ČSSD vrací úder, Topolánek jde na Hrad

Petr Holub
5. 12. 2006 17:40
Praha - Prezident pozval šéfa ODS na zítřejší oběd. Bude chtít vědět, jak sestaví v druhém pokusu vládu. Odpověď je nejistá. Uvnitř: GRAFIKA
Premiér bez vlády - Mirek Topolánek. Koho vyslyší?
Premiér bez vlády - Mirek Topolánek. Koho vyslyší? | Foto: Ludvík Hradilek

Mezi občanskými demokraty má stále větší vliv názor, že není možné pozvat ČSSD do vlády.

Co řekne Klausovi?

"Domluvili jsme se, že vycházíme z tříkoaličního programu. Z tohoto pohledu se nám jeví daleko pochopitelnější i pro sociální demokraty, že by neměli být ve vládě, ale spíše v opozici," uvedl místopředseda ODS Petr Bendl po dnešním jednání grémia ODS.

Tím ovšem grémium ODS do značné míry rozhodlo o tom, že jeho šéf Mirek Topolánek se na zítřejším obědě u Václava Klaus nebude cítit dobře.  Slíbil totiž, že spíše do Mikuláše sestaví vládu - a postoj grémia ODS (i jeho samotného) to takřka vylučuje.

Mirek Topolánek by radši viděl sociální demokraty v opozičních lavicích, a ne v ministerských křeslech. Tím by podle něj byla větší šance prosadit reformy.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek však pod dnešním jednání klubu poslanců ČSSD řekl, že v takovém případě je pro jeho stranu prioritou pokusit se sestavit vládu ve třetím pokusu.

"Pokud sociální demokracie jedná o své eventuální účasti ve vládě s občanskými a křesťanskými demokraty, alternativou není opozice, jak se snaží vykreslit část médií, ale třetí pokus," prohlásil jasně Paroubek a vrátil tak ODS "úder" z ranního grémia.

Paroubek tak také ukázal, že uvnitř své strany má pod kontrolou poslance, kteří se dali slyšet, že by ČSSD mohla jít do opozice.

Jak to chce ODS udělat?

"Měli bychom jednat z pozice síly a dovést situaci rychle k řešení. Nabídnout sociálním demokratům, ať podpoří vládu trojkoalice s lidovci a zelenými a předčasné volby na jaře 2008," popsal pod slibem anonymity Aktuálně.cz jeden z členů vedení ODS. "Mohli by přitom vetovat některé odstavce v našem vládním prohlášení. Pokud to odmítnou, tak bude jasné, kdo si nepřeje stabilní vládu."

Odmítnutí by pro ČSSD znamenalo totéž, co říjnová neochota podpořit první Topolánkovu vládu ve sněmovně: Pád popularity Jiřího Paroubka i jeho strany.

Paroubek se však tohoto vývoje nebojí - spoléhá na třetí pokus.

Foto: Aktuálně.cz

ČTĚTE VÍCE:

Občanští demokraté objevili další důvod, proč není možné s ČSSD spolupracovat. Hejtmani se obávají, že voliči stranu za spolupráci se sociálními demokraty potrestají při nejbližší příležitosti. První na řadě jsou přitom krajské volby na podzim 2008.

ČSSD: Dovnitř, nebo úplně odejít

ČSSD zatím nechává ve hře i variantu, že by jednání s ODS dotáhla do konce.

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek a šéf strany Jiří Paroubek při poradě.
Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek a šéf strany Jiří Paroubek při poradě. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Předložili jsme reformní program Agenda 2010 a teď čekáme, až se k tomu ostatní strany vyjádří. Pokud ODS navrhne vlastní variantu, budeme hledat průniky. Až se dohodneme na programu, pak se začne mluvit o formátu vlády tak, aby byla co nejstabilnější," vysvětluje jeden z Paroubkových spolupracovníků.

Sociální demokraté očekávají hlavní spor v termínu voleb: "Jsme ochotni přistoupit na předčasné volby do sněmovny v termínu krajských voleb na podzim 2008. Pokud to ODS nebude chtít, tak se bude volit až v řádném termínu 2010," vysvětluje Paroubkův zástupce Zdeněk Škromach.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ČTĚTE VÍCE:

ČSSD se nebojí, že ODS z jednání odstoupí, protože tentokrát by pád popularity čekal právě ji.

Škromach doporučuje, aby po neúspěchu jednání odešla ČSSD do opozice: "To však neznamená, že vládu trojkoalice jakkoli podpoříme," upozornil.

Lidovci: Bez KSČM a předčasných voleb

Politici obou stran nečekají, že rozhodující jednání proběhnou do víkendového sjezdu lidovců.

Ten má volit předsedu strany i jeho zástupce, podle jihomoravského hejtmana a předsedy nejsilnější krajské organizace KDU-ČSL Stanislava Juránka přitom svěří nové reprezentaci široký mandát k vyjednávání o vládě.

"Vyloučí jenom vládní spolupráci s KSČM," předpovídá Juránek, který v posledních dnech jednal s představiteli řady ostatních krajů.

Užší spolupráci s ODS prosazuje z kandidátů Vlasta Parkanová, větší odstup ovšem doporučuje Jiří Čunek.

Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru.
Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru. | Foto: Ondřej Besperát

ČTĚTE VÍCE:

Parkanová, která má poslanecký mandát, však nepatří k příznivcům předčasných voleb, naopak Čunek by po nástupu do čela strany mohl v předčasných volbách prosadit do sněmovny své příznivce.

Juránek pochybuje, že by mohli na sjezdu uspět kandidáti, kteří by chtěli předčasné volby. "Kdyby měly být volby za dva roky, měli bychom tu permanentní předvolební kampaň. Vláda by měla dostat delší čas na velké reformy - například penzí," zdůraznil hejtman.

Nespokojenost, která nemá obdoby

ODS a ČSSD naposled jednaly v pátek. Od té doby se jejich zástupci nesešli a do středy se další schůzky neplánují.

Politici tak zatím ignorují nespokojenost občanů, kterým se zdržování při debatách o vládě nelíbí. V zatím posledních údajích CVVM z listopadu bylo s prací politiků spokojeno jen osm procent dotázaných.

Foto: Aktuálně.cz

"Za období, kdy otázku pokládáme v současném znění, skutečně nebyla spokojenost s politickou situací tak nízká jako teď," upozorňuje Naděžda Čadová z CVVM.

Dodává, že stejný propad spokojenosti zažila Česká republika v dubnu 2005 při pádu Grossovy vlády, tehdy však šlo o výkyv jednoho měsíce. Teď jsou lidé stejně kritičtí už od září a není důvod, proč by se měla nálada zlepšit v prosinci.

Podle Čadové je možné srovnávat současnou situaci pouze se závěrem roku 1997, po pádu druhé Klausovy vlády. Tehdy bylo s politikou spokojeno jen 6 procent občanů.

"Krize trvá dlouho, a to může vyvolat hlubší změny v chování voličů," varuje výzkumnice. Může se to ukázat v příštích volbách, ale také už po nástupu regulérní vlády, která může obtížně získávat důvěru občanů. "Ale je těžké předpovídat, protože jsme nic podobného nezažili," vysvětluje Čadová.

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy