ČSSD podala ústavní stížnost, chce zastavit reformy

Martina Machová Martina Machová
5. 1. 2012 14:14
Socialisté napadají vládní koalici i za to, jak utnula jejich obstrukce ve sněmovně
Obstrukce ČSSD ve sněmovně loni v listopadu.
Obstrukce ČSSD ve sněmovně loni v listopadu. | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté se za každou cenu snaží zastavit klíčové vládní reformy, a obrací se proto na Ústavní soud.

Napadají způsob přijetí čtrnácti zákonů, které prošly sněmovnou i přes jejich systematické obstrukce loni v listopadu.

Jde o důchodovou, zdravotní a sociální reformu, zvýšení DPH, ale například také o zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Stížnost podepsalo 45 oranžových zákonodárců z celkově 54členného klubu. Deník Aktuálně.cz má celé její znění k dispozici.

Po Ústavním soudu ČSSD požaduje, aby vyjmenované zákony buď zcela zrušil, a pokud nikoli, aby alespoň vyškrtl z českého právního řádu některé pasáže, jež socialisté považují za protiústavní i z jejich obsahové stránky.

Jedná se zejména o povinnost nastoupit veřejnou službu v případě, že nezaměstnaný nemůže déle jak dva měsíce najít práci, pod hrozbou odebrání podpory státu.

Nově pak socialisté napadli i povinnost registrace soukromých lékařů. Podle nich nejde jen o zbytečné vržení lékařů do soukolí úředního molochu, ale také o hrozbu, že někteří zpětně přijdou o svá dosavadní práva.

Ústavní stížnost je tak rozdělena do dvou částí.

"Vláda porušila pravidla, byli jsme umlčeni"

Na celkově 54 stranách socialisté postupně rekapitulují proceduru a finesy, jakými byl hlas opozice ve sněmovně z jejich hlediska umlčen, a jakým způsobem se oba opoziční kluby bránily, následuje výčet a interpretace pochybení.

Podle socialistů koalice násilně porušila pravidla hry, když nevyslyšela veto 22 komunistických poslanců, kteří se postavili proti zařazení napadených zákonů na pořad jednání sněmovny.

Dále ČSSD viní koalici, že vybočila z ústavního rámce, když jim zkrátila čas na diskusi pouze na dvakrát 10 minut ke všem čtrnácti zákonům. Socialistům ovšem vadí i skutečnost, že místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek byl po celou dobu jednání odstaven od řízení sněmovny.

"Shora uvedená procedurální opatření vládní většiny při projednávání vládních návrhů zákonů vykazují protiústavní narušení demokratického zákonodárného procesu nejen jednotlivě, ale zejména ve svém komplexním působení," píší ve svém podání socialisté.

Za nejvážnější porušení pravidel pak považují právě omezení svých projevů, a tím okleštění práv opozice jako sněmovní menšiny.

Odmítají přitom protiargument o nadužívání.

"Přístup opozičních poslanců nebyl veden především (natož pak výhradně) myšlenkou obstrukce, ale - jak ostatně dokládá obsah jejich vystoupení k jednotlivým napadeným zákonům ve sloučené rozpravě seznatelných ze stenoprotokolů - věcnou kritikou jejich obsahu," uvádí ve své stížnosti.

Druhou polovinu stížnosti věnují argumentaci obsahové, kdy povinnost pro nezaměstnané z dílny ministra práce Jaromíra Drábka považují za porušení  Listiny základních práv.

Fotoreportáže z celonočních jednání sněmovny:

 

Právě se děje

Další zprávy