Poslanci smetli celostátní referendum z dílny ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 12. 2010 12:44
Koalice referendum chce, ale podle vlastního návrhu
Referendum teď ne!
Referendum teď ne! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna odmítla zavedení celostátního referenda do české ústavy. Návrh ČSSD hned v prvním čtení zavrhli všichni přítomní koaliční poslanci.

"Nerozumím tomu. Návrh byl předložen ještě před tím, než byly vůbec ustaveny poslanecké kluby. Nikdo s námi o něm nediskutoval," prohlásil Stanislav Polčák (TOP 09) jako zpravodaj k tomuto návrhu. ČSSD s návrhem přišla hned po květnových volbách.

Koaliční poslanci vesměs opakovali: Chceme referendum, ale na základě vládního návrhu. A kritizovali návrh ČSSD jako nekvalitní.

ČSSD naopak v pátek tvrdila, že se koalice k zavedení celostátního referenda nemá. Úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka pak vyzval premiéra, ať vláda řekne, kdy ho hodlá předložit.

A vládní koalici pak obvinil, že návrh odmítá jen proto, že ho navrhla ČSSD. "Odmítáte všechny naše návrhy, a to hned v prvním čtení," prohlásil Sobotka.

Peake: Jen dráždíte vládní koalici!

"Tento návrh patří k těm, které mají dráždit vládní koalici a Věci veřejné zvlášť," komentovala návrh o referendu předsedkyně ústavně-právního výboru Karolína Peake (VV).

ČSSD navrhla, aby voliči mohli přímo rozhodovat o "zásadních věcech zahraniční politiky", o návrhu zákona - s výjimkou ústavního - a o souhlasu s mezinárodní smlouvou.

Referendum by mohla vyvolat skupina 80 poslanců, nebo 33 senátorů, vláda či petice občanů s alespoň 200 tisíci podpisy.

O možnosti zavést celostátní referendum se mluví už řadu let - chtěly ho prosadit už vlády ČSSD. Nikdy ale parlamentem podobný návrh neprošel. Momentálně mohou voliči rozhodovat přímo jen v místních referendech na úrovni obcí a pak nově i v krajském referendu - tento návrh prosadila ČSSD letos na jaře.

 

Právě se děje

Další zprávy