Bývalý ministr Langer dal ODS na volby 300 tisíc korun. Chce pomoci Olomouci, říká

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
25. 9. 2018 20:00
Třikrát sto tisíc korun poslal ODS na kampaň bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Peníze věnoval na propagaci občanských demokratů v Olomouci a dvěma kandidátům do Senátu.
Ivan Langer.
Ivan Langer. | Foto: Honza Mudra

Praha - Ivan Langer, někdejší ministr vnitra a jeden z nejvlivnějších občanských demokratů, před několika hodinami zasponzoroval ODS, když poslal straně na kampaň sto tisíc korun. Dalších 200 tisíc poslal v průběhu srpna. "Podpořil jsem tři kandidátky. Všem třem jsem dal po sto tisících korunách," uvedl Langer na otázky Aktuálně.cz.

"Peníze jsou pro kandidáty, kteří mě požádali a já jsem jim podporu velice rád poskytl v mezích možností, které mi mé daňové přiznání a můj příjem umožňuje. Myslím, že mám oddarováno do konce roku dost a dost," reagoval na dotazy Langer.

Pozornost někdejšího klíčového člena strany získali dva kandidáti do Senátu a pak také občanští demokraté v jeho rodné Olomouci. Každé kandidátce poslal stejnou částku sto tisíc korun. "Přispěl jsem na komunální volby v Olomouci, což považuji za přirozené, protože v Olomouci jsem se narodil, žiji a hodlám žít. Je to mé domovské město a záleží mi na tom, aby bylo dobře spravované za účasti ODS," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz Ivan Langer.

Lídrem kandidátky ODS je bývalý primátor a právník Martin Major. Ten vedl radnici krátce před volbami v roce 2014. O rok později byl známý jako svědek v kauze Vidkun, v níž se objevilo i jméno exministra Langera. Do jeho kanceláře si tehdy policisté přišli pro dokumenty. Ani Langer v případě nefiguroval jako obviněný či obžalovaný. V rámci akce Vidkun vyšetřovatelé mapovali vazby mezi policisty, podnikateli a politiky, v jejich síti uvázl Langerův přítel a obchodní partner Ivan Kyselý.  

Na otázku, zda člověk s ne vždy lichotivou pověstí nemůže ODS svým sponzoringem spíše uškodit, Langer konkrétně neodpověděl. "Co se míní tou pověstí? To, že na vás vaši nepřátelé nakydají špínu a hnůj, neznamená, že by vás vaši přátelé měli opustit. Zkuste k té pověstí říct něco konkrétního. Slovo má obrovskou moc a dokáže pošpinit," uvedl.

Po sto tisících bývalý člen nejužšího vedení ODS přispěl také dvěma uchazečům o Senát. "Podpořil jsem senátního kandidáta na Šumpersku Josefa Ťulpíka a potom senátního kandidáta na Benešovsku Jiřího Kozáka, což je ředitel CEVRO, který jsem před devatenácti lety zakládal," poznamenal Langer s tím, že Kozáka zná dlouhá léta a Ťulpíka si považuje jako "skvělého člověka, který toho v životě hodně dokázal". CEVRO Institut je vysoká škola v Praze, zaměřuje se na práva, ekonomii, politologii, mezinárodní vztahy a bezpečnost.

I s Ťulpíkem se Langer zná léta. V Olomouckém kraji v roce 2010 spolu byli na jedné kandidátce do Poslanecké sněmovny. Exministr byl tehdy lídrem a Ťulpík figuroval na sedmnácté pozici. Pozoruhodné je, že na druhé místo tehdy nejsilnější parlamentní strana na Olomoucku dala Radima Fialu. Ten z ODS později odešel. Dnes Fiala sedí ve sněmovně zvolený za radikální hnutí SPD, je prvním místopředsedou SPD, klíčovým vyjednavačem hnutí a pravou rukou Tomia Okamury. 

Právě poslanecké volby roku 2010 byly pro Langera osudné, krátce po nich se z vysoké politiky stáhl. Voliči byli nespokojení s občanskými demokraty a některými představiteli strany a hromadně dávali preferenční hlasy lidem na konci kandidátky. Langera tak "vykroužkovali" ze sněmovny. Sám Langer se tehdy označil za "smutného vítěze".

Občanští demokraté v roce 2010 volby vyhráli, kabinet vedl někdejší premiér Petr Nečas. "Odcházel jsem z ODS v roce 2010 po volební kampani, kterou jsem vedl a po níž ODS získala přes 22 procent hlasů voličů. I díky tomu mohla sestavovat vládu. Kéž bych žil v době, kdy ODS bude mít stejný volební výsledek a stejnou možnost. Pořád v to doufám," řekl v úterý odpoledne Langer.

Video: Naše svoboda sípe a dusí se, vzali nám naše životy, jsme svíráni regulacemi, říká Langer

Naše svoboda sípe a dusí se, administrativa nám vzala naše životy a vytrhala je z kořenů, zavřená hospoda na vesnici je symbolem, říká Ivan Langer. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy