Strany mají chyby v účtech. Beztrestně

Martina Macková
12. 4. 2007 12:45
Bezmála 57 procent všech výročních zpráv má chyby
Budou politici soudit vlastní účetnictví přísněji?
Budou politici soudit vlastní účetnictví přísněji? | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Kdyby se striktně dodržel zákon, lze s nadsázkou říct, že by se mohl zhroutit systém politických stran v Česku. Většina stran by totiž od státu nedostala ani korunu.

Konec státního příspěvku nebo peněz za vyhrané volby a mandáty by pak některé stál existenci.

Zákon jasně říká, že pokud nejsou výroční zprávy stran úplné a dodané do 1. dubna, neměly by partaje mít nárok na státní příspěvek.

Navzdory tomu mají chyby ve svých výročních zprávách za minulý rok všechny parlamentní strany. I kdyby je opravily, nesplní už termín.

Politici však mají štěstí. Zprávy stran totiž kontrolují - opět straníci. A ti vykládají zákon již léta daleko mírněji, než je napsaný.

Rozhodl jsem se být pečlivý

Přesto může být letošní rok přelomový. Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) má rád pořádek a rozhodl se být pečlivý i v případě kontroly výročních zpráv.

Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006
Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006 | Foto: Ludvík Hradilek

Udělal si podrobnou statistiku, která zprávy hodnotí podle všech náležitostí tak, jak to zákon vyžaduje. Výsledek? Jen 43 procent stran dodrželo zákon.

Mezi vzornými je například SNK ED, Česká pravice, Nezávislí starostové, KAN, US - DEU nebo Komunistická strana Československa.

"Je to můj striktní výklad. Je nejpřísnější. Uvidíme, jak nakonec rozhodne výbor," řekl Aktuálně.cz Koníček.

Výbor, který vede, totiž včera zadal právníkům z Poslanecké sněmovny, aby odpověděli, jak mají politici dál postupovat a zda je právě ten nejpřísnější výklad zákona ten "správný".

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Co říká zákon:

  • (3) Nárok na stálý příspěvek nebo na příspěvek na mandát vzniká straně a hnutí, které předložily ve stanovené lhůtě (§ 18) úplnou výroční finanční zprávu (§ 18 odst. 5).

Politici na Aktuálně

Blog Mirka Topolánka:
O novinářích a taky trochu o mně
Blog Davida Ratha:
Modří, opeření predátoři
Blog Jiřího Dolejše
George Orwell a internet

Sám Koníček nad svým přísným postupem váhá. Nakonec ale říká: "Pokud stát požaduje po firmách, aby měli účetnictví v pořádku a nasazuje penále, pokud není maličkost splněna, měly by být i strany stejně přísné na sebe."

Politici se zeptají hned na několik věcí. Budou chtít vědět, jak dalece mohou být na strany "hodní". Není například zcela jasné, jestli vůbec mohou strany své zprávy po termínu opravovat a doplňovat.

Navíc, i kdyby jim to výbor a sněmovna dovolila, co s těmi, kteří zprávy opraví a stále nebudou kompletní? Jasné je pouze to, že pokud strana zprávu vůbec neodevzdá, a to ani po dvou letech, měl by výbor podat vládě návrh na pozastavení její činnosti a pak i na její zrušení.

Vláda by měla o totéž požádat Nejvyšší správní soud. Tak to požaduje zákon.

Nejhůř dopadli zelení

Ani jedna z velkých stran nedodala zprávu bez potíží. Největší problémy má zpráva nováčka mezi vítězi voleb - Strany zelených.

"Chyběla jedna smlouva na dar za více než sto tisíc korun, někteří dárci ze zahraničí nebyli dostatečně identifikováni, chybělo datum u jedné ze smluv, takže není možné doložit, z jakého je roku. Navíc nesedí číslo v součtu darů a číslo v přehledu příjmů. V seznamu dárců zapomněla strana uvést paní, která jí darovala milion a ještě dvě stě tisíc," vyjmenoval Koníček.

Nepřátelé a zrádci dali ČSSD víc než Paroubek - ČTĚTE ZDE

Sociální demokraté například uvádějí dárce, který se narodil 13.7. 2006 a stačil tak nejen získal vysokoškolský titul, ale také darovat straně desítky tisíc korun. ODS zase uvádí u jedné firmy-dárce různé IČO a nedoložila všechny smlouvy s dárci.

Lidovci si spletli desetinné čárky a uvedli, že jejich příjmy jsou pouze 16 tisíc korun. Ve zprávě až včera narychlo opravovali. Potíže komunistický poslanec objevil i u své strany. "Chybí smlouvy u některých dárců," říká.

Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Strana, která chce vládnout a  neumí vyplnit výroční zprávu, to je děs a hrůza," řekl poslanec Libor Ježek (ODS).  "Jestliže má desetinná čárka znamenat naše NE, je to na obrovský soudní proces, který prohrajem," míní Ladislav Šustr (KDU-ČSL).

Některé ze stran ale pojaly povinnost naprosto svérázně. Použily nesprávné staré formuláře nebo nedodaly zprávu auditora s tím, že to jednoduše nestihly. A například Agrární strana dokonce dodala do Parlamentu jen čistý list papíru. "S komentářem, že se u nich vlastně nic nezměnilo, takže ji takto považují za úplnou," řekl Koníček.

 

Právě se děje

Další zprávy