Topolánkovi se nevede, míní Škromach

zj
28. 11. 2006 10:55
On line rozhovor - ČSSD předala ODS svou představu o vládě ve třech, ještě s lidovci. I o tom hovořil místopředseda stran Zdeněk Škromach on line.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté včera odevzdali ODS svou Agendu 2010: programové priority kabinetu, na němž by se podílely obě nejsilnější strany spolu s lidovci. Dokument zahrnuje podle ČSSD reformní program minimálně na tři roky.

Do poloviny prosince ČSSD dává čas partnerům, aby se rozhodli.

Ministři ČSSD Vítězslav Jandák a Zdeněk Škromach: Dáme si páku?
Ministři ČSSD Vítězslav Jandák a Zdeněk Škromach: Dáme si páku? | Foto: Ondřej Besperát
ČSSD předala ODS svou vizi příští vlády
Přečtěte si, jak si sociální demokraté představují vládnutí v trojčlenné vládě

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach proto říká, že sociální demokraté nepovažují námluvy s ODS za uzavřené.

Trvá jen na tom, aby Topolánkova strana vysvětlila výroky premiérova poradce Marka Dalíka. Toho reportér MfD natočil skrytou kamerou při rozhovoru, v němž se mluvilo také o tom, že ODS vede jednání s ČSSD jen na oko.

Škromacha to pobouřilo. Když byl v on line rozhovoru tázán na politický pat, řekl mimo jiné: "Mirek Topolánek je sestavením vlády pověřený už podruhé. No, moc se mu to nevede. Asi se řídí radami svého tajemníka Marka Dalíka, aby ČSSD vodil za nos a pak vládu sestavil bez ČSSD," glosoval.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Marek Dalík: Přeběhlíci?Možná ani neexistují
Přečtěte si včerejší on-line rozhovor čtenářů Aktuálně.cz s poradcem Mirka Topolánka

Škromach tvrdí, že pro ODS je stále připraven návrh sociálních demokratů na užší spolupráci ODS-lidovci-ČSSD po celé volební období.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Paroubek: Do čtyřkoaliční vlády nepůjdeme
Po víkendu řekla ČSSD, že její ministři v Topolánkově vládě s lidovci a zelenými sedět nebudou

Zrady z vlastních řad při rozhodování o další Topolánkově vládě se nebojí. ČSSD prý své politiky ani nebude nijak zavazovat, jak mají hlasovat. Jisté pochyby ovšem má: "ODS dokonce ani neumí nést zodpovědnost.... Spíše se chová jako populistická strana," řekl například v on line rozhovoru.

Téměř padesátiletý Zdeněk Škromach (kulaté narozeniny oslaví na Silvestra)se ve vysoké politice pohybuje deset let, od roku 1996 je poslancem. Když byl ještě ministrem práce, v jeho pracovně visel portrét kolegyně Petry Buzkové.

Jeho odpovědi čtěte ZDE:

Odpovězeno: 28. 11. | 09:46Autor: V.Veselý,Holešov

Otázka: Dobrý den,pane Škromachu.Chtěl bych se zeptat,když jste v předminulých volbách po vítěztví pronesl onu historickou větu:"A teď jim to natřem..",do jaké míry máte pocit "natření" po letošní zdrcující porážce? Přeji hezký den!

Zdeněk Škromach: Zdravím všechny čtenáře Aktuálně.cz a jdeme do toho.

Volby jsme nevyhráli, ale zdrcující porážka vypadá jinak.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:47Autor: Anděla Vosmahlíková, Nový Knín

Otázka: Kolik vážíte a proč?

Zdeněk Škromach: 120. Genetické vlohy a nepravidelná životospráva.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:47Autor: Anděla Vosmahlíková, Nový Knín

Otázka: Pane Škromachu, povězte nám něco veselého o svém knírovi. Děkuji

Zdeněk Škromach: Už není. To není zrovna veselé, ale na druhé straně, když předseda Paroubek řekl, že chce nové a mladé tváře, proč bych mu nevyhověl. :-)

Odpovězeno: 28. 11. | 09:49Autor: lukáš

Otázka: dobrý den, schvalujete postup novináře, který natočí soukromou schůzku na skrytou kameru a pak její obsah zveřejní? co byste dělal, kdyby se to stalo vám?

