Bursík: Nejsem diktátor. Ale hloupé kritiky mám už dost

5. 9. 2008 11:00
Naučme se vyjednat, pochopit a akceptovat kompromis, říká
Předseda zelených Martin Bursík má za to, že výsledek i průběh prezidentské volby nebudou mít vliv na chod koalice.
Předseda zelených Martin Bursík má za to, že výsledek i průběh prezidentské volby nebudou mít vliv na chod koalice. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Šance si dává hodně velké a vítězství Dany Kuchtové příliš nepřipouští. Přesto Martin Bursík oznámil, že v tomto případě by zřejmě opustil vládu.

Co rozdělilo nerozlučnou dvojici, která stranu dovedla až do sněmovny a vlády?

Odlišný pohled na fungování Zelených ve sněmovně. Dana Kuchtová kritizuje dlouhodobě Bursíka za to, že jde příliš na ruku Topolánkovi a že by strana ne vždy musela hlasovat s koalicí.

"Do politického repertoáru strany patří schopnost vyjednat, pochopit a akceptovat kompromis. V pozici, ve které jsme, bychom měli mít více pokory a radovat se z dílčích úspěchů," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Martin Bursík.

Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená.
Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Redakce Aktuálně.cz před sjezdem oslovila i další adepty na předsednický post:
Zde si můžete přečíst rozhovor s Danou Kuchtovou: Bursík by se měl naučit kompromisu
Zde si můžete přečíst rozhovor s Janem Linhartem: Nejsem pudlík Bursíka ani Kuchtové

A.cz: Víkendový sjezd strany bude více o Zelených než o jejich programu. Kritici vám vyčítají, že se chováte jako diktátor, prosazujete vlastní názor a neposloucháte, co vám strana říká. Co byste jim namítl?

Já jsem byl donucen svolat sjezd s cílem dát straně jednotný politický výraz a odstranit skutečnost, že tady reprezentanti strany hovoří různými jazyky.

Kdybych to měl pevně v rukou, tak bych nemusel dostávat emaily "vážený pane předsedo, fandíme Vaší straně, ale dejte si prosím Vás pěkně ten nepořádek ve straně dohromady. Vy se navzájem kritizujete více, než vás kritizuje opozice". Pochopil jsem, že se v určitém momentu začalo hovořit o tom, že Bursík řídí stranu jako firmu. To mně přišlo jako nejabsurdnější argument, který jsem kdy slyšel. Kdybych to řídil jako firmu, tak bych neměl vůbec žádné problémy. Kdyby byla politická strana firmou, tak si vybíráte zaměstnance. A u těch zaměstnanců, u kterých zjistíte, že jsou neloajální a že neprosazují zájmy firmy a konají tak, že jejich kroky jdou k duhu k jiné konkurenční firmě - tady myslím k sociální demokracii, tak v tu chvíli s nimi rozvážete pracovní poměr a máte vyřešeno.

Ta doba, kdy já jsem vybalancovával rozličné úlety rozličných politiků, kteří měli pocit, že k tomu tématu musejí něco říct, ačkoliv k tomu neměli mandát sjezdu, skončila. V jednu chvíli jsem zjistil, že přestáváme mít prostor pro prezentaci úspěchů vlastní politiky a že si necháváme vnucovat témata našimi konkurenty. Kdyby ta kritika zaznívala uvnitř strany, tak prosím, ale ona zaznívala i na veřejnosti.

A.cz: Jak tedy vy sám sebe vidíte, jak se dá pojmenovat vaše role v čele strany?

Je delikátní hodnotit sama sebe, byly tady různé vývojové etapy. V té první fázi šlo o to vymyslet koncept, který bude mít šanci na úspěch a realizovat ho. A v té době byla situace taková, že ve straně nebylo mnoho známých tváří a jsem si vědom toho, že hodně jsem to táhl já. Strana zelených do určité míry předběhla dobu a ten vstup do té extraligy byl hodně rychlý. A tady jsem si byl vědom, že to přináší rizika. Já se delší dobu snažím vysvětlil straníkům, že my nebudeme vyhrávat volby, že budeme menším koaličním partnerem spíše. Pak do politického repertoáru strany patří schopnost vyjednat, pochopit a akceptovat kompromis. V pozici, ve které jsme , bychom měli mít více pokory a radovat se z dílčích úspěchů. Je potřeba vidět, že strana takto dosáhla dobrého výsledku. A v tomto momentu jsem vedle sebe začal pouštět další lidi, stál jsem o to, aby se podařilo zrušit nepravdivou tezi, že Zelení jsou stranou jednoho muže. Někdo přišel zvenčí jako Karel Schwarzenberg, vypracovali se další, Džamila Stehlíková, Káťa Jacques, Ondřej Liška. Takže jaký jsem typ vůdce?  Uvědomuji si, že kdyby se někdo podíval na předsedy politických stran, tak ta typologie bude hodně odlišná. Jestli mi je něco neprávem vyčítáno je, že bych nepřipustil debatu nebo že bych to autoritativně řídil. Ty debaty jsou pestré, ale jednu věc, kterou jsem připouštěl a teď jsem řekl dost, je to, že ten menšinový názor, který zaznívá, se pak vydává na veřjnosti jako názor strany. A ta strana zní dvěma různými jazyky.

