Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Foto: Zbyněk Pecák

4. Hamáček bude na sjezdu obhajovat vládnutí s Babišem

První a druhý březnový den se uskuteční v Hradci Králové volební sjezd sociální demokracie, jehož průběh nelze odhadnout. Dění ve straně naznačuje, že by měl zvítězit nynější předseda Jan Hamáček a ČSSD by měla pokračovat ve vládě a podpoře Andreje Babiše, ale překvapení nejsou vyloučena.

Pokud by se strana rozhodla pro odchod z vlády, přineslo by to premiéru Babišovi komplikace. Ovšem skupinka těch, kteří volají v ČSSD po odchodu z vlády, je oslabená, stejně jako skupinka kolem Jiřího Zimoly, která naopak požaduje politiku bližší prezidentu Miloši Zemanovi.

 

Právě se děje

Další zprávy