Další marný pokus o přímou volbu, strany se nedohodly

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
7. 12. 2011 13:53
Sporným bodem zůstává, jak bude moci prezident jmenovat členy bankovní rady
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Další jednání o zavedení přímé volby prezidenta zkrachovalo. Zástupci parlamentních stran ani ve středu neprolomili poslední hlavní sporný bod.

Dohoda vázne na tom, zda by hlava státu mohla jmenovat členy bankovní rady jen se souhlasem Senátu nebo vlády. Jednání bude pokračovat dalším kolem v pátek dopoledne.

Sociální demokracie už před odpoledním jednání oznámila, že trvá na svých třech podmínkách, které chce prosadit do novely Ústavy.

"Budu prosazovat pozměňovací návrh v tomto duchu. O to samé se pokusí sociální demokracie i v Senátu," řekl Aktuálně.cz po jednání poslaneckého klubu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie požaduje, aby členy bankovní rady mohl prezident jmenovat jen se souhlasem Senátu nebo vlády. V tom je s koalicí momentálně v největším rozporu.

Po úterní schůzce koalice s ČSSD je pak jasné, že zbylé požadavky jsou sněmovnou průchozí. Všechny strany jsou schopné akceptovat, aby měl přímo zvolený prezident trestně-právní imunitu, tedy aby ho bylo možné stíhat po skončení mandátu.

Shoda víceméně panuje i v tom, že by prezident mohl zastavit trestní stíhání jen se souhlasem vlády nebo jím pověřeného ministra. Politické strany se ale ještě neshodly na konečném technickém řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy