Čunkův kostlivec: podpis pod dopisem Urbanové

Eliška Bártová Eliška Bártová
27. 5. 2009 7:41
Je hotov znalecký posudek, zda věděl o uplácení Urbanové
Jiří Čunek před přerovským soudem, kde v březnu vypovídal
Jiří Čunek před přerovským soudem, kde v březnu vypovídal | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podepsal Jiří Čunek omluvný dopis Marcele Urbanové, nebo ne? Soudní znalkyně už zná odpověď.

Písmoznalkyně Jiřina Straková zkoumala podpis na dopise se šesti dalšími, které Čunek vyhotovil při posledním líčení přímo před soudním senátem.

V úterý odeslala výsledky svého bádání přerovskému soudci Jiřímu Barboříkovi. Ten nyní stanoví datum, kdy soud znovu zasedne v kauze uplácení korunní svědkyně proti Čunkovi.

"Tímto posudkem se dokazování zpřesnilo," řekla v úterý Aktuálně.cz znalkyně Straková. "Ale stoprocentní jistota to není."

Soud by měl rozklíčovat, zda Čunek o pokusu uplatit Urbanovou věděl, či zda to na něj bylo pouze narafičeno s cílem zdiskreditovat ho.

Záhadný podpis

Dopis s podpisem bývalého vicepremiéra měl korunní svědkyni Urbanovou přimět v kauze údajného půlmilionového úplatku ke změně výpovědi v Čunkův prospěch.

Z pokusu o uplácení již byli obžalováni Roman Vaškůj a Petr Šmiřák. Právě při projednávání jejich případu se objevil dokument s Čunkovým podpisem a je jedním z důkazů proti obžalovaným.

Dopis pro Urbanovou byl napsán na speciálním papíře s hlavičkou ministerstva pro místní rozvoj, které v té době Čunek vedl.

V jeho neprospěch také hovoří fakt, že v návštěvní knize ministerstva byla zapsána také dcera obžalovaného Vaškůje, Eva. Čunkovi tak mohla přinést dopis k podpisu. Sama Vaškůjová odmítla před soudem vypovídat.

Druhý pokus

Čunek nejdříve také výpověď před soudem odmítal. Teprve v březnu po udělení pokuty za odmítnutí svědectví před soudní senát v Přerově přijel. Uvedl, že o pokusu uplatit Urbanovou "nic neví."

Popřel také, že by omluvný dopis Urbanové podepsal. "Vypadá to jako můj podpis," řekl před senátem při pohledu na dokument. "Takový dopis bych nikdy nenapsal, ani nepodepsal. Nemám důvod se omlouvat Marcele Urbanové."

Znalkyně Straková již jednou Čunkův podpis zkoumala a dospěla k závěru, že "nelze vyloučit, že podpis na dopise je pravým podpisem Jiřího Čunka." Při prvním zkoumání ale nemohla dostatečně kvalitně rozhodnout kvůli specifičnosti papíru, na kterém byl dopis napsán.

Soud proto požádal Čunka, aby se na tentýž papír několikrát podepsal, a zkoumání tak bylo hodnověrnější. Nyní, po dvou měsících, má znalkyně druhý posudek hotový.

Zcela jasný závěr však zřejmě také nepřinese. Vzhledem k povinnosti mlčenlivosti se znalkyně nechtěla k výsledku vyjádřit dříve než před soudem. "Mohu ale říci, že došlo k určitému posunu oproti minulému posudku," řekla Aktuálně.cz Straková. "Ale jistota to není."

Uměle rozpoutaná kauza?

Ačkoliv důkazy hovoří spíše v neprospěch Čunka, nelze vyloučit variantu, že záměrem obžalovaných nebylo uplatit Urbanovou, ale zdiskreditovat tehdejšího vicepremiéra.

Obžalovaný Roman Vaškůj
Obžalovaný Roman Vaškůj | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Vše mohlo být narafičeno se snahou vytvořit dojem, že právě Čunek byl iniciátorem uplácení, a tím politika s již pošramocenou pověstí zcela zdiskreditovat.

Předseda lidovců je dokonce přesvědčen, že za aférou stojí jeho političtí rivalové. "Ano, jsem přesvědčen, že za tím stojí politici," řekl již dříve Aktuálně.cz. "Během uplynulých měsíců se ukázalo, kdo to je."

Jména údajných iniciátorů celé kauzy však Čunek bez hmatatelných důkazů zveřejnit nechce. Možnému politickému pozadí však nasvědčuje i skutečnost, že tím, kdo na Čunka podal na trestní oznámení, nebyla jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová, ale bývalý ministr spravedlnosti a člen ODS Jiří Novák.

Čunkova kauza

Čunek byl obviněn z převzetí půlmilionového úplatku v roce 2002. Jenže těsně před sdělením obžaloby do případu zasáhla Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká a jí pověřený státní zástupce stíhání Čunka zastavil s tím, že se čin nestal.

Pražský soud zároveň konstatoval, že do vyšetřování kauzy zasáhla justiční mafie v čele s nevyšší státní zástupkyní Veseckou.

Na základě zastavení stíhání Čunka byla obviněna korunní svědkyně Marcela Urbanová. Ta se nyní seznamuje se spisem a čeká, zda bude obžalována, či zda bude stíhání zastaveno.


 

Právě se děje

Další zprávy