Topolánek exkluzivně: Jednám s Paroubkem o reformách

Petr Holub, Sabina Slonková
16. 1. 2008 0:00
Třetí část exkluzivního rozhovoru s předsedou vlády
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jak bude vypadat české zdravotnictví po reformě? Podle premiéra Mirka Topolánka to není podstatné. Rozhodující je, že bude sloužit klientům a zajistí solidaritu bohatých s chudými.

Předseda vlády v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz také veřejně přiznal, že o zdravotnické i důchodové reformě vyjednává osobně s šéfem sociální demokracie Jiřím Paroubkem.

A: Nabízel jste jednání o obou reformách také předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi?
Nabízel. Asi neřeknu nic podivného, když řeknu, že jsme se i sešli. Nečekám, že by teď ustoupili z apriorního postoje tam, kde mají pocit, že by platili jakoukoli politickou cenu. I když sami chtěli důchodovou reformu už třikrát uskutečnit. Neuhnou, protože to destabilizuje celou politickou scénu v situaci, kdy je reformu třeba provést.

Nepokládám současné vedení sociální demokracie za zodpovědný orgán. Některé věci by měly být nad ideologiemi. Myslím si ale, že dosud nepřekousli novou politickou konstelaci.

Nepřehlédněte
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nepřehlédněte

A: Schůzka s Jiřím Paroubkem byla výlučně k reformám?
Vůbec se k ní nebudu vyjadřovat.

A: Sám jste o ní mluvil. Na ničem jste se nedohodli?
Neřekl jsem, že jsme se nedohodli. Setkali jsme se po dlouhém čase, možná se bude zlobit, že jsem to řekl, ale s celou řadou lidí se potkávám, takže i s Jiřím Paroubkem. Nic dalšího k tomu neřeknu.

Cíl nad prostředky

A: Lidovcům se v reformě skutečně nelíbí, že ze zdravotních pojišťoven budou akciové společnosti.
To nejsou akciové společnosti. Jen si to všichni přečtěte a pak to kritizujte. To jsou společnosti sui genesis, které jsou za prvé koncipovány jako nonprofitní. To není vlastní akciovým společnostem podle obchodního zákoníku. Za druhé jsou pod tak silným dohledem a tak silnou regulací, že jsou akciovými společnostmi jen proto, že tento nástroj máme. Mají striktnější dohled, než je nad penzijními fondy. Je to naprosto neúprosná regulace, kde nemůže dojít k žádnému úniku peněz pojištěnců. Proto je diskuse o akciových společnostech zbytečná.

A: Ale jsou to společnosti, které mohou být privatizovány. Uvažuje se o tom?
Je třeba vycházet ze stávajícího stavu. Jaký si myslíte, že dnes mají pojišťovny status?

A: Jsou veřejnoprávní.
Nejsou. Nevlastní je nikdo. Fakticky je nevlastní ani stát, ani podniky, ani ministerstva vnitra, případně obrany, které je zřídily. Jejich stav je neukotvený, vliv pseudovlastníků malý, kontrola velmi složitá. Celé to funguje velmi podivně, pojišťovny nejsou motivovány, aby fungovaly, jak mají. Změna musí vést k tomu, aby byl definován vlastník, aby vlastník byl jasný. V případě VZP to může být stát. V případě těch, které mají nějakého zřizovatele, je možnost, že se o ně přihlásí. To se ptejte Julínka.

A: Kde je hlavní problém?
V dohledu nad pojišťovnami. Dám vám příklad - v Chomutově se čeká na totální endoprotézu zhruba jeden a půlkrát déle, než je celostátní průměr a dva a půlkrát déle než v Praze. To bude umět nový systém vyřešit speciálně pomocí toho dohledu. Standardy stanoví, že totální endoprotéza musí být v určitém termínu, a pokud to není plněno, dostanete možnost dovolání. To dnes nemáte.

Mirek Topolánek se směje na Donalda Tuska. Topolánek okázale dával najevo, že si s polským protějškem rozumí i bez tlumočníků.
Mirek Topolánek se směje na Donalda Tuska. Topolánek okázale dával najevo, že si s polským protějškem rozumí i bez tlumočníků. | Foto: Ondřej Besperát

Celý systém je dělaný pro klienta, pacienta. Jak je dělaný, není úplně podstatné. Hledáme formu, která je možná z hlediska zákona, umožní regulaci a to, aby vznikl pojišťovnický trh. Zabezpečí nejen základní, ale i další péči placenou jak přímo, tak komerčním připojištěním. Nám jde o solidaritu zdravých s nemocnými a bohatých s chudými. Bubáky a strašáky vyvolávají ti, kteří se snaží o pravý opak.

A: Při reformě zdravotnictví byste postupovali stejně jako při penzích? Kdyby k ní sociální demokraté nechtěli přistoupit, uděláte to bez nich?
My jsme reformy nikdy nevázali. U důchodů jsem myslel, že bude platit, co jsme už jednou dohodli. S Petrem Nečasem i s dalšími říkáme unisono, že jsme na diskusi ochotni přistoupit během celého legislativního procesu. Nabídka z naší strany byla exkluzivní a odmítnutí naprosto iracionální.

A: K čemu jste u reformy penzí na koaličním jednání dospěli?
Shodli jsme se na první etapě, kde zatím ustupujeme požadavku lidovců na nižší růst důchodového věku u žen, které mají víc, než jedno dítě. Je to velký ústupek a Zeleným se nelíbí.

Děti devětkrát neplatí

A: Na koaliční schůzce se mluvilo o tom, že by bylo možné revidovat poplatky u lékaře. To znamená, že by neplatily děti do osmnácti let?
Děti neplatí! Klesající podpora malých koaličních stran a jejich blízkost prahu volitelnosti je vede k tomu, že nabíhají na mediální, virtuální, populistická témata. Dnes přece děti žádné poplatky neplatí. Nikdy nic neplatí děti s chronickými problémy, ostatní mají devět příspěvků ročně placených ve slevě na dani. Když to lidé nevidí, tak to neznamená, že to tak není.

Mirek Topolánek exkluzivně v rozhovoru pro Aktuálně.cz ve své kanceláři na úřadě vlády.
Mirek Topolánek exkluzivně v rozhovoru pro Aktuálně.cz ve své kanceláři na úřadě vlády. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: A problém s kojenci v inkubátoru?
Ten se dostal ven uměle mediálně. Matky nejsou korektní, když neříkají, že těch šedesát korun, které denně platí, mají bohatě nahrazeny dvě stě šedesáti třemi korunami dávek, a to bez porodného. Bez jediné koruny nákladu.

Vím dobře, co je dítě v inkubátoru, vždyť jsem ho tam měl! Nemůže mě nikdo podezírat z neetického, nemorálního, nelidského pohledu. Naprosto brutálně pragmaticky: není pravda, co ty matky říkají. Ty jednotlivé případy, možná jsou jich desítky, také nikoho neopravňují, aby říkal, že to je nelidské, protože dostávají adekvátní protihodnotu.

Poplatky nezrušíme

A: Systém tedy necháte, jak byl nastaven?
V polovině roku budeme vyhodnocovat celý systém ze dvou pohledů. Za prvé, jestli nemá nějakou díru. Myslím, že nemá, ale zjistíme to na tvrdých datech. Za druhé, jak je to skutečně se spoluúčastí pacientů a stropem, který jsme nastavili. Musíme nutně zjistit, a to je smysl celé operace, jestli je nejvýhodnější pro ty lidi, kteří se dosud nejvíc připláceli, protože byli staří a nemocní. Chceme vědět, jestli už nebudou platit deset tisíc a víc.

A: Rušení poplatků tedy vylučujete?
Vylučuji. Celá  rétorika kolem poplatků za děti je podbarvená emotivně, není v tom ratio. Dobře se o tom píše, ty plačící matky vypadají v televizi tragicky a všichni se nad tím zamyslí. Ale že v tom fakticky není problém, na tom trvám.

A: Jinými slovy, řeči o revizi poplatků jsou předčasné?
Revize bude, ale až po půl roce, až budou data. Teď dělat nějakou změnu je nesmyslné. Souvisí to s tím, že Michaela Šojdrová si myslí, že jí to pomůže možná mediálně. Ale myslím, že se hluboce mýlí. Nebyli jsme to my, kdo vnesl poplatky do koaliční diskuse, ale lidovci..

 

Právě se děje

Další zprávy