Zdeněk Škromach: Otázkou je, zda schůzka s novinářem je soukromá. Moje zkušenosti s novináři jsou spíše takové, že každý rozhovor, i neformální, se může stát veřejným.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:51Autor: Jana K.

Otázka: Nelitujete teď toho,že jste spolu s komunisty protlačili nový zákoník práce a další zákony šité horkou jehlou? Jednak jste trochu předčasně ukázali svůj arogantní styl vládnutí,ale hlavně jste přijali předpisy s chybami,nekompletní,které budou působit v praxi velké potíže.

Zdeněk Škromach: Zákoník práce a další zákony, které mění zásadním způsobem celou socální sféru a oblast zaměstanosti byly dlouhodobě připravovány a jsou to dobré zákony. Jejich smyslem bylo více lidi motivovat k ochotě vzít i méně placenou práci a méně využívat sociálního systému. Jen poznámka, nový zákoník práce výrazným způsobem posiluje smluvní volnost mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, případně jejich zástupci.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:52Autor: cukr22

Otázka: V roce 2000 jsem se vratil z prace v zahranici. Za usetrene penize jsem si koupil v Praze byt, a necele 4-ri roky poctive pracoval, nemarodil a mel vydelek blizici se udavanemu prumernemu platu. Nicmene socialni politika me opet vyhnala do zahranici. Nemyslite, ze CSSD neco dela spatne?

Zdeněk Škromach: Nerozumím, proč by vás sosiální politika vyhnala do zahraničí. Pokud poctivě pracujete a slušně vyděláváte, pak nemůžete mít žádný problém se sociálním systémem.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:52Autor: Dana Řehoutová

Otázka: Dobrý den, jste můj velký oblíbenec, mám rád všechny vaše filmy a seriály, ve kterých hrajete. Chtěla bych se zeptat, jaké seriály točíte nyní a jestli se budete i nadále objevovat v ordinaci. Pana primáře Mázla hrajete na jedničku.

Zdeněk Škromach: Že by to byl můj dvojník? :-)

Odpovězeno: 28. 11. | 09:54Autor: V.Veselý,Holešov

Otázka: A to mezi sociálními demokraty opravdu není nikdo,kdo by panu Paroubkovi řekl přímo do očí,že jste prohráli ve volbách jen a jen díky jeho nabubřelosti a nekritického sebevědomí? V demokratické straně by to podle mě neměl být problém...

Zdeněk Škromach: Musím vás ujistit, že Jirkovi Paroubkovi já osobně i další členové vedení strany řekneme věci na rovinu. Pokud jde o výsledek voleb, mylsím, že jsem se jasně vyjádřil, že ČSSD sice své pozice posílila, nicméně díky výrazně lepšímu výsledku ODS volby nevyhrála.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:56Autor: tazatel

Otázka: Brněnská Rovnost, černá kronika: srpen 1982 "Nedbalostí mladého elektrikáře Zdeňka Š., který uzemnil rozvody omylem na ohradník, došlo k úmrtí osmi jalovic. Předseda JZD Rohatec se vyjádřil, že dobytek byl stejně určen na porážku, škoda tedy družstvu nevznikla."
A pak jste šel k odborům ?

Zdeněk Škromach: Dobrý vtip. Já jsem pracoval v elektrárně Hodonín a v Sigmě Hodonín a jako elektrikář jsem myslím vždycky patřil mezi elitní odborníky. V roce, ktreý uvádíte, jsme pracoval ve výrobě na obráběcích strojích a montoval armatury a ve volném čase jsme si doplňoval kvalifikaci a pomáhal při výstavbě podnikových bytovek, abych zajistil rodině bydlení. Předsedou odborů jsem se stal po listopadu 1989.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:57Autor: Tommas Mareshak

Otázka: Pane Skromachu, po tom co se stalo, (afera Dalik) je ted CSSD pripravena predestrit nam svuj ekonomicky reformni program, tak aby nase zeme v budoucnu nestagnovala a pokracovala v rustu? Myslim,ze obcane teto zeme jsou pripraveni na reformy, chapou je jako nutnost,dlouhodobou investici do budoucna..

