ČSSD hodlá prosadit referendum, i kvůli majetku církví

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 10. 2011 13:54
Vlastní podobu zákona o obecném referendu připravují i vládní strany a také KSČM
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté se znovu snaží prosadit zavedení referenda. A prvním tématem, o kterém by měli lidé rozhodovat přímo, je podle představ socialistů majetkové vyrovnání s církvemi.

ČSSD tak podle předsedy strany Bohuslava Sobotky reaguje i na to, že ODS přišla s požadavkem na referendum o případném vstupu ČR do eurozóny.

Socialisté zákon předložili ve sněmovně hned ve středu. Podle jejich návrhu by mohlo být referendum vypsáno k zásadním věcem vnitřní či zahraniční politiky, občané by se v něm mohli vyjadřovat k návrhům zákonů a také vyslovovat souhlas s ratifikací mezinárodních smluv.

Vláda by referendum musela vypsat na základě petiční akce 200 tisíc občanů nebo poté, co by jej podpořilo 80 poslanců nebo 33 senátorů.

Návrh opoziční strany tak má daleko měkčí podmínky než jeho obdoba připravovaná vládní koalicí, její norma je nyní v připomínkovém řízení.

Vládní předloha počítá s vypsáním referenda po podpisu 250 tisíc lidí, požádat o vypsání referenda by mohla i vláda. Pro vyhlášení všeobecného hlasování na přesné téma má být podle představ koalice v obou případech třeba získat ústavní většinu sněmovny a Senátu.

Vicepremiérka Karolína Peake předpokládá, by nový zákon mohl vejít v platnost 1. ledna 2013.

Vlastní podobu zákona o obecném referendu připravuje také KSČM, sněmovně jej hodlá předložit nejspíše ještě tento týden.

 

 

Právě se děje

Další zprávy