Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Foto: ČTK

7. TOP 09 bude hledat cestu k voličům

Z menších stran, nicméně těch parlamentních, bude důležitý také volební sněm TOP 09 plánovaný na podzim roku 2019. Po Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi přišel Jiří Pospíšil, který stranu pootočil k liberálnější politice, což přinejmenším neposunulo voličské preference strany nahoru. Strana ale nadále zůstává jednoznačně proevropskou stranou s nepopulistickou rétorikou a ostrým vymezením vůči vládě i Babišovi.

Pospíšil je velký příznivec integrace stran na pravici, proto se také podílel na společné kandidátce pro komunální volby v Praze. Sám sice jako adept na primátora nezvítězil, ale TOP 09 je součástí koalice, která ve volbách uspěla a podílí se na vedení metropole. Tato politika ale přináší Pospíšilovi i kritiky uvnitř strany, navíc ne každému se líbí, že je zároveň europoslancem, který přes veškerou snahu není tolik vidět jako předsedové stran sedící přímo v Poslanecké sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy