Lidovecký souboj: Parkanová vs. Čunek

Martina Macková
27. 11. 2006 17:50
Praha/Třebíč - Oblíbená politička Vlasta Parkanová oznámila, že chce být šéfkou své strany. V cestě jí stojí Jiří Karas, Adolf Jílek a Jiří Čunek.
Poslankyně Vlasta Parkanová.
Poslankyně Vlasta Parkanová. | Foto: Ondřej Besperát

Vlasta Parkanová dnes definitivně potvrdila, že se bude ucházet o nejvyšší post ve straně. To, zda se se stále populárnějším starostou Vsetína Čunkem utká, zvažovala týdny.

Především ji k tomu vyzvala středočeská organizace KDU-ČSL. "Nechtěla jsem oznámení o kandidatuře spojit třeba s nějakým průzkumem veřejného mínění. Takto bych to nechtěla," řekla Aktuálně.cz Parkanová.

Parkanová je podle nových průzkumů veřejného mínění nejpopulárnějším a zároveň nejdůvěryhodnějším politikem.

Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL a právnička byla dvakrát ministryní spravedlnosti - ve vládách Václava Klause a Josefa Tošovského. Členkou KDU-ČSL pět let. Nyní je také ve vyjednávacím týmu strany pro sestavení nové vlády.

Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru.
Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru. | Foto: Ondřej Besperát

"Pokud bych se stala předsedkyní, chtěla bych stranu zmodernizovat a zbavit nálepek, které u veřejnosti vyvolávají dojem, že jsme stranou výhradně věřících a katolíků. Takto to v moderních křesťanských demokraciích v Evropě nechodí. Chci, aby KDU-ČSL byla vnímána jako strana pro všechny lidi, kteří žijí v Evropě a vnímají křesťanské kořeny jako něco velmi cenného," popsala Parkanová.

Podle ní by už nemělo hrát žádnou roli to, jestli jsou členové strany praktikující křesťané, či ne. "Je to velmi odvážné, ale mělo by se to konečně říct naplno," dodala politička, která už s touto myšlenkou oslovila lidovce v krajích. "Napsala jsem takový trochu provokující dopis, ale potřebovala jsem mít informace a nasadit laťku trochu výš," říká Parkanová.

Čtvrtý kandidát - Karas

Nebude jediná, kdo se utká s Jiřím Čunkem. Dalším, kdo se mu postaví, je oblíbenec tradičního jádra lidovců, exposlanec Jiří Karas. Dlouholetý politik, známý především jako tvrdý odpůrce potratů, se pokusí získat nejvyšší post v KDU-ČSL už potřetí. Kandidoval také v roce 1990 a 1992.

Jiří Karas (KDU-ČSL)
Jiří Karas (KDU-ČSL) | Foto: KDU-ČSL
Komu patří budoucnost podle Karase
Přečtěte si komentář kandidáta na post šéfa lidovců

V sobotu jej nominovala třebíčská organizace. Ucházet se bude také o post místopředsedy.

"Jestliže je zájem o mě a moje zkušenosti, nevyhýbám se tomu. Požádali mě o to členové strany nejen z Třebíčska," řekl Aktuálně.cz Karas.

Kromě starosty Vsetína a nově senátora Jiřího Čunka, Parkanové a Karase se o post šéfa lidovců už uchází také senátor za Šumpersko Adolf Jílek.

Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek
Chci být předsedou lidovců, řekl Čunek
Přečtěte si, jak se pro kandidaturu rozhodl kontroverzní vsetínský exstarosta

Lidovci by se pod vedením Karase měli stát "přesvědčivě středovou stranou".

"V minulých dvou letech se mi zdá, že jsme se poněkud vychýlili doprava. Uspějeme jako středová strana právě proto, když jsou nyní voliči polarizovaní," míní Karas, který by také prosazoval coby předseda předčasné volby v příštím roce.

Karas nechce hodnotit své šance. "Neberu další kandidáty jako soupeře, jsou to kolegové. Nerad bych je hodnotil," řekl Karas. Na kauzu s vystěhováváním neplatičů, která provází Jiřího Čunka, se Karas dívá smířlivě.

"Podle mě se několikrát vyjádřil poněkud nešikovně, ale média celou věc výrazně zkreslila. Je to dobrý starosta a bude dobrý senátor. Neviděl jsem v tom, co udělal, nic rasistického," řekl Aktuálně.cz Karas.

Senátor Adolf Jílek (KDU-ČSL)
Senátor Adolf Jílek (KDU-ČSL) | Foto: www.jilek-kdu.cz

Mimořádný volební sjezd, na kterém lidovci zvolí nového předsedu, ale i své širší vedení, si strana naplánovala na 9. prosince do Brna. Lidovce nyní vede úřadující předseda Jan Kasal, řádné vedení strana volí poté, co v létě rezignoval Miroslav Kalousek. Svůj post opustil poté, co se členská základna vzbouřila proti jeho jednání o vládě s ČSSD, která by existovala s podporou komunistů.

 

Právě se děje

Další zprávy