Kuchtová nasadila do boje proti Bursíkovi plakáty

Kateřina Eliášová
25. 8. 2008 14:30
Kampaň spolufinancuje firma bývalého náměstka Soukupa
Kuchtová se opřela do Bursíka. Pomocí plakátů
Kuchtová se opřela do Bursíka. Pomocí plakátů | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dosavadní 1. místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová, která se na zářijovém sjezdu bude ucházet o místo předsedkyně, zahájila proti dosavadnímu šéfovi Martinu Bursíkovi kampaň.

Na svých webových stránkách představila 5 volebních plakátů, které kritizují některé kroky dosavadního předsedy.

"Na těch plakátech je shrnuta moje kritika vůči Martinu Bursíkovi. Chtěli jsme jasně ukázat, že voliči vlastně nevědí, kdo jsme," řekla Aktuálně.cz Dana Kuchtová.

Kuchtová oznámila záměr kandidovat koncem července.

Podle ní Strana zelených v tuto chvíli nedrží koncept, který si stanovila. Odklání se podle ní od středové politiky.

Ministři Dana Kuchtová a Martin Bursík na začátku jednání Republikové rady Strany zelených. Na programu byla mimo jiné i debata o setrvání strany v koaliční vládě.
Ministři Dana Kuchtová a Martin Bursík na začátku jednání Republikové rady Strany zelených. Na programu byla mimo jiné i debata o setrvání strany v koaliční vládě. | Foto: Ondřej Besperát
Bursík má soupeře na sjezd. Na souboj ho vyzve Kuchtová
Kuchtová jde proti Bursíkovi. Šance mám slušné, říká

Modrý citrón

Na jednom z plakátů je například text, ve kterém se Bursík omlouvá premiérovi Mirku Topolánkovi za to, že Republiková rada přijala usnesení, ve kterém pohrozila vystoupením zelených z koalice v případě privatizace nemocnic.

Pod textem je modrý citron a pod ním text: "Některé úkazy nejsou zcela přirozené".

Čtěte více: Zelení hrozí odchodem z koalice. Kvůli nemocnicím

Jiný plakát ukazuje křivku vývoje preferencí zelených. Křivka pomalu klesá, za stěžejní body je tu označena podpora radaru, zmíněná omluva premiérovi, modrá reforma zdravotnictví nebo "klamavá prezentace výsledků auditu Kroll".

Nadpisem tohoto plakátu je přitom citát Martina Bursíka, že největším problémem zelených je dvojkolejnost vedení.

Čtěte více: Bursík chce loajální vedení, Kuchtovou odepsal

Kampaň spolufinancoval Soukup

Kuchtová zároveň s plakáty představila svoji novou webovou stránku. "Z oficiálních stránek Strany zelených jsme prakticky zmizeli, nejsme asi příliš loajální. Proto nová stránka, kde najdou naši příznivci veškeré informace o "našem křídle"," vysvětlila Kuchtová.

Kuchtová musela resort školství opustit. I kvůli Soukupovi
Kuchtová musela resort školství opustit. I kvůli Soukupovi | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

S návrhy stránek a samotných plakátů pomáhali Kuchtové její přátelé a kolegové. Část kampaně zaplatila agentura Médea bývalého náměstka Kuchtové Jaromíra Soukupa.

"Nebylo to v řádu statisíců, jak se možná mnozí domnívají, ale řekněme několika desítek tisíc korun," sdělila Kuchtová. Zbytek je financován z fondu, který Kuchtová založila a kam přispívají její příznivci.

Jaromír Soukup je přitom muž, kvůli kterému se Kuchtová a Bursík dostali do pře. Soukup půjčil zeleným peníze na kampaň při sněmovních volbách před dvěma lety. Poté, co mu strana vložené investice vrátila, se ale nepohodl s Bursíkem a zelení přestali jeho služeb využívat.

Čtěte více:
Náměstek, co srazil Kuchtovou, na ministerstvu zůstane
Bývalý náměstek Soukup: Zvažuji žalobu na Bursíka

Dana Kuchtová si jej poté přizvala na ministerstvo školství v době, kdy mu šéfovala. To se ale Bursíkovi nelíbilo. Spor nakonec vyústil v odchod Dany Kuchtové z ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy