Češi v zahraničí nemají o volby zájem

Jakub Antoš
7. 5. 2006 0:00
Praha - K volbám se letos zapsalo více Čechů žijících v zahraničí, než v roce 2002. Devadesát procent krajanů ale nejeví o volby zájem. Uvnitř: ANKETA

Účast krajanů se bude pohybovat maximálně okolo deseti procent z celkového počtu zhruba 70 tisíc Čechů s volebním právem žijících v cizině.

Podle údajů ministerstva zahraničí se k volbám přihlásilo celkem 4975 voličů. V roce 2002 se voleb zúčastnilo na 3700 krajanů.

Termín, do kdy se mohli lidé na zastupitelských úřadech v zahraničí zapsat, vypršel v neděli 23. dubna.

Počet Čechů, kteří přijdou hlasovat na velvyslanectví, se může ještě zvýšit. Někteří lidé mojou k volbám přijít s voličským průkazem vystaveným v domovské obci v Česku.

Kromě krajanů totiž v zahraničí mohou hlasovat i občané, kteří během voleb budou na dovolené nebo pracovní či studijní stáži.

V počtu registrovaných vede Bratislava

Nejvíce Čechů se podle ministerstva zapsalo k volbám v Bratislavě, a to 365.

"Vysoké počty jsou samozřejmě v Severní Americe v těch místech, kde je silná krajanská komunita," uvedl mluvčí ministerstva Richard Krpač. V New Yorku se zapsalo 259 lidí, v Torontu 167, ve Washingtonu 135.

Ze západoevropských metropolí dosáhl počet registrovaných voličů nejvýše v Londýně (306). V Bělehradě se zapsalo 293 a v Bruselu 250 voličů.

Volit ze zahraničí lze teprve podruhé v historii České republiky.

Infobox

Korespondenční volba na Slovensku

  • Každý občan Slovenska s trvalým pobytem v zahraničí musí nejprve požádat nejpozději 50 dní před samotnou volbou o zapsání do registru. Narozdíl od Čechů, tak může učinit pouze poštou
  • K žádosti musí přiložit kopii pasu či osvědčení o státní příslušnosti a čestné prohlášení, že nemá trvalý pobyt na území Slovenska
  • V případě, že žádost splňuje všechny náležitosti, budou voliči nejpozději 35 dní před dnem konání voleb doručena obálka s hlasovacími lístky, instrukcemi a návratovou obálkou
  • Obálka s vybraným hlasovacím lístkem musí být doručena nejpozději v poslední den voleb

Hlasy krajanů spadnou do jižních Čech

Poprvé se hlasy Čechů v zahraničí započítávaly do Jihomoravského kraje. Letos budou voliči své hlasy odevzdávat pro kandidáty v Jihočeském kraji. Ten vylosovala Státní volební komise v polovině letošního února.

I když senát poslal na podzim do sněmovny návrh zákona o volbách do Poslanecké sněmovny, který měl čechům v zahraničí umožnit korespondenční hlasování, poslanci jej na schůzi 14. října neschválili.

Svůj hlas tak budou muset i letos přijet osobně vhodit do volební urny na místně příslušném zastupitelském úřadu.

Korespondenční způsob volby do zákonodárných orgánů je přitom ve světe běžný. Funguje například ve Spojených státech amerických, Kanadě, Austrálii, Německu, Rakousku nebo Švédsku.

Poprvé jej letos budou moci využít občané Slovenska při červnových volbách do Národní rady SR.

U Čechů ve světě vítězí pravice

Zahraniční voliči jsou podle zkušeností z minulých sněmovních voleb výrazně pravicově orientovaní.

V roce 2002 u nich volby vyhrála s přehledem tehdejší 4Koalice se ziskem 34 procent. Na druhém místě skončila ODS s téměř 28 procenty. ČSSD získala přes 25 procent.

Největší rozdíl mezi výsledkem na území ČR a v zahraničí zaznamenali komunisté. Doma získali 20 procent, zatímco v zahraničí necelá 3 procenta.

Přestože zahraniční voliči dávali přednost pravicovým stranám, zejména 4Koalici, jejich hlasy podle politologa Tomáše Lebedy neznamenaly v minulých volbách žádný posun v rozdělování mandátů. Letos tomu ale může být jinak.

"V letošním roce je pravděpodobnější, že by zahraniční hlasy mohly výsledek ovlivnit. Spíše než v roce 2002," odhaduje Lebeda.

 

Právě se děje

Další zprávy