Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Foto: Thinkstock

8. Češi si zvolí nové europoslance

Z různých druhů voleb jsou letos v květnu na řadě "jen" ty do Evropského parlamentu, které mnoho českých voličů vůbec nezajímají a občas je podceňují také některé politické strany. Letošní volby budou ale možná zlomové, v situaci, kdy to mezi evropskými politiky stále více skřípe, rozhodnou volby o tom, kdo do parlamentu usedne.

Pozorovatelé politické scény budou jistě s napětím čekat, jak si ta která česká strana a její evropští lídři představují postavení naší země v Evropě a jaký je aktuální postoj jednotlivých stran ke klasickým evropským otázkám - například k přijetí eura. Výsledky voleb můžou neposledně ovlivnit i dění v samotných politických stranách. 

 

Právě se děje

Další zprávy