Zdeněk Škromach: Předpokládali jsme, že návrhy reforem předloží ODS. Vzhledem k tomu, že toho zřejmě není schopna, připravili jsem náš návrh, který jsme předali ODS a KDU-ČSL. V nejbližší době s ním seznámíme i veřejnost.

Odpovězeno: 28. 11. | 09:58Autor: Lukáš Petřík

Otázka: Čau Zdeňku, sorry, že ti tykám, ale jsme ze stejné vesnice, tak je to podle mě normální. Prosímtě, rozbila se mi pračka, protože zpuchřelo těsnění. Nepodíval by ses mi v Praze, jestli by tam nějaké neměli? Nejlépe vnitřní průměr 18 mm a vnější tak 24. Díky, mě se do Prahy kvůli tomu nechce jezdit.

Zdeněk Škromach: Nějak si vás neumím zařadit, ale zkuste využít internet, určitě vám rádi těsnění pošlou.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:02Autor: fagor

Otázka: proč neuznate vysledky voleb a pořad umyslně blokujete jednani meli jste dost dlouhou dobu neco dokazat tak dejte čanci opozici a nedržte se zuby nechty svych koryt a přestante mit strach jit neco delat za normalni penize zatim berete platy za nic tak kdyby delali obyčejni lide tak je davno propusti

Zdeněk Škromach: ODS, která měla nejlepší volební výsledek, nic nebrání, aby sestavila vládu. Ostatně, už podruhé je Mrek Topolánek sestavením vlády pověřený, no, moc se mu to nevede. Asi se řídí radami svého tajemníka Marka Dalíka, aby ČSSD vodil za nos a pak vládu sestavil bez ČSSD. Naše vláda podala demisi okamžitě, jakmile to bylo možné. V tuto chvíli tu vládne vláda ODS bez mandátu důvěry a v demisi. Naše snaha je, aby byla sestavena funkční vláda co nejdříve. Věřím, že Mirek Topolánek najde odvahu k takovémuto rychleému řešení. V opačném případě už tady mohlo být po třetím pokusu o sestavení vlády, sněmovna mohla být rozpuštěna a mohli jsme se na jaře přioravovat na nové volby.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:03Autor: Petr Strafelda

Otázka: Dobry den, uz jste se naucil Pythagorovu vetu? Jako elektroinzenyr byste mel znat i narocnejsi poucky. Jak se Vam podarilo vystudovat VS?

Zdeněk Škromach: Samozřejmě, že Pythagorovu větu znám a o kvalitě mého vzdělání nemusíte pochybovat.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:04Autor: Láďa

Otázka: Dobrý den pane poslanče,
Naše země je již půl roku bez vlády. Vlastně nějakou vládu má, ale ta je bez důvěry. Ekonomika jde svou cestou, dokonce snad i klesá nezaměstnanost, roste HDP a tvrdne naše měna. Kdo tedy u nás v této době vlatně vládne? Neprospívá nakonec toto bezvládí nám všem?

Zdeněk Škromach: Parametry, o nich ž hovoříte, mají určitou setrvačnost jeden až dva roky. To znamená, že předpoklady pro tento poztivní vývoj naší ekonomiky vytvořila bývalá vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:07Autor: roninW

Otázka: Přoč Paroubek pořád chce po někom omluvy, když se sám omluvit neumí.Od nástupu Paroubka do vedení strany se ČSSD stala synonymem pro šibalství, lhaní a neserióznost. Kdy už tomu uděláte ve straně konec. A nemyslím jen to, že se Paroubek poslední měsíc krotí, všichni už víme co je zač.

Zdeněk Škromach: Nepřísluší mi hovořit za předsedu Jiřího Paroubka, nicméně bych chtěl připomenout, že se omluvil za svoje vystoupení těsně po volbách a například i za nelichotivé vyjádření o odborářích. Od Mirka Topolánka jsme takovou sebereflexi nezaregistroval, naopak se plně postavil za svého osbního tajemníka Marka Dalíka, který vyjádřil taktiku ODS vůči ČSSD: "Budeme jednat, ale stejně se nedohodneme, pár lidí zavřeme, případně některé frmy zexekuujeme." Tak z toho mi jde docela mráz po zádech.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:10Autor: Kroupa,Bn

Otázka: Dobrý den,chci se zeptat proč je ve vládě tak malo inteligentních politiků,a kdo je zodpovědný za prohrané arbitráže,které zaplatí chudák občan,předpokládám,že nikdo jako za vše co ve státě zmizelo.Děkuji

Zdeněk Škromach: Politici jsou takoví, jaké je občané zvolí. V určitém smyslu je to obraz společnosti. Výsledky arbitráží jsou většinou důsledkem kroků v době, kdy případy vznikly, asi máte na mysli Novu, případněm Diag Human apod. Zodpovědnost samozřejmě padá na konkrétní osoby či instituce z tohoto období, což byla polovina devadesátých let minulého století.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:12Autor: roninW

Otázka: vymlouváte se na Dalíka a přitom veřejně úkolujete PR ageturu aby diskreditovala ODS...to to samé nemyslíte?

Zdeněk Škromach: O tom nevím. PR agentury využívají ve svých volebních kampanch všechny politické strany. Nemám pocit, že by se o nás ODS vyjadřovala nějak příliš pozitivně, ale upřímné vyjádření pana Dalíka určitě stojí za historické zazanmenání.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:13Autor: roninW

Otázka: Šlyšel jste, nebo četl jste povolební projev JP, než byl vyřčen? Byl jste u toho, když ho psal?

Zdeněk Škromach: Nesylšel ani nečetl. Ještě před vystoupením jsme mu rozmlouvali, aby se v té chvíli vyjadřoval, obsah byl pro mě i další překvapením.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:17Autor: Josef Bílek, Jihlava

Otázka: Dobrý den, pane Škromachu,kam až povede dnešní situace??Myslím tím neustálé zdražování,nezvyšování platů atd.Vy máte všichni peněz dost, takže o tom těžko přemýšlíte.Ale možná by to za to stálo.Jste tu pro lidi a ne pro svoje obohacení,ale na to se asi rychle zapomíná...Už je to neúnosné!!

Zdeněk Škromach: Inflace je v ČR pod průměrem EU. Mzdy a platy rostou rychleji než životní náklady, tz. že životní úroveň stoupá. Platy stanovuje vláda na základě vyjednávání se zástupci odborů a jejich růst se týká všech zaměstnanců státní a veřejné správy. Pro privátní sféru stanovuje vláda růst minimální mzdy a ta za naší vlády rostla výrazně rychleji než inflace i růst mezd. V podnikatelské sféře je vývoj mezd závislý na smluvních dohodách mezi zaměstnanci, případně zástupci zaměstnanců, a zaměstnavatelů. Tam kde působí odbory, je vývoj mezd dohadován v kolektvních smlouvách. V tržním hospodářství nemá stát jné nástroje, záleží i na osobní iniciatvě každého jednotlivce.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:17Autor: Antonín

Otázka: Kdy opustíte politiku?Děkuji za odpověd

Zdeněk Škromach: Až budu mít pocit, že už nemohu pro občany a příznvce ČSSD nic dalšího pozitivního udělat.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:20Autor: Kateřina

Otázka: Dobrý den, nezdá se vám pane Škromachu, že už je očividné to vaše nicnedělání a že už by politici v Praze mohli zvednou své zadky a začít něco dělat? Věřím, že je vám to bezvládí užitečné, peníze berete a kde nic tu nic.

Zdeněk Škromach: Myslím, že pracujeme dost intenzivně, ovšem ze strany ODS nevnímám dostatečnou snahu o důvěryhodné sestavení funkční vlády. Pokud jde o pražské politiky, tak nevím, my na Moravě máme stále co dělat a pracujeme intenzivně. Pokud jde o vládu, tu by si měl zhodnotiti její předseda Mirek Topolánek a ODS, která už několik měsíců v této zemi vládne, byť nemá důvěru.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:21Autor: roninW

Otázka: Jak jste se cítil, když jste se dozvěděl o Paroubkově podrazu na ODS, když do TV klidně sliboval dohodu do týdne a už jednal s Kalouskem. Co jste měl za informace a kdy jste se je dozvěděl. Nepřišlo vám jednání vašeho předsedy pokrytecké? Styděl jste se? Proč se ČSSD za své chování ODS neomluvila?

