Noc mezi poslanci: Limetku citronem nenahradíš

Martina Machová Martina Machová
2. 11. 2011 8:35
Reportérka Aktuálně.cz Martina Machová ponocovala s poslanci ve sněmovně
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Je pět hodin ráno, středa. A česká politická elita se už šestnáct hodin trápí ve sněmovně. A já s nimi.

Ne že bych čekala zásadní politické rozhodnutí o čemkoli. Ale to, co kolem sebe vidím, zdaleka přesahuje očekávání. Zuté boty, pomačkané košile, zarudlé oči, kelímky "plasťáky".

Ještě neuvěřitelnější je to, co zákonodárci říkají.

ČSSD se pomocí obstrukcí podařilo jednání úplně zablokovat. Její poslanci se podle předem připraveného harmonogramu střídají na řečništi. Monotónnost projevů, ve kterých se opakuje odkaz na nález Ústavního soudu, občas rozřízne zvolání, na které by byla hrdá i teta Kateřina ze Saturnina.

Třeba že limetka nejde nahradit citronem a oregano majoránkou (autorem je Ladislav Skopal). Zazněla tu i recitace z libanonské klasiky - sbírky Zahrada prorokova v podání poslankyně Vlasty Bohdalové.  

"Další otázka dnešního večera je: Má Mustafa stavební spoření?" žertuje na úkor své kolegyně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Zájemce nechává poslechnout písničku, kterou si pouští do sluchátek. Je to Půlnoční z filmu Alois Nebel od Václava Neckáře.

"Naše únava je nicotná," spustí po půl páté ráno sociální demokrat Miroslav Váňa a vzbudí v kuloárech salvu smíchu.

V tu dobu už se do sněmovny trousí další sociálnědemokratická posila.

Ve foyer sněmovny celou noc pendlovali koaliční poslanci. Sněmovní bufety byly již několik hodin zavřené, v rukou tak svírali plastové kelímky s kávou z automatu.

"Jdeme na víno," hlásila postávajícímu hloučku koaličníků dvojice občanských demokratů a zmizela směrem ke svým poslaneckým kancelářím. V té chvíli bylo teprve krátce po půlnoci a noc ve sněmovně vlastně začínala.

Na rozdíl od svých vládních kolegů mohli sociální demokraté odpočívat. Dění ve sněmovně obstarávala jen třetina jejich poslanců. Koalice, která navrhla nonstop projednávání zákonů, musela držet v pohotovosti hned 101 hlasů.

Druhá směna sociální demokracie vydržela mluvit celou noc.
Druhá směna sociální demokracie vydržela mluvit celou noc. | Foto: Vojtěch Marek

Celou noc se hrálo o zákony vrácené Senátem, respektive o první z balíku třinácti novel - zákon o stavebním spoření, u kterého musí koalice přehlasovat veto horní sněmovny.

Po půlnoci ovšem i přesto propustila TOP 09 a ODS domů své poslankyně. Chod sněmovny se rozhodli držet tak, aby bylo na případné hlasování přítomno 67 poslanců. To je totiž hranice, při které je sněmovna usnášení schopná, jinak by maraton skončil.

Propuštění kolegové ovšem museli být připraveni přijít do hodiny hlasovat.

Opozice přitom náhodně zkoušela pozornost svých kolegů procedurálními hlasováními, kterými se snažila přerušit projednávání bodu na jiný den.

"Tohle tu opravdu ještě nebylo. Za federálu (Federální shromáždění, pozn. red.) jsme tu jednou byli tak dlouho, ale to byla hektická doba. A pak za televizní krize, kdy jsme museli narychlo změnit zákon o České televizi," lamentoval jeden z nejdéle sloužících poslanců Jan Vidím z ODS.

"Bavíte se?" obrátil se někdy nad ránem na tenčící se hlouček novinářů sociální demokrat Milan Urban. Sám se přiznal, že se chystá na svůj závěrečný příspěvek k nekonečnému rétorickému cvičení a pak hajdy do peřin.

Kolem druhé hodiny ranní se v řadách koalice začal rýsovat plán, jak před středečním jednáním o státním rozpočtu získat alespoň dvě hodiny spánku. Poslanci ODS i TOP 09 svorně tvrdili, že ráno si oba kluby vezmou hodinovou pauzu. O tři hodiny později se ovšem stále jednalo a o pauzu nakonec požádali komunisté a sociální demokraté.

O šesté dorazil čerstvý David Rath, ke slovu se dostala třetí směna sociálních demokratů.

"Nemohl dospat," komentoval jeho příchod pražský občanský demokrat Boris Šťastný. Rath v doprovodu Vítězslava Jandáka (taktéž usměvavý) zamířil ke kávomatu, obklopenému unavenými poslanci vládní koalice.

"Kde máte předsedu? Už ho tu osm hodin nikdo neviděl," škádlil ho pardubický občanský demokrat Jan Čechlovský.

"Každý generál musí spát," smál se koaličníkům Rath. Pak odspěchal dovnitř.

Opakovaným procedurálním hlasováním o přerušení právě projednávaného bodu se mu podařilo po probdělé noci nahnat koaliční poslance do jednacího sálu.

"Jste pravicový stachanovci, sami jste si odhlasovali toto jednání. Skutečně tu budete sedět a hlasovat do roztrhání těla a budete tu budovat ten váš kapitalismus," pustil se zčerstva do svých kolegů. Ty později nazval "Nečasovci".

"To je týrání Kalouska," posteskl si v kuloárech nad jeho výroky premiér Petr Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy