Česko půjde v OSN proti Palestině, říká poradce Nečase

Tereza Šídlová
14. 9. 2011 15:15
Premiér odjíždí do Izraele, čeká se jeho pozice ke hlasování v OSN
Premiér Petr Nečas při rozhovoru pro Reuters v půli března 2011
Premiér Petr Nečas při rozhovoru pro Reuters v půli března 2011 | Foto: Reuters

Praha - Izrael si může být celkem jist odmítavým postojem Prahy v otázce uznání samostatného palestinského státu - Češi totiž podle všeho budou v OSN vystupovat proti tomuto kroku.

Těsně před čtvrtečním odletem premiéra Petra Nečase na návštěvu Izraele to v rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdil premiérův poradce Roman Joch.

"Pan premiér už svůj názor řekl na nedávné poradě velvyslanců v Praze. Ten zní, že Česko by nemělo podpořit jednostranné vyhlášení nezávislosti Palestiny," řekl Joch.

Načasování jeho cesty zřejmě není náhodné. Očekává se, že v Jeruzalémě oznámí český postoj k uznání palestinského státu v OSN, které se má v New Yorku začít projednávat už příští týden.

"Premiér bude muset v Izraeli vyjádřit názor České republiky, který ale v tom momentu ještě nebude přesný. Všechno bude totiž záviset na definitivním textu chystané rezoluce. Je dost možné, že česká pozice bude definitivně ustanovená až v den hlasování," dodal poradce.

Tři varianty hlasování

Česko budou na Valném shromáždění OSN reprezentovat prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který ve středu po jednání vlády odmítl komentovat český postoj k hlasování.

Česká diplomacie se ale při tomto hlasování dostává do paradoxní situace: Česko, respektive Československo totiž Palestinu uznalo ještě za komunismu na bilaterální úrovni.

Podle Jocha jsou nicméně ve hře tři varianty, jak Češi svůj postoj v New Yorku mohou vyjádřit. Nejvstřícnější má být zdržení se hlasování, pokud by Palestina přišla s méně rázným prohlášením. Jinak se prý diplomaté budou rozhodovat mezi odchodem ze sálu a přímým hlasováním "proti".

Podle místopředsedy zahraničního výboru sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD by uznání Palestiny ale mohlo naopak napomoct mírovému procesu na Blízkém východě.

"Posílil by tím umírněný palestinský proud, který reprezentuje prezident Mahmúd Abbás," míní Hamáček.  

USA už oznámily, že budou vetovat případnou žádost o uznání nezávislosti Palestiny v Radě bezpečnosti OSN. Diplomatická bitva se tak nejspíš přesune na jednání Valného shromáždění této organizace. Nicméně pokud by Česko bylo proti, bude v téměř dvousetčlenném orgánu OSN v menšině.

Roman Joch, poradce a ředitel konzervativního think-tanku Občanský institut, je dlouholetým obhájcem židovského státu nezávisle na své současné blízkosti premiérovi. V úterý promluvil také na demonstraci na podporu Izraele a proti vzniku nezávislé Palestiny. Jochovy konzervativní názory dlouhodobě kritizují některé neziskové organizace a aktivisté. 

Aktuálně.cz: Včera jste se účastnil demonstraci proti přijetí Palestiny do OSN. Jaké jsou vaše argumenty proti tomuto kroku?

Hlavním argumentem proti je jednostranné vyhlášení tzv. nezávislosti palestinského státu. Říkám takzvané, protože prakticky hlasováním v OSN se nic nezmění na faktické straně věci. Problém je ten, že veškeré dohody z Osla z roku 1993 byly založeny na tom, že definitivní stav palestinsko-izraelských vztahů a vznik palestinského státu musí být důsledkem vzájemných jednání mezi Izraelem a Palestinou a jednostranné vyhlášení nezávislosti ničemu nepomůže. Naopak. Je to hra s ohněm v prostoru, kde je hodně střelného prachu. A jako takové to poškodí jak Izraelce, tak Palestince.

A.cz: Má stejný názor pan premiér? Radil jste mu toto?

Ano, to jsem radil panu premiérovi. Před dvěma týdny byla porada velvyslanců na ministerstvu zahraničí, kde pan premiér, že Česko by nemělo podpořit jednostranné vyhlášení nezávislosti Palestiny. V tomto momentu, pokud vím, není jednoznačné stanovisko ČR, jak se bude hlasovat. Z toho prostého důvodu, že zatím není jasné, jaký bude finální text oné palestinské rezoluce.

Orgie proti Izraeli?

A.cz: Jaké jsou varianty postupu při hlasování na Valném shromáždění?

Jedna věc je jistá, Česká republika nebude hlasovat pro jednostranné vyhlášení samostatnosti.  V tuto chvíli koordinujeme postup s našimi spojenci v rámci EU. Ve hře jsou tři možnosti. První je hlasovat proti, zdržet se hlasování a třetí neúčastnit se hlasování.

Roman Joch.
Roman Joch. | Foto: Michal Štůsek
 

A.cz: Existuje případ, že by Česko zvolilo tu nejmírnější variantu?

Určitě, pokud by v rezoluci byla podmínka návratu k mírovým jednáním. Muselo by tam být naznačeno, že definitivní hranice palestinského státu budou důsledkem dohody Izraele a Palestiny, garance bezpečnosti pro Izrael, uznání Izraele jakožto židovského demokratického státu. Ale neočekávám, že by ten text měl takové vyznění. Vzhledem ke složení OSN očekávám spíš orgie protiizraelských postojů.

A.cz: Proč je ta symbolika uznání v rámci OSN tak důležitá? Československo, potažmo Česko Palestinu uznalo, v Praze je její zastoupení.

Za komunismu jsme přijali jejich zastoupení u nás. Český stát nemá tu pozici, že by existoval nezávislý suverénní palestinský stát. Naše pozice je stejná jako pozice většiny zemí ve světě. Uznáváme palestinskou autoritu, samosprávu. Ale něco jako nezávislý palestinský stát na stejné úrovni, jako je například Maďarsko, to není naše pozice.

A.cz: Česko bude ve svém proizraelském postoji na půdě OSN rozhodně v menšině. Praha je také velkým spojencem Izraele v rámci EU. Nemůže to českou diplomacii nějak izolovat?

Ano, v roce 1938 bylo Československo také v menšině, na to jsme zvyklí. Je to svým způsobem pochopitelné, když se podíváte na OSN. Co to je OSN? Říká se tomu Organizace spojených národů, ale je to "organizace zastoupených režimů". Tam nejsou žádné národy, ale jen režimy. OSN má dnes více než 190 členů. Když se podíváte na naprostou většinu těchto režimů, jsou to diktatury. Existuje něco jako solidarita diktátorů a tyranů. Je-li tomu tak, že většina režimů jsou diktatury, tak není nic ostudného na tom být v menšině. V menšině těch, kteří solidarizují ne s diktátory, ale s liberálními demokraciemi.

 

Právě se děje

Další zprávy