Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Foto: Zbyněk Pecák

5. Bělobrádek skončí, lidovci zvolí nového předsedu

Zatímco sjezdem ČSSD březen začíná, sjezdem KDU-ČSL bude končit. Lidovci se sjedou do Brna na setkání, které může mít pro budoucnost strany, ale možná i země, osudový význam. Musí totiž vybrat nástupce Pavla Bělobrádka, který se rozhodl v čele partaje skončit po poměrně dlouhých osmi letech.

Zájem o jeho místo mají zatím tři politici s vyrovnanými šancemi na úspěch - předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek, poslanec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka a poslanec a bývalý ředitel gymnázia Marek Výborný. Další zájemci se zatím neohlásili, ale na to mají ještě čas. S největším napětím je očekávané rozhodnutí, zda bude kandidovat, od hejtmana a senátora Jiřího Čunka, který má patrně pro politiku Babiše ze všech čelných představitelů KDU-ČSL nejblíže.

Shodou náhod se budou lidovci rozhodovat o svém dalším směřování v roce, kdy strana slaví 100 let existence, což už je úctyhodná tradice. Výsledky strany ale nejsou příliš dobré, pokud se něco nezmění, lidovci se budou v roce 2021 opět strachovat, jestli se vůbec dostanou do Poslanecké sněmovny. K tomu všemu není jasné, jakou politiku chtějí lidovci vlastně dělat, jestliže dávají najevo, že se nechtějí hrnout do žádné úzké spolupráce s jinou politickou stranou.

 

Právě se děje

Další zprávy