Posun? ODS a ČSSD jednají o programu

Martina Macková
28. 11. 2006 16:02
Praha - Lídři ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se dohodli, že budou jednat o vládním programu případné koaliční vlády.
Delegace ČSSD jednala s Klausem o možnosti řešení politického patu.
Delegace ČSSD jednala s Klausem o možnosti řešení politického patu. | Foto: Aktuálně.cz

Po schůzce ani jeden z předsedů obou stran nechtěl komentovat, zda to znamená posun v jednáních o kabinetu, na který země čeká už půl roku.

"Vytvořili jsme programové skupiny, které od zítřka (od středy) začínají intenzivně pracovat na přípravě programu s tím, že samozřejmě přizveme další partnery v situaci, kdy dohodneme nejkontroverznější věci," řekl premiér a šéf ODS.

Paroubek přijat

Jiří Paroubek dopoledne ukázal prezidentovi své návrhy pro příští vládu, ODS už pracuje na vlastním vládním programu. Prezident Václav Klaus přijal předsedu sociálních demokratů pouhý den poté, co zrušil schůzku s premiérem Topolánkem.

Hrad uvedl, že se oba politici bavili o "řešení současné politické situace" a místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach pak Aktuálně.cz řekl, že Paroubek přinesl na Hrad programové okruhy, kterými by se měla zabývat budoucí vláda. ČSSD je shrnula do materiálu Agenda 2010.

Předseda ODS Mirek Topolánek označil Paroubkův plán za nepřijatelný. "Je to návrh, který znamená určitý posun, nicméně zdaleka to není to, co bych si představoval jako program mé vlády," řekl dnes novinářům premiér a šéf ODS Mirek Topolánek o představách socialistů.

Řekl také, že ODS chystá vlastní návrh programu příští vlády, na němž začali pracovat místopředsedové Pavel Bém a Petr Nečas spolu s ministry Tomášem Julínkem a Martinem Římanem.

Na dotaz, co říká schůzce Paroubka s prezidentem, uvedl: No comment.

Topolánek nepřijat

Zrušení schůzky s Mirkem Topolánkem prezident zdůvodnil tak, že podle něho jednání o vládě nepokročila, a nebylo tudíž o čem se informovat. Topolánkův plán sestavit koalici čtyř stran s mandátem do léta 2008 totiž nevyšel, ČSSD ho odmítla.

Sama naopak v pondělí přišla s plánem nazvaným Agenda 2010 - jde o přehled reformních kroků, které by mohla uskutečnit vláda složená z pouhých tří stran - ODS, ČSSD a lidovců. Tato vláda by podle představ ČSSD mohla případně fungovat celé volební období, ČSSD tedy v krajním případě vylučuje i předčasné volby.

To, že ze svých plánů vynechal zelené, Paroubek to vysvětluje tím, že nejmenší parlamentní strana stejně nemá zájem podílet se na kabinetu s delším mandátem, navíc už účast tří stran v jedné vládě s sebou nese řadu rizik

"Dvě velké strany jsou schopny se dohodnout na reformách," trvá si na svém šéf ČSSD.

2. 1. - Čunka za Klause. Nebo ne? - Naděje Jiřího Čunka, že by se navzdory loňským celoročním aférám s úplatky a pobíráním sociálních dávek mohl vrátit zpět do vlády, opět ožila. Premiér Mirek Topolánek prohlásil po tradičním novoročním obědě s prezidentem, že pokud budou lidovci hodně tlačit, nebude se návratu bránit. Václav Klaus dodal, že Čunka by na přání Topolánka jmenoval. Rázem se rozjela politická přestřelka, že si oba vrcholní politici snaží naklonit před klíčovou volbou prezidenta KDU-ČSL.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Čunka za Klause. Nebo ne? - Naděje Jiřího Čunka, že by se navzdory loňským celoročním aférám s úplatky a pobíráním sociálních dávek mohl vrátit zpět do vlády, opět ožila. Premiér Mirek Topolánek prohlásil po tradičním novoročním obědě s prezidentem, že pokud budou lidovci hodně tlačit, nebude se návratu bránit. Václav Klaus dodal, že Čunka by na přání Topolánka jmenoval. Rázem se rozjela politická přestřelka, že si oba vrcholní politici snaží naklonit před klíčovou volbou prezidenta KDU-ČSL. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Do vlády čtyř nejdeme - ČTĚTE ZDE

Zdravotnictví bez reformy

Budoucí vláda by podle něj měla debatovat se všemi stranami o změnách důchodového systému, stabilizaci veřejných financí, aktualizaci konvergenčního programu.

Paroubek nechce reformu zdravotnictví, kterou navrhuje odstupující ministr Tomáš Julínek z ODS, ale navrhuje pouze "definitivní stabilizaci" systému.

Podle Paroubka by se také neměl odkládat vstup do evropské měnové unie a čerpání peněz z evropských fondů. A řešit by se měl také boj proti kriminalitě, snížení a zjednodušení daní.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Předseda chtěl ukázat prezidentovi naši představu o vládě a také návrh reforem, o kterých by měla nová vláda jednat," potvrdil Aktuálně.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Fakt, že prezident odmítl Mirka Topolánka a dnes přijal předsedu Paroubka svědčí o tom, že Topolánek ztrácí," dodal Škromach.

Topolánek: Je to málo

Topolánek řekl, že materiál předložený sociální demokracií je stále hlavně programem sociální demokracie, navíc je podle něj v řadě bodů nekonkrétní či nedotažený. "Pokud to má být programový průsečík a má splňovat parametry hlubokého reformního programu, musí jít dál," řekl Topolánek.

Předseda Strany zelených Martin Bursík považuje za zvláštní, že iniciativu přebírá politická strana, která nemá pověření jednat o vládě.

"Zatím a snad ještě dlouho sociální demokracie nerozhoduje o tom, co se bude dít v české politice," tvrdí Bursík.

Pochybuje také o tom, že by vláda dvou nejsilnějších stran a lidovců mohla prosadit hlubší reformy. Argumenty ČSSD, proč ve vládě nemají být zelení, považuje za pochybné a nevěrohodné. Zelení chtějí volby co nejdříve a tvrdí, že svazek ODS, ČSSD a KDU-ČSL je jen zastřená velká koalice.

 

Právě se děje

Další zprávy