Práce za 60 000. Spánek, bdění, 5x káva, dva projevy

Jakub Novák
3. 11. 2011 9:45
S poslancem ČSSD Aktuálně.cz poznávalo, jak opoziční strana rozbíjí jednání sněmovny
Foto: Petr Vyoral

Praha - Do sněmovny zmožené obstrukcemi a únavou řečníků přišel ve středu přece jen trochu odpočinutý.

Poslanec sociální demokracie Adam Rykala neměl za sebou celou bezesnou noc jako mnoho poslaneckých kolegů. I když se kvůli dosud nevídanému zdržování, které předvádí ve sněmovně  jeho strana, jednalo přes noc až do skutečného rána, on opustil sněmovnu už v úterý mezi šestou a sedmou večer.

Vrátil se před třetí ráno.  

Mohl si to dovolit. Sociální demokraté brzdí sněmovnu ve třech skupinách označených A, B a C. Jedna brzdí jednání nekonečnými projevy, další mají možnost se třeba před dalším jednáním několik hodin vyspat.

Poslanec Adam Rykala.
Poslanec Adam Rykala. | Foto: Jiří Kropáček, rykala.cz

Na příkladu pětadvacetiletého politika, jehož základní plat poslance činí ze zákona téměř 60 tisíc korun, vám dáváme možnost nahlédnout, jak obstrukční dny opozičního poslance vypadají v detailech.

Úterý

Ostravský poslanec Adam Rykala to má do svého pražského bytu asi třicet minut, vyspal se, osprchoval se a převlékl.

Do deseti večer ještě sledoval, co si o počínání sociálních demokratů myslí média a voliči, připravil si dva "zdržovací" projevy na další den a ulehl.

Ve sněmovně byl opět kolem třetí ráno, půl hodiny nato mu v "továrně na obstrukce" začala směna v partě C předáka Davida Ratha.

Středa

7:00 - 9:00

Adam Rykala snídá. Jeho zaměstnavatelé v ČSSD vyjednali spolu s komunisty na schůzi přestávku. V obstrukčním plánu má náš poslanec dva projevy, představa, kdy je přednese, je zatím nejasná. Odhad je, že i ten poslední padne někdy v osm večer. To tedy nevyšlo, jak se dočteme dále.

9:10

Adam Rykala vystupuje s vyjádřením k programu schůze, žádá o vypuštění několika bodů jednání - mezi jinými to jsou například návrhy zákonů o zdravotnické záchranné službě nebo o generální inspekci bezpečnostních sborů. Je to jen jakési rozcvičení, plánované obstrukční projevy přijdou v pozdějších hodinách dne. 

12:58

Po čtyřech hodinách projevů ke státnímu rozpočtu vyhlašuje Lubomír Zaorálek z křesla předsedy schůze pauzu na oběd. Pokračovat se má v půl třetí. Jde o poslední šanci vyjít ze sněmovny do reálného světa a vyřídit si své věci.

15:00

Návrat do směny znamená pro zbytek dne už jen přesuny mezi jednacím sálem a kanceláří.

Takto si mladý sociální demokrat představoval politiku? Sedíme spolu u jeho čtvrté kávy, již pije od začátku směny C, a vypráví o tom, jak se po volbách v roce 2010 stal nejmladším poslancem sněmovny.

Do ČSSD vstoupil nedlouho po osmnáctých narozeninách. Dostal se, říká "se štěstím", nejprve do ostravského zastupitelstva a odtud na kandidátku pro sněmovní volby. Na konci května se potom - ve svých třiadvaceti letech - stal poslancem. Nízký věk a mu nepřijde jako handicap pro politiku, i když už jednou nebo dvakrát (prý během jednání o důchodové reformě) se ho kvůli ročníku narození pokusili koaliční poslanci v debatě diskvalifikovat.

15:45

Posezení končí, Adam Rykala odchází do jednacího sálu.

16:55

Stále se, jako už od rána, mluví o státním rozpočtu. Přišel čas na jídlo i na pátou - a určitě ne poslední - kávu. Mezi sousty a loky si Adam Rykala s kolegy Jeronýmem Tejcem a Janem Chvojkou pochvalují stranický směnný provoz - koaliční poslanci jsou prý několika desítkami hodin bez možnosti spánku vyčerpáni.

17:58

Návrat do jednacího sálu, už zjevně a značně unavení poslanci jednají stále ještě o návrhu zákona o rozpočtu pro příští rok.

Cca po dvou hodinách

Krátce po osmé večer je v prvním hlasování rozpočet odhlasován. Poměr 102 : 67 ve prospěch koalice. 

20:18

Hodinová přestávka před pokračováním nekonečné debaty o novele zákona o stavebním spoření. Přímo ve sněmovně zasedá vláda.

21:30

Už se zase jedná. Rathova směna C mladých poslanců s Adamem Rykalou je tu zase. 

22:45

Druhá velká chvíle našeho poslance u řečnického pultu. Proslov kvůli hluku v jednacím sále několikrát od začátku opakuje, což vyvolává smích na „pravé" straně sněmovny. Ostravák Rykala se během řeči obrací k příchozímu ministru Kalouskovi a ten po skončení Rykalova projevu přichází s „faktickou" poznámkou:

„Baník... Promiňte prosím, to druhé slovo jsem teď zapomněl," říká za potlesku a smíchu koaličních poslanců. Komunisté v tichosti opouštějí sál.

Pro neznalé vysvětlujeme, že Kalousek narážel na populární pokřik fanoušků fotbalového klubu Baník Ostrava. Za slovem Baník následuje v jejich verzi vulgární slovo. 

Čtvrtek

01:49

Adam Rykala dostává u řečnického pultu slovo podruhé. Vzhledem k pokročilé hodině i opětovné zmínce výroku Ústavního soudu ve spojení se stavebním spořením však rychle ztrácí pozornost sálu.

02:15

Blíží se konec obstrukční směny. Náš poslanec se chystá k odchodu ze sněmovny, stejně jako ostatní členové jeho, tedy Rathovy, „úderné skupiny", kteří už vyčerpali své dva proslovy.

Je to změna oproti původnímu plánu - v obstrukčních plánech měla skupina C sloužit až do deváté ráno, až pak ji měli vystřídat odpočinutí přátelé ze směn A a B.

Opravdu chtěl Adam Rykala takto dělat politiku?

„Pro mě je to zkušenost, jsem ve sněmovně nový a tyto projevy neberu jako ztrátu času, pro mě to je cvičení, díky kterému ztrácím ostych před deseti miliony lidí," vzkazuje před odchodem voličům. 

 

Právě se děje

Další zprávy