A.cz: Myslíte, že bude po sjezdu ve straně klid?

Předtím rozhodnutím svolat sjezd už to horší být nemohlo. My jsme byli několik týdnů v situaci, že nám dvě poslankyně vyhrožovaly, že když nepřijmeme nesmyslné podmínky, tak odejdou z poslaneckého klubu. To byla kritická situace. Někdo říká, že se na sjezdu bude prát špinavé prádlo. My jsme ho v těch médiích prali tak dokonale, že ta důvěra, která je potřebná pro týmové vedení strany, se úplně vytratila. Já jsem už otevřeně nemohl mluvit ani v předsednictvu, ani v republikové radě. Ten sjezd může značné věci vyřešit. Ukáže, nakolik je strana nyní reprezentována nikoliv republikovou radu, ale sjezdem, nakolik je strana zralá uvědomit si, v jaké situaci jsme. Nevyřešíme všechno, ale zvolíme vedení a dáme mu mandát, upravíme stanovy tak, aby nedocházelo k mocenskému boji a odstartujeme kampaň.

A.cz: Neobáváte se toho, že poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, loajální spíše k Daně Kuchtové, v případě vašeho vítězství klub opustí?

Já nedokážu odpovědět na to, jak se obě zachovají po sjedzu. Podle toho, co mi Věra teď posílá za emaily, tak mohu očekávat to nejhorší. Zároveň jsem připraven si sednout s předsedy krajských organizací Středočeského a Moravskoslezského kraje a požádat je, jestli by mohli v co nejkratší době zorganizovat setkání s poslankyněmi. Chci si s nimi promluvit, říct jim svůj názor, požádat je, aby byly loajální. Nebo ty kraje řeknou, že se neztotožňují s výsledky sjezdu a doporučí oběma odejít z klubu.

Vždycky budou ve straně lidé, kteří budou spíše tíhnout k sociální demokracii. Ale jediným způsobem, jak balancovat tento fenomén, je zachovat si neutrální pozici.

A.cz: Vy už jste naznačil, co by se dělo, kdyby Dana Kuchtová vyhrála...

S Danou Kuchtovou v dubnu 2007. To jim ještě bylo do smíchu
S Danou Kuchtovou v dubnu 2007. To jim ještě bylo do smíchu | Foto: Ondřej Besperát

Já jsem si někde přečetl, že kdyby vyhrála Dana Kuchtová, tak podle ní je Karel Schwarzenberg dobrým ministrem, ale ne za Stranu zelených. Takže by se strana od něj distancovala. To je přeci nesmysl. První, kdo by šel z toho týmu, by byl on. A Strana zelených by na tom tratila. V momentě, kdy by tohle nastalo, si představte moji situaci. Není možné zároveň být v vládě a zároveň ji kritizovat. Já bych přeci nemohl tomuto přihlížet jako řadový člen vlády, který by se staral o svůj resort a práci, kterou má rád. Přeci bych tam nemohl hrát tuto pasivní roli. Ta moje úvaha, že bych odešel, je legitimní a taky logická.

A.cz: A co když vyhrajete a sjezd vám zvolí 1. místopředsedkyní Danu Kuchtovou?

Já si myslím, že tohle sjezd také neudělá. Pro každého předsedu je důležité, aby mu to nejužší vedení krylo záda, bylo loajální a schopné týmové práce. Přeci sjezd nemůže navolit jako 1. místopředsedkyni člověka, který mě měsíce dloube vidličkou mezi žebry. To já si nedovedu představit. Myslím si, že pokud bude Dana kandidovat, tak neuspěje. Musela by sjezdu předložit setsakramentské garance, že bude držet basu, že bude loajální, že nebude médiím říkat své osobní názory, které jsou v rozporu s názory strany. Že nebude kooperovat s Tvrdíkem a lidmi od Paroubka. Musela by to asi stvrdit krví. Nedovedu si představit, aby ten sjezd byl připraven s nějakým argumentem - nechme to pestré - ji tam zvolit. O pestrost nouze nebude, my v tom mnou navrhovaném týmu dovedeme vést ostré debaty. A že bych potlačoval vnitrostranickou debatu, to nehrozí. Jde o to, abychom pochopili, že chceme-li politicky uspět, musí to mít jeden politický výraz, nikoliv že si každý bude říkat co chce.

Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená.
Dana Kuchtová nebyla při tiskové konferenci Strany zelených se slovy jejího předsedy spokojená. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Redakce Aktuálně.cz před sjezdem oslovila i další adepty na předsednický post:
Zde si můžete přečíst rozhovor s Danou Kuchtovou: Bursík by se měl naučit kompromisu
Zde si můžete přečíst rozhovor s Janem Linhartem: Nejsem pudlík Bursíka ani Kuchtové
 

Právě se děje

Další zprávy