Česko bude proti Palestině, nepřímo potvrdil Nečas

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
15. 9. 2011 13:20
"Jednostranné kroky poškodí mírový proces," varuje premiér před osamostatněním Palestiny
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Jan Langer

Praha/Tel Aviv - Premiér Petr Nečas nepřímo potvrdil, že Česká republika se na půdě OSN postaví proti uznání samostatnosti palestinského státu.

"Jednostranné kroky poškodí mírový proces," řekl ve čtvrtek Nečas po setkání s izraelským premiérem Netanjahuem.

Zároveň ale dodal, že zatím není jasný ani návrh, ani procedura, informuje z Izraele reportérka Aktuálně.cz.

Palestinci usilují o status člena světové organizace a předpokládají, že se pro ně vysloví nejméně 150 zemí. Chtějí také dosáhnout uznání svého státu v hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou. Území by zahrnulo celé Předjordánsko (Západní břeh Jordánu), pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma.

"Odmítáme jakékoliv pokusy o delegitimizaci a bojkot Izraele," ujistil také premiér, který je ve čtvrtek spolu se čtyřmi ministry na oficiální návštěvě židovského státu.

Nečasův poradce Roman Joch už ve středu v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že premiér svůj postoj k této záležitosti sdělil na nedávné poradě velvyslanců v Praze. "Ten zní, že Česko by nemělo podpořit jednostranné vyhlášení nezávislosti Palestiny," uvedl Joch.

"Premiér bude muset v Izraeli vyjádřit názor České republiky, který ale v tom momentu ještě nebude přesný. Všechno bude totiž záviset na definitivním textu chystané rezoluce. Je dost možné, že česká pozice bude definitivně ustanovená až v den hlasování," dodal poradce.

Česko budou na Valném shromáždění OSN reprezentovat prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který ve středu po jednání vlády odmítl komentovat český postoj k hlasování.

 

Právě se děje

Další zprávy