Na sjezdu zelených promluví Topolánek. Čunek se omluvil

3. 9. 2008 21:45
Zahraniční hosté pošlou zdravice, dorazí premiér
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na víkendový sjezd zelených zavítá premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, šéf lidovců Jiří Čunek se omluvil.

Přitom nemusí jít zdaleka jen o formální účast, řada delegátů bude chtít slyšet, jak si koaliční partneři představují budoucnost spolupráce se zelenými.

I na základě jejich slov se ti nerozhodnutí mohou přiklonit na stranu dosavadního šéfa strany Martina Bursíka nebo jeho vyzývatelky Dany Kuchtové.

Dana Kuchtová, místopředsedkyně Strany zelených
Dana Kuchtová, místopředsedkyně Strany zelených | Foto: Ondřej Besperát
Hádky ve straně nás zabíjí, řekl Bursík. Svolal sjezd
Bursík o zelených: Jít teď doleva by byla sebevražda
Kuchtová jde proti Bursíkovi. Šance mám slušné, říká

Na sjezdu totiž půjde kromě budoucnosti zelených taky u budoucnost koalice.

"Předsednictvo strany schválilo oficiální hosty sjezdu, jimiž jsou předsedové koaličních stran. Účast potvrdil Mirek Topolánek, omluvil se Jiří Čunek, který buď vyšle zástupce, nebo zdravici - to je už na křesťanských demokratech," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Čunek svou neúčast na sjezdu později večer vysvětlil. "V době konání sjezdu budu v kanadském Torontu na pohřbu Tomáše Bati. Pošlu za sebe místopředsedu strany Davida Macka. Koordinoval jsem s ním i zdravici, kterou na sjezdu přednese," uvedl.

Čtěte také: Vedení zelených má dnes derniéru. Po sjezdu bude nové

Opozici zelení nepozvali

Zástupce opozice zelení nepozvali.

"Jsme součástí koalice, máme před sebou i za sebou společné koaliční vládnutí, ten sjezd bude i v nějaké zkratce bilancovat to naše působení. Přeci jenom - motivace opozice po zdárném výsledku jednání našeho sjezdu je poněkud odlišná od našich koaličních partnerů," vysvětlil rozhodnutí vedení strany Bursík.

Vicepremiér a ministr životního prostředí soudí, že sociální demokraté a komunisté by si přáli, aby sjezd byl neúspěšný.

"Podařilo by se jim najít ten křehký element v koalici a konečně rozbít koalici, i to je logika tohoto našeho názoru," dodal.

Účast odmítli z časových důvodů i zahraniční hosté. Strana zvala představitele evropských zelených. Podle Bursíka na sjezdu zazní jejich zdravice.

 

Právě se děje

Další zprávy