Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Poslanec a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík slaví úspěch ve středních Čechách s tamními lídry - Danou Drábovou a Vítem Rakušanem.
Poslanec a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík slaví úspěch ve středních Čechách s tamními lídry - Danou Drábovou a Vítem Rakušanem. | Foto: Radim Beznoska

6. STAN zvolí nástupce Gazdíka a bude hledat partnery

Na rozdíl od KDU-ČSL uvažují Starostové a nezávislí o spolupráci s celou řadou stran, která by se měla projevit už při evropských volbách. Jak tato spolupráce bude vypadat a především jakou politiku vlastně STAN bude dělat, napoví dubnový předčasný sněm tohoto hnutí. Jeho delegáti si zvolí nového předsedu, což bude pro STAN hodně významný předěl.

S jednou přestávkou byl v čele hnutí Petr Gazdík, který Aktuálně.cz 13. prosince potvrdil, že se rozhodl z čela odejít. Kdo bude místo něj určovat hlavní strategii hnutí, se teprve uvidí, v kuloárech STAN je považovaný za hlavního favorita poslanec Vít Rakušan, ale šance by měl i další poslanec Jan Farský, který zatím kandidaturu neoznámil. Pokud by někdo z nich stanul v čele STAN, nelze přesně říci, jak by stranu proměnil, například Rakušan se zatím ukazuje především jako úspěšný starosta Kolína, o čem svědčí dvakrát jasně vyhrané komunální volby.   

 

Právě se děje

Další zprávy