Zelení ministři: Když Bursík prohraje, odejdeme z vlády

red dom, eli
2. 9. 2008 13:10
Zelení to řekli na tiskové konferenci
Martin Bursík.
Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministři vlády za Stranu zelených oznámili, že na víkendovém sjezdu strany se rozhodne i to, zda bude muset premiér Mirek Topolánek změnit nejméně na třech postech složení vlády.

Předseda strany a vicepremiér Martin Bursík, ministr školství Ondřej Liška a ministryně Džamila Stehlíková dnes uvedli, že skončí ve vládě, pokud by Martin Bursík na sjezdu neobhájil své místo v čele Zelených.

Na to kandiduje také někdejší ministryně školství Dana Kuchtová, která před rokem musela z vlády odejít kvůli potížím, do nichž se její resort dostal při přípravě operačních programů pro dotace z EU.

"Shodli jsme se, že politický koncept Dany Kuchtové je odlišný od konceptu nynějšího a bylo by obtížné ve vládě pracovat," uvedl Martin Bursík.

Schwarzenberg stojí mimo

Tento postoj ministrů se netýká šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga, který byl Stranou zelených na toto místo nominován, ale není jejím členem.

Bursíkovi odpůrci a kritici však právě Schwarzenbergovu práci ve vládě kritizovali. Nelíbil se jim zejména jeho postoj k umístění radaru americké protiraketové obrany.

Všechno, nebo nic

Bursík a další dva ministři věří, že nynější předseda na sjezdu uspěje. "Myslím, že ten sjezd dopadne dobře, že zvítězí kontinuita," uvedl ráno Bursík v České televizi.

Nynější předseda strany už dříve řekl, že Kuchtovou, která je v současnosti první místopředsedkyni strany, ve svém týmu v čele Zelených nechce.

Pokud by Bursík na sjezdu prohrál a opustil kabinet, neznamená to automaticky konec vládní koalice. Premiér Mirek Topolánek minulý týden uvedl, že v případě vítězství Dany Kuchtové je připraven s touto političkou spolupracovat.

Bursík v televizi řekl, že když prohraje volby, nebude kandidovat na jiný post v předsednictvu strany. I v případě porážky však hodlá ve Straně zelených zůstat.

Posléze na tiskové konferenci uvedl, že by v případě své porážky zvažoval, že zůstane pracovat na ministerstvu životního prostředí, aby reprezentoval stranu při vyjednáváních v době českého předsednictví EU.

 

Právě se děje

Další zprávy