Kuchtová: Bursík by se měl naučit kompromisu

5. 9. 2008 10:55
Nebude to jednoduché vítězství jedné nebo druhé strany
Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová.
Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jako tým dovedli před dvěma lety Stranu zelených do Poslanecké sněmovny a také do vlády. Konec tohoto tandemu nastal loni v říjnu, kdy musela Kuchtová odejít z postu ministerstva školství.

Od té doby se jejich vztah přetavil ve vzájemné rivalství, které vyústilo v kandidaturu Dany Kuchtové na post předsedkyně strany.

"Nedávný průzkum ukázal, že mě hodně vážně berou i voliči zelených. Takže ten argument, který zazníval, že Strana zelených bez Bursíka být nemůže, už neplatí," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz Dana Kuchtová.

Foto: SZ
Rozhovor s kandidátem na předsedu Zelených Janem Linhartem si můžete přečíst ZDE

Aktuálně.cz: Letošní sjezd zelených bude hodně o demokracii uvnitř strany. Kritici Martinu Bursíkovi vyčítají, že se chová jako diktátor a jde ODS na ruku. Souhlasíte s tímto výkladem?

Já bych slovo diktátor nepoužila. Diktátor neposlouchá ani své vlastní lidi. Řekla bych, že má spíše autoritativní způsob vedení strany. Martin chápe tu stranu jako svoje dítě, jako něco, co on vytvořil. Určitě vytvořil ten úspěch strany, ale zapomíná na to, že nebýt spolupráce s lidmi ze strany, značky strany, nebýt sponzorů, tak ten úspěch nebyl. V jiných stranách bez tohoto servisu a bez těch lidí ten úspěch neměl. U zelených je to týmová práce a on tu stranu teď takto neřídí.

A.cz: Jak byste stranu vedla vy? Kterých chyb, které na Bursíkovi vidíte, byste se vyvarovala?

Velká chyba, kterou teď udělal, jsou stanovy. Všichni víme, že nejsou dobré, že je tam třeba spoustu technických věcí změnit. Ale způsob, jaký Martin zvolil, je právě v tom stylu autoritativního stylu řízení. Měli jsme málo času na připomínkování, neproběhla dostatečná diskuze uvnitř strany. Chybělo mi tady něco, co funguje například u vlády, a to je systém meziresortního připomínkového řízení. Ty změny se měly rozeslat všem relevantním subjektům, vytvořit pracovní tým, který posbírá ty připomínky a vypořádá je. Pak se to s tím připraveným kompromisem a variantami mělo předložit k hlasování. Pak se nestane to, že si lidé vzpomenou na místě, že je třeba změnit ještě to a to. Takto bych to udělala já. Věnovala bych tomu minimálně půl roku.

Pak je důležitý program, protože jsou témata, která jsou kontroverzní nebo neplněna v koaliční smlouvě. A pak taky věci nové, jako Gruzie nebo radar. Tam by k tomu měli zelení znovu zaujmout nějaké stanovisko.

Čtěte více:
Bursík věří, že přesvědčí rebely o americkém radaru
Bursík mírnil evropské Zelené. Chtěli jasné NE radaru

A k tomu řízení strany... Je třeba promyslet, jak dát šanci i lidem, kteří nejsou loajální Martinovi, promyslet, kteří lidé jsou k dispozici, vést naše lidi učit se tu politiku.

A.cz: Výraznou změnou, kterou Bursík zamýšlí, je odstranit "dvojkolenost" vedení, tedy do čela republikové rady postavit předsednictvo...

Všichni víme, že on tímto říká, že se to nějak změní. On si myslí, že když nebude mít ve straně viditelnou konkurenci, takže problémy odpadnou. Že budeme jednotní. Já si věcně nemyslím, že je nutné to měnit. Ale dovedu si představit, že to tak bude. Ale ty důvody pro kritiku, které v republikové radě jsou, zůstanou. Stačilo by, kdyby se Martin naučil kompromisu a nevedl stranu jako firmu.

A.cz: On jasně říká, že strana musí vystupovat jako celek. Ve straně je x názorů, ale při jednání v koalici je třeba přijít s jasným a jednotným stanoviskem...

To je možné u věcí, které jsou koncepčně strategické, ne u věcí aktuálních. Je pravda, že předseda není loutka v tom smyslu, že musí rozhodnout, jak mu určí ten či onen člen strany. Od reprezentantů strany se ovšem očekává, že budou reprezentovat většinový názor. A podívejte se, jak se Martin zachoval u radaru. Většina je proti radaru a on prosazuje menšinový názor.

Nejde to u operativy, kde je třeba rychle rozhodnout, tak je to odpovědnost předsedy. Tady se čeká, že se zachová v duchu programu té strany. Problém je, že jsme do té velké politiky spadli hrozně rychle, vázla komunikace a my jsme nestačili našim straníkům vysvětlovat, o co tam nahoře jde. Je pravda, že se ty nůžky mezi základnou a vládní politikou hodně otvíraly.

V souvislostech: Bursík chce loajální vedení, Kuchtovou odepsal 

A.cz: Ať už to dopadne jakkoli, myslíte si, že se ta situace ve straně uklidní?

Já to nedokážu odhadnout. Já si myslím, že se může něco posunout, ale nebude to jednoduché vítězství jedné nebo druhé strany. Myslím, že jsme si to teď hodně zkazili, před volbami ten sjezd být neměl. To považuji od předsedy za nezodpovědné. A ještě za nezodpovědnější považuji Martinův výrok, že v případě mého vítězství odejde z vlády. Celou dobu mi vyčítají, že chci zelené odvést z koalice a pak hrozí vystoupením z vlády. Pokud chtějí rozbíjet vládu před volbami a před předsednictvím je nezodpovědné.

A.cz: Pokud vyhrajete, budete muset o to víc komunikovat s lídry koaličních stran. S Topolánkem nemáte od dob svého ministrování zrovna nejlepší vztahy a o Jiřím Čunkovi jste řekla, že se do vlády vracet neměl...

Já říkám, že je jiná pozice je, když jste předsedou strany a jiná pozice je, když jste ministryně, která není poslankyně a o níž se ví, že za ní její předseda nestojí. To je nesrovnatelné. Pokud vyhraji a budu možnost vyjednávat, tak budu mít jinou pozici a věřím, že Mirek Topolánek se mnou bude vyjednávat a bude muset. Protože mu nic jiného nezbude.

A Jiřímu Čunkovi jsem řekla, že by měl z vlády odejít. Nevěřím sice, že je to korupčník nejhrubšího zrna, na to jsou tady jiné kádry, ale bohužel on se tím symbolem korupce stal. Jinak jsme spolu ve vládě vycházeli dobře. Myslím si, že bych s ním mohla komunikovat hodně dobře. Připadá mi, že při tom politickém jednání dáváme strašně malou váhu spolupráci malých stran. To je jeden z receptů pro zelené, jak být úspěšnější, to je jiný kalibr. Ukázalo se to u té zdravotnické reformy.

A.cz: Jdete do té bitvy se vším všudy? Přeci jen se šíří fámy, že to nakonec přeci jen vzdáte...

Já nic nevzdám! Nevím, jestli je to součást nějakého tlaku, kterému bych měla podlehnout. Já se kandidatury nevzdám. Myslím si, že jsem schopná dosáhnout dobrého výsledku.

A.cz: V případě své prohry půjdete do boje o 1. místopředsedkyni?

To se nechystám říkat. Uvidíme, jak to bude na sjezdu. Podle toho se rozmyslím, jestli budu kandidovat.

A.cz: Jak si teď stojíte, jaké jsou poslední ohlasy? Při našem posledním rozhovoru jste řekla, že máte poměrně slušné šance vyhrát... Od té doby jste ještě navštívila další kraje a zkoušela si zajistit podporu...

Myslím, že teď se to už příliš nemění. Pro mě špatná situace je v Ústeckém kraji, jinde je to lepší. Teď mi hodně prospěl průzkum agentury Median, který ukázal, že mě veřejnost vnímá pozitivněji než Martina. Což je důležitá věc, protože to ukazuje, že se mnou má ta strana nějaký potenciál rozvoje, kdyžto u něho ta popularita u veřejnosti klesá. Takže i u případných nových voličů klesá. Pokud já neudělám zásadní chyby, tak by se k nám mohlo přikonit více lidí. Ten průzkum taky ukázal, že mě hodně vážně berou i voliči zelených. Takže ten argument, který zazníval, že Strana zelených bez Bursíka být nemůže, už neplatí. To mi určitě prospělo i v očích těch delegátů.

A.cz: Není to právě tento argument, že zelení bez Bursíka půjdou k ledu, kterého se delegáti bojí a zvolí raději jeho?

Je to možné, doufám ale, že to neudělají. Budu ovšem respektovat výsledky sjezdu. A nebudu mít ten pocit ukřivdění. Pocit křivdy mám z toho, jak Bursíkovci narychlo zakládali sdružení, aby měli více hlasů. To byl podraz. Ale pokud nevyhraju, pro mě to není alfa a omega života, byť je to důležité. Mým dalším cílem jsou pak parlamentní volby. Ale nechci skončit rozhovor s tím, co budu dělat, když prohraji....

A.cz: Dobrá, co budete dělat, když vyhrajete?

No, čekám Martina Bursíka ve vládě a požádám ho, aby respektoval výsledky sjezdu. A aby dál spolupracoval, aby se projevil jako člověk, po kterého je nejdůležitější strana, ne nějaké posty. A to se týká všech ministrů za zelené.

 

Právě se děje

Další zprávy