Přílepek se stal dobrovolně zákonem. Poprvé

Martina Macková
28. 3. 2007 18:00
Praha/Brno - Parlament začal úklid v zákonech. Bojí se, že by mu ústavní soudci začali rušit další normy s takzvanými přílepky.
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

První zákon, který byl ještě před dvěma měsíci přílepkem, dnes projednala vláda.

Politici ODS ho však po několika týdnech raději dobrovolně "odlepili" od zákona o zrušení ministerstva informatiky, bleskově přepsali a podali jako samostatnou normu.

Ústavní soud totiž na konci února - na popud nezávislých senátorů - vydal přelomové rozhodnutí, když zrušil část zákona, která umožňovala odškodnit klienty zkrachovalé Plzeňské banky, Union banky a Kreditní banky Plzeň. Vůbec se nezabýval odškodněním, ale jen tím, že zákon přijal Parlament nestandardně. Jako přílepek.

Dnes projednávaná novela zákona o zaměstnanosti, která se stala z přílepku samostatným zákonem, přitom pouze napravuje terminologii. Ta při sociálnědemokratické legislativní smršti zůstala loni před volbami v několika souvisejících zákonech rozdílná. Zákon je ale podle autorů nutné urychleně přijmout kvůli výkladu.

"Stáhla jsem přílepek, i když je to jen oprava formální chyby. Samozřejmě je to kvůli rozhodnutí Ústavního soudu," řekla Aktuálně.cz poslankyně a spoluautorka zákona Alena Páralová (ODS, Pardubice).

Foto: ODS

Každý se bojí soudu

Politici ODS - Nečas, Páralová a Kafka - měli k odstranění přílepku dobrý důvod. Pokud by totiž ústavní soudci na popud senátorů zrušili zákon, který jejich přílepek nesl, nebylo by zrušeno ministerstvo informatiky. A právě o to svedla vládnoucí koalice s opozicí tvrdý boj, rozhodovali jen jednotlivé hlasy.

"Boj s přílepky už začal. Každý se bojí Ústavního soudu. Doufám, že soud nezačne rušit zákon i retroaktivně," hrozí se poslanec David Kafka (ODS, Hradec Králové). "Já jsem pro to radši udělat každý zákon jednoduše, srozumitelně a jasně. Je v tom nepořádek," řekl Aktuálně.cz Kafka.

Navíc je také možné, že přílepek by se možná vůbec k soudu nedostal. Zastavit by ho mohl i Senát.

Neprojdou! Řekli senátoři přílepkům - ČTĚTE ZDE

Senátoři z Klubu otevřené demokracie se totiž po verdiktu soudu rozhodli, že pokud jakýkoliv zákon bude obsahovat přílepek, změní ho tak, aby ho neobsahoval. A kdyby poslanci jejich změnu přehlasovali, podali by stížnost k Ústavnímu soudu.

Foto: Aktuálně.cz

"Je vidět, že lze předkládat zákony bez přílepků," řekla dnes Aktuálně.cz senátorka Soňa Paukrtová (Jablonec nad Nisou, nez. za SOS), která je momentálně na zahraniční cestě.

Její kolega z Klubu otevřené demokracie Jaromír Štětina (Praha, nez. za SZ) míní, že v tomto případě je nutné poslance pochválit. "Sledujeme to, zatím k nám nemíří ani jeden zákon s přílepkem. Jinak bychom začali křičet," řekl Aktuálně.cz Štětina.

Rušit starší zákony? Soud rozhodne

Ústavní soud může zrušit ještě další zákon, který Parlament přijal coby přílepek. Brzy má rozhodovat o kontroverzní dva roky staré normě, která řeší vytěsňování drobných akcionářů (squeeze-out).

Foto: Aktuálně.cz

"Dostali jsem dvě stížnosti na tento zákon, jedna z nich by se měla projednávat zřejmě na začátku června," řekl Aktuálně.cz mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil. Na přílepek si stěžují opět senátoři, ale zrušit jej jako protiústavní navrhl také pražský městský soud.

Jeho zrušení ale určitě není jisté. Zatímco první přílepek o odškodnění byl nově přijatý, u dva roky starého zákona budou soudci podle informací Aktuálně.cz více zvažovat, zda by jeho zrušení nezpůsobilo právní nejistotu.

 

Právě se děje

Další zprávy