Plán o vládě: S Kalouskem, a bez ČSSD

Sabina Slonková, Petr Holub
23. 11. 2006 15:00
Praha - Občanští demokraté začali pracovat s novým scénářem na vznik kabinetu. Nepočítá s účastí ČSSD. Námluvy se sociálními demokraty krachují.

Při debatách o personálním obsazení vlády Mirka Topolánka se navíc dostal do hry bývalý lidovecký předseda Miroslav Kalousek.

Šéf ODS a úřadující premiér by mu podle svých spolupracovníků rád svěřil post vicepremiéra pro ekonomiku.

Vláda na spadnutí? Ale kdeže

Jakkoli to podle oficiálních výroků politiků minulý týden vypadalo, že překvapivá vláda ODS, ČSSD a lidovců je na spadnutí, po pár dnech se tato představa podle zjištění Aktuálně.cz ukazuje jako nereálná.

"Dohodě nic nenasvědčuje," uvedl jeden z vyjednavačů za ČSSD.

ODS se proto vrací ke svému původnímu konceptu. Chce společný kabinetu s lidovci, na němž by se buď přímo, či nepřímo podíleli i zelení.

"Dohodneme vládu s lidovci a zelenými, kteří zatím slíbili toleranci. Pak dohodu předložíme Paroubkovi, aby plán oponoval. Může tuto vládu například tolerovat," potvrdil informace Aktuálně.cz jeden z členů nejužšího vedení ODS.

Jasno bude v pondělí

Tento scénář dnes projednalo grémium ODS.

Oficiálně zástupci občanských demokratů pouze tvrdí, že nabídka pro vstup do vlády pro ČSSD platí a sociální demokraté si vzali do pondělí čas na rozmyšlenou. Právě v pondělí Topolánek znovu míří na Hrad, kde má o sestavování kabinetu informovat prezidenta Václava Klause.

Vrátí se Kalousek z
Vrátí se Kalousek z | Foto: čtk

Jeden z vyjednavačů, šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, na přímý dotaz nový plán o vládě nepopřel: "Nebudu komentovat průběh grémia. Všechny výstupy pro veřejnost jsou vždy na brífingu po jednání stran."

Bez ohledu na oficiální debatu s vedením ČSSD - o případné toleranci Topolánkova kabinetu - jednají občanští demokraté i s řadovými sociálními demokraty o možné podpoře takové vlády.

"Ta dnešní situace je jiná, než byla v červenci. Teď skutečně není vyloučeno, že někteří sociální demokraté nechají Topolánkovu vládu projít," uvedl další z vlivných vyjednavačů za ODS.

Kdo míří do Strakovy akademie?

V připravované vládě ODS, lidovců a zelených by zůstala podstatná část dosavadních ministrů.

Infobox

CO ODS CHYSTÁ?

Kabinet občanských demokratů, lidovců a zelených by vypadal následovně:

ODS 

  • ponechá si většinu nynějších křesel

KDU-ČSL

  • pět křesel. Kromě vicepremiéra pro ekonomiku například obranu, kulturu, místní rozvoj a průmysl

Zelení

  • jedno křeslo, zřejmě by je zastupoval dosavadní ministr životního prostředí Petr Kalaš

Nestraníci

  • zůstala by Milena Vicenová na zemědělství a Alexandr Vondra na zahraničí

V souvislostech:

Zelení by do vlády buď přímo vstoupili, nebo nominovali "své" osobnosti.

Hrubé obrysy kabinetu vypadají následovně: Lidovci by dostali pět křesel - kromě vicepremiéra pro ekonomiku například obranu, kulturu, místní rozvoj a průmysl - , zelené by reprezentoval dosavadní ministr životního prostředí Petr Kalaš, z nestraníku by zůstala Milena Vicenová na zemědělství a Alexandr Vondra na zahraničí.

ODS by si ponechala drtivou většinu nynějších postů. Pouze by vyměnila Vlastimila Tlustého na financích za Martina Římana.

"Jako vicepremiér pro ekonomiku by měl ve vládě usednout Miroslav Kalousek," uvedl jeden z Topolánkových spolupracovníků.

Kalousek měl dlouhodobě vřelé vztahy s lídrem ODS Topolánkem, které však narušily letní námluvy bývalého šéfa lidovců s Jiřím Paroubkem. Dnes je ale roztržka zažehnána.

Sám Kalousek nicméně své případné angažmá v Topolánkově vládě zatím popírá. "Je to nesmysl. Nikdo mi to nenabídl," sdělil Aktuálně.cz.

Mandát vlády zatím nejasný

Nejnovější plán má ovšem několik úskalí: museli by jej podpořit i někteří poslanci ČSSD nebo KSČM. Prezident by pak musel ustoupit ze svého požadavku, aby příští vláda nestála na "přeběhlících".

Stejně tak zatím není vyřešené, jak dlouho by taková vláda - pokud by prošla sněmovnou - spravovala zemi. Tedy zda a případně kdy by byly předčasné volby.

Politici ODS nevylučují, že by v případně reformního programu mohl takový kabinet vládnout do řádných voleb. Druhá varianta mluví o tom, že by kabinet spojil nějaký zákon s hlasováním o důvěře a vyvolaly by se tak předčasné volby.

 

Právě se děje

Další zprávy