Zdeněk Škromach: Nemyslíjm, že by to byl nějaký podraz ze strany Jirky Paroubka. Prostě se objevil Kalousek, který pochopil, že hrozí dohoda mezi ODS a ČSSD bez jeho KDU. A zároveň si s tím Kalousek možná řešil i vnitrostranické problémy.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:21Autor: Jelen

Otázka: Dobrý den pane Škromachu, chtěl bych se Vás zeptat, jestli víte, kde se nachází obec Bohdalec. Děkuji za odpověď.

Zdeněk Škromach: Nevím.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:24Autor: Honzino

Otázka: Opravdu si myslíte, že ty průtahy ČSSD při jednáních o nové vládě prospívají naší zemi a občanům. Vždyť jste dospělí lidé a nedokážete se shodnout na ničem!

Zdeněk Škromach: ČSSD vládu nesestavuje. Pokud někdo protahuje tato jednání, pak je to již ve druhém kole Mirek Topolánek a ODS, který je již podruhé pověřen panem prezidentem Klausem sestavením vlády. ČSSD je opoziční stranou. Zřejmě se ODS zalíbilo vládnout bez důvěry a v demisi, ale věřím, že Mirek Topolánek najde dostatek odvahy k sestavení funkční vlády. ČSSD je připravena takovouto snahu podpořit, pokud nepůjde proti zájmům téměř dvou milionů občanů, kteří volili ČSSD.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:27Autor: Zdeněk Příhoda

Otázka: Proč myslíte, že je v Dánsku umožněno propustit zaměstnance ze dne na den? A proč neexistuje ve Švýcarsku zákoník práce?

Zdeněk Škromach: Ty země mají jiné systémy zajištění. V Dánsku to je výjimečná situace a nelze tak učinit bez důvodu. V Dánsku jsou taky jedny z nejvyšších odvodů zaměstnavatelů do státní pokladny a každý zaměstnanec ví, že když ztratí práci, tak jeho podpora v nezaměstnanosti bude téměř 100 % předchozího výdělku. Náš systém je mnohem tvrdší. A obecně, každá země má řešeny pracovněprávní vztahy historicky různými systémy. V mnoha zemích nahrazují pracovněprávní zákony kolektivní smlouvy na zemské či republikové úrovni. To v ČR zatím není možné.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:28Autor: Petr

Otázka: Nezdá se Vám směšné a symbolické, že Vaše přezdívka ROKO pod kterou Vás všichni znají v Rohatci již řadu let, byla dříve krycím jménem pana Paroubka u StB? Tomu říkám náhodička.

Zdeněk Škromach: O tom nic nevím.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:30Autor: Jana K.

Otázka: Můžete mi prosím vysvětlit, proč osamělá žena s průměrným příjmem, se dvěma dětmi a podprůměrnými alimenty má nejnižší (tedy podprůměrné)přídavky na děti? Nebylo by bývalo lepší nahradit přídavky většími daňovými úlevami?

Zdeněk Škromach: Myslím, že nový systém sociálního zajštění od ledna 2007 výrazně zjednoduší podmínky. Vše nelze řešit jenom daňovými úlevami. Ostatně, námi zavedený daňový "bonus" na každé dítě až 500 Kč výrazně pomáhá rodinám, kde alespoň jeden z rodčů pracuje, a to i za nízkou mzdu.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:30Autor: roninW

Otázka: Nemáte strach, že jak budou lidi bohatnout a mít vzdělání, nebude ČSSD přicházet o voliče? Není to pravý důvod, proč chcete maximum lidí udržet v závislosti na státu? Odpovězte upřímně.

Zdeněk Škromach: Nemám. Nikdy nebude tolik bohatých.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:31Autor: Tommas Mareshak 23 let

Otázka: Proste nam ted ODS ukazala s Dalikem zase svuj charakter a predestrela nam obraz sve presumpce viny. Nastesti sama slapla do toho ..... Pokud neco nechceme, tak je to vlada sofistu, to bychom se zase vratili nekam o 17 let zpatky.Reformy udelejte vy,ODS neumi s moci nakladat, opijej´se ji...

Zdeněk Škromach: ODS dokonce ani neumí nést zodpovědnost, spíše se chová jako populistická strana.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:33Autor: Jana K.

Otázka: Přišel jste dnes k on-line rozhovoru včas? Nebo jste zvyklý si přispat?

Zdeněk Škromach: Přišel jsem o několik minut později díky dopravní situaci. Mezitím jsem sithl ještě několik schůzek a rozhovor s novináři. Přes víkend si rád přispím, dospávám spánkový deficit přes týden. Pravda je, že raději pracuji do pozdních nočních hodin než v brzkých ranních hodinách. O tom se můžete přesvědčit i na mých internetových stránkách.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:35Autor: roninW

Otázka: proč jste 8 let bránili deregulaci nájemného? Proč Stát přehodil solidaritu s bydlením na skupinu soukromých vlastníků? Proč nyní čelíme ohromné finanční žalobě?

Zdeněk Škromach: Možnosti zvyšování nájemného zabránili poslanci ODS ústavní stížností, která zrušila možnost zvyšování nájemného formou vyhlášky ministersva financí. ČSSD několikrát prosazovala zákon o regulaci-deregulaci nájemného. Tento zákon nikdy ODS nepodpořila. Nakonec zákon prošel i bez její podpory. ČSSD nepodporuje divoké nájemní vztahy.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:37Autor: Jiří Böhm

Otázka: Proč chce ČSSD spolupracovat s ODS na vytvoření vlády,přes vše, co ODS ČSSD udělalo? Proč si nevyberete 3 pokus o sestavení vlády, který Vám dá předseda sněmovny před svým odstoupení.

Zdeněk Škromach: Chceme přispět k uklidnění situace, která se neúměrně táhne již několik měsíců díky nedostatku odvahy Mirka Topolánka k odvážným řešením povolebního uspořádání. Myslíme si, že tato země potřebuje co nejdříve funkční vládu.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:38Autor: lukas

Otázka: Dobrý den,chci se zeptat vlastně za všechny maminky,ale vlastně i otce jak je to s rodičovským příspěvkem pro rok 2007 a další roky.To jsou pořád jen sliby,ale zkuste si to sám,když v průměru máme cca 15000,-.A nyní se objevují informace,že zvýšení se konat nebude.děkuji

Zdeněk Škromach: Rodičovský příspěvek se od příštího roku zvýší. Vím, že to rodiny s malými dětmi nemají jednoduché a s těmi většími je to ještě složitější.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:40Autor: [email protected]

Otázka: A nemyslite ze je uz cas aby ste z te poliky odesel??co ste dokazal??Mam pripominat vase predvolebni slibi a podobne?Privatizace a dalsi??

Zdeněk Škromach: Pokud jde o mě osobně, jsem rád, že se mi podařilo prosadit zásadní reformu celého sociálního systému, včetně oblasti zaměstnanosti. Tento systém by měl být mnohem spravedlivější, měl by podpořt ty, kteří řádně pečují o svou rodinu a mají zájem pracovat a naopak znevýhodní ty, kteří se dlouhodobě práci vyhýbají. Myslím, že se to nepovedlo žádnému z mých předchůdců.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:41Autor: drexler.v@centrum,cz

Otázka: Dobry den ,sem priznivcem CssD,a i clenem,ale vas opravdu nemusim,myslim ze vy jste nejvice skodil vlade,muj dotaz zajima mne jak maji byt lidi k praci motyvovani kdyz se tak malo vydela?podpora je 4100kc,a unas na morave nekdo vydelava i 9tis cisteho,?myslim ze platy v pondikatelske sfere nerostou

Zdeněk Škromach: K otázce vývoje mezd a platů jsem se již vyjadřoval výše.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:43Autor: roninW

Otázka: Proč ČSSD vypadá jak stádo jdoucí za svým vůdcem? Proč nevystupujete jako tým? jako strana? ale pouze jako vata pro Paroubka? Netrápí vás image strany? jako strany jednoho muže -J. Parouka?

Zdeněk Škromach: Pracujeme jako tým a prosazujeme politiku, na které se shodneme, obdobně jako jiné politické strany. Nezazanemenal jsem, že by byl Mirek Topolánek nebo Mirek Kalousek kritizováni za to, že prosazují politiku své strany a přitom nejsou kritiziváni svými funkcionáři. Chápu, že případná "rozhádanost" v minulosti mohla vyhovovat protivníkům ČSSD.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:43Autor: Disident Dan

Otázka: Chci se zeptat,jak je mozne,ze si clovek,kteremu chybi elementarni znalosti,jez se uci uz deti na zakladni skole (napriklad o historii) vubec dovoli verejne pusobit v politice a svymi "svetonazory" rozhodovat o tak dulezitych vecech jako je napr.prerozdelovani verejnych finnanci.Nestydite se nekdy?

Zdeněk Škromach: Myslím, že mé znalosti a vzdělání je dostatečné.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:44Autor: František

Otázka: Dobrý den. Nemyslíte, že pro vznik jakékoliv dohody mezi ČSSD a ODS pro zfunkčnění a legalizaci reformní vlády na střední a delší období by do "politického důchodu" muselo odejít několik osob, aby vůbec k nějakým dohodám došlo? Pro příklad uvádím ty nejvíce zdiskreditované: Paroubek,Sobotka,Rath,Vy.

Zdeněk Škromach: Zapoměnla jste na funkcionáře ODS, případně jiných stran. To asi nebude náhoda.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:44Autor: roninW

Otázka: Jak se vál líbí nové pojmenování podle vaší barvy - mrkvičky?

Zdeněk Škromach: To jsem ještě neslyšel. Ale mrkev je zdravá zelenina, zlepšuje zrak.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:45Autor: Petr Voženílek

Otázka: Proč si ČSSD klade za daňový vzor Švédsko, když Švédsko se od nástupu sociální demokracie svým daňovým systémem propadlo ze 4 místa až na dnešní 20 místo vyspělosti země na světě a stále se propadá?

Zdeněk Škromach: Nevím, že by naším vzorem v dané oblasti bylo Švédsko. Každá země má svůj neopakovatelný systém.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:49Autor: Radek

Otázka: Dobrý den !
ČSSD nastavila výdaje ze státního rozpočtu tak, že převyšují příjmy o cca 100 miliard Kč ročně.Ze státního sektoru je neustále slyšet potřeba zvyšování mezd. Co, za reformní kroky chystáte, pokud budete ve vládě,aby se stal ten zázrak a rozpočet byl vyrovnaný.
P.S. Konkrétně, Děkuji!

Zdeněk Škromach: Státní rozpočet na rok 2007 předkládala vláda ODS nikoliv ČSSD. Mně osobně mrzí, že ministři Tlustý a Nečas nenašli dostatek odvahy ani k tomu, aby se alespoň pokusili nárůst mandatorních výdajů na příští rok alespoň snížit. Porovnám-li návrhý zákonů, které předkládala naše vláda a výsledek, který vznikl působením poslanců ODS a KDU, pak je to minimálně 30 - 40 miliard korun nárůstu mandatorních výdajů pro rok 2007. ODS se prostě chová nikoliv zodpovědně, ale populisticky, a to i dnes, kdy hovoří o snižování daní, ale nemá odvahu ani naznačit, kde ušetří na výdajové stránce rozpočtu.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:49Autor: PetrT

Otázka: Proč vy, nepochybně inteligentnější Jiřího Paroubka, zůstáváte tak dlouho v jeho stínu. Nemáte vyšší ambice nebo je to taktika?

Zdeněk Škromach: Mě zajímá spíše práce než ambice.

Odpovězeno: 28. 11. | 10:52Autor: Tommas Mareshak

Otázka: A na Paroubka trochu zatlacte, at se taky posune ideologicky trochu ke stredu, doba a prevazna vetsina lidi si to preje...Jsou pripraveni sahnout ted hloubeji do kapsy s tim,ze v budoucnu se jim ta investice vyplati.Vypovidaji o tom i silne preference ODSky..A slysime to ze vsech stran...MMF,EU.

Zdeněk Škromach: Bude hlavně záležet na ochotě ODS nést zospovědnost i za nepříliš populární kroky ve výdajové oblasti.

Vážení čtenáři, mrzí mě, že jsem nestačil odpovědět na všechny vaše otázky, ale i můj čas je limitován, byť jsem jej mírně protáhl. Věřím, že při nějaké příští diskusi na těchto stránkách budeme v naši debatě pokračovat. Přeji vám hezký den a hodně osobních úspěchů. A protože už s easi do Vánoc "neuvidíme", pěkné Vánoce a šťatsný a veselý nový rok, a to s novou vládou, která bude mít důvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy