ČSSD útočí na vládu: Snižte schodek na 41 miliard

Petr Holub
17. 1. 2008 7:44
Podle ČSSD je v rezervních fondech 90 miliard
Exministr financí Sobotka tvrdí, že za dva roky může být deficit pod dvaceti miliardami
Exministr financí Sobotka tvrdí, že za dva roky může být deficit pod dvaceti miliardami | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stav veřejných financí je mnohem lepší, než říká ODS. A je to naší zásluhou, shodují se ekonomičtí experti ČSSD.

Deficit státního rozpočtu jde snadno snížit z plánovaných 71 miliard korun téměř o polovinu, na 41 miliard. Podle bývalého ministra financí a prvního Paroubkova místopředsedy Bohuslava Sobotky k tomu stačí, aby změnu odhlasovala vláda.

Čekání na Kalouska

"Vyzývám premiéra Topolánka i ministra Kalouska, aby podnikli všechna opatření ke snížení deficitu," řekl ve středu Sobotka.

Čtěte více o stavu státních financí:

Topolánek by mohl využít toho, že v ministerských rezervních fondech zbývá z loňského roku 90 miliard. "Dvě třetiny jsou vázány na evropské projekty, zbytek se prostě nestihl utratit. Třicet miliard je tedy možné zavázat a neutratit ani letos," navrhuje Sobotka.

Pokud vláda rozhodne podle rady ČSSD, sníží se letošní schodek dokonce pod 40 miliard. I letos se totiž dají očekávat vyšší příjmy, než předpokládá ministerstvo financí.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) už počátkem ledna přislíbil rozpočtové opatření, podle kterého by se měly rozpočtové fondy využít. Zatím však nechce prozradit, co konkrétně chystá.

"Ministerstvo má připravený materiál k režimu, jak s rezervami nakládat. Seznámí s ním však nejprve ministry na některém z nejbližších zasedání vlády," přislíbil mluvčí Ondřej Jakob.

Vyrovnaný rozpočet 2010

Sobotka tvrdí, že za dva roky může být deficit pod dvaceti miliardami.

"To je možné v případě, že vláda dá přednost vyrovnání rozpočtu před snižováním daní," vysvětluje. Neexistuje podle něho například ekonomický důvod, proč dále snižovat podnikovou daň.

Bývalý a současný ministr financí - Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek. Kdo z nich se zasloužil o loňský nižší než plánovaný deficit?
Bývalý a současný ministr financí - Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek. Kdo z nich se zasloužil o loňský nižší než plánovaný deficit? | Foto: Ludvík Hradílek

Sociální demokraté tvrdí, že deficit je možné vyrovnat bez úspor ve výdajích na sociálních systém a zdravotnictví.

"Při tak nízkých deficitech ztrácí smysl hrdlení s učiteli o dvě miliardy, které by jim zajistily, že jejich platy letos reálně neklesnou," podotkl někdejší ekonomický vicepremiér Jiří Havel.

Úplná likvidace deficitu je podle sociálních demokratů možná díky jejich ekonomické politice v letech 1998-2006.

Přihlásili se přitom k zásluhám za sestavení loňského rozpočtu, který skončil nečekaně nízkým deficitem 1,9 procenta HDP.

"Žádný rozpočet se nesestaví sám. Ministerstvo financí na něm pracovalo tři měsíce pod mým vedením. Můj nástupce Vlastimil Tlustý pak musel rozpočet během měsíce předat sněmovně," připomíná Sobotka.

Deficit byl loni tak nízký mimo jiné i z toho důvodu, že ještě před nástupem první Topolánkovy stát uhradil dvacetimiliardovou garanci pro ČNB. Termín splátky přitom vypršel až loni na jaře.

Topolánek nesouhlasí

Premiér Topolánek (ODS) v rozhovoru pro Aktuálně.cz snížení plánovaného deficitu odmítl a případnou revizi připustil až ve druhém pololetí.

Premiér Topolánek jakékoli zásluhy ČSSD odmítá
Premiér Topolánek jakékoli zásluhy ČSSD odmítá | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte rozhovor s Mirkem Topolánkem:

Zpochybnil také zásluhy sociálních demokratů za snížení loňského deficitu a uvedl jiné důvody: "Za prvé bylo na výdajové straně osm miliard, které tam měl Sobotka schovány na výplatu ČSOB. Za druhé byl vyšší výběr daní, za třetí jsme opravdu šetřili."

Takový výklad Sobotka vylučuje: "Za čtyři roky jsem ani jednou nerozhodl o převedení peněz do ČSOB. Také jsem si nevšiml, že vláda během loňského roku provedla jedinou úsporu."

Někdejší ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) dokonce vládu obvinil, že data o rozpočtu účelově zkresluje. "Nerad používám silná slova, ale nejde to pojmenovat jinak než podvod," prohlásil Mládek.

Topolánkův kabinet si podle něho vymyslel, jak jsou veřejné finance ve špatném stavu, aby mohl spustit reformy, které povedou k privatizaci zdravotnictví i penzijního systému. Zároveň umožní nižšími daněmi odměnit bohaté přívržence ODS.

"Vláda se dokonce bojí slíbit, že nižší daně vysokopříjmovým skupinám zvýší ekonomický výkon, což se při takových příležitostech obvykle dělává," postěžoval si Mládek.

 

Právě se děje

Další zprávy