevřené demokracie totiž navrhnou ústavní novelu zákona, která změní poměr sil při schvalování zákonů ve prospěch horní komory.

V zádech mají silného spojence - změnu Ústavy podporuje i prezident Václav Klaus.

"Hovořili jsme o tom při setkání nově zvolených senátorů s panem prezidentem a souhlasil s námi," řekla Aktuálně.cz Paukrtová, která předpokládá, že nový návrh podá v nejkratší možné době.

Dnes je praxe taková, že zákon, se kterým nesouhlasí Senát nebo prezident (případně oba), může stále ještě platit, pokud ho i napodruhé schválí sněmovna. Podruhé ale musí se zákonem souhlasit minimálně právě 101 poslanců.

Veto prezidenta se poslancům loni podařilo přehlasovat například v případě zákona o registrovaném partnerství.

Nově by nestačila "101" většina, ale sněmovna by se musela dohodnout se Senátem. Potřebovala by totiž i jeho nadpoloviční souhlas.

Zpomalit a zkvalitnit

Paukrtová argumentuje mimo jiné tím, že takový postup zkvalitní českou legislativu. Plánuje totiž i další změny, které by ukončily "legislativní smršť" a zpomalily proces přijímání nových zákonů.

Právě Paukrtová byla jednou ze skupiny senátorů, která dala podnět Ústavnímu soudu kvůli "přílepkům". Soud rozhodl ve prospěch senátní stížnosti.

Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii
Senátoři před hlasováním o vydání Jiřího Čunka policii | Foto: Ondřej Besperát
  • ČTĚTE VÍCE:
    Neprojdou! Řekli senátoři přílepkům
    Nezávislí senátoři chtějí každý takový zákon, u něhož udělali poslanci změnu, která s ním nesouvisí, změnit nazpět tak, aby se zabýval pouze tím, co má v názvu. A pokud jejich návrh poslanci zpět přehlasují, podají stížnost k Ústavnímu soudu.

Klub otevřené demokracie senátu, kam Paukrtová patří, nyní dokončuje návrh zákona o legislativním STOP stavu.

Mimo jiné chce zavést podmínku, aby pro předložení každého pozměňovacího návrhu zákona muselo podpořit minimálně deset poslanců, pět senátorů a nebo také pět stovek občanů. A také, aby politici museli zdůvodňovat před veřejností, proč chtějí tu či onu změnu, což dnes nemusí.

Také by rádi prosadili, aby se po jedné změně už zákon dále neměnil. A počet zákonů se spíš snižoval než rostl.

Senátoři z  Klubu otevřené demokracie - Martin Mejstřík a Josef Novotný
Senátoři z Klubu otevřené demokracie - Martin Mejstřík a Josef Novotný | Foto: Ondřej Besperát

"Zákonodárný proces v České republice se dlouhodobě vzdaluje klasickým ideálům tvorby souladného, přehledného a předvídatelného práva," míní senátoři.

Podle nich selhávají osoby a instituce už při tvorbě koncepcí a průhlednosti tvorby zákonů. Neustávající novelizace již mnohokrát novelizovaných zákonů a připojování přílepků způsobuje, že se ztrácí přehled o tom, co vlastně platí.

Odstraňujeme i vyrábíme zmetky

Zpomalit přijímání zákonů, aby nevznikaly "zmetky" by uvítal i předseda ústavně-právního výboru sněmovny. "Jsem příznivec pomalého legislativního procesu. Ale bude to vláda, kdo bude chodit a říkat parlamentu, aby zákony schvaloval rychleji," míní Benda.

"Pětina toho, co tady vznikne má charakter odstraňování zmetků. Určitě by změnil praxi tak, aby poslanci museli odůvodnit každou změnu, kterou chtějí v zákoně udělat," souhlasí také poslanec Zdeněk Prosek (ODS).

"Jsem zděšen tím, že se jednoduše pozměňovací návrhy do zákona načtou, vůbec se neprojednávají ve výborech, protože se tváří jako technické a přitom se za nimi skrývají účelové lobbyistické zájmy," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy