Otevřená kampaň Kuchtové je novátorská, míní politolog

Kateřina Eliášová
1. 9. 2008 22:35
Strany vedou spíše zákulisní boje
Bývali tým, teď jdou proti sobě
Bývali tým, teď jdou proti sobě | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Blížící se sjezd Strany zelených přinesl do české politiky novinku.

Dana Kuchtová se totiž do Martina Bursíka pustila ostrou plakátovou kampaní.

Do boje o křeslo předsedy přinesla i jinou novotu - na kampaň si sehnala sponzora, který jí téměř všechny výdaje uhradil.

Boj o křeslo se přitom v české politice většinou vede v zákulisí.

"K otevřenému plakátovému poměřování, kde byl znám zadavatel a ideová skupina tvořící plakáty, volební inzeráty apod., v české politice doposud nedošlo. Jde o pozitivní novinku, kdy se autoři ke svému "dílu" plně hlásí a ztotožňují se s ním," řekl Aktuálně.cz politolog Jan Kubáček.

Bursík se vůči Kuchtové takto nevymezil.

Čtěte více: Kuchtová nasadila do boje proti Bursíkovi plakáty

Peníze proti slovům

Kuchtová si pro spolupráci nevybrala žádného nováčka.

Sponzorem její kampaně je Jaromír Soukup, majitel mediální agentury Médea, která má s volebními kampaněmi bohaté zkušenosti. Před dvěma lety jejích služeb využívali ve sněmovních volbách všichni hlavní hráči vyjma komunistů.

Soukup se navíc netají antipatiemi vůči Bursíkovi. "Dana Kuchtová za mnou stála v době, kdy jsem se stal terčem útoků kolem čerpání fondů u EU. Toho si vážím a tímto způsobem se jí to snažím vrátit," vysvětlil své stanovisko.

Kolik přesně za kampaň zaplatil, neuvedl. "Jde řádově o desítky tisíc korun," prozradil jen. Kuchtové rovněž poskytl zázemí a financuje i její webové stránky.

Bursík sází spíš na váhu své osobnosti a prezentaci úspěchů zelených ve vládě. V úterý dopoledne, tedy tři dny před sjezdem, se postupně na tiskové konferenci představí všichni čtyři ministři. Právě na kritiku jejich kroků sází vnitrostranická opozice, představovaná právě Kuchtovou a republikovou radou strany.

Politolog: pozitivní novinka

Bursík se k plakátové kampani staví vlažně. "Je mi smutno z toho, že Dana Kuchtová použila v negativní kampani proti mně logo Strany zelených a náš vizuální styl. To není pro stranu dobré," uvedl pouze.

Politolog Kubáček připomněl, že doposud byla negativní a srovnávací kampaň využita pouze skrze anonymní zdroje nebo provokativní skupiny, například typu Balbínova poetická strana, či Simkaničova Česká pravice.

"Známa je také hanlivá kampaň útočící na rodinný život a majetek středočeského hejtmana Bendla, útoky na premiéra Topolánka a jeho poradce Dalíka, vládu, lidovce a v minulém volebním období na socialisty, například na heslo Stanislava Grosse "Myslím to upřímně"," vypočítává.

Čtěte také: První kampaň mimo pravidla. Proti Bendlovi z ODS

Dodal rovněž, že současná kampaň Dany Kuchtové se inspirovala srovnávací negativní kampaní ČSSD z roku 2006, kdy bylo útočeno na chování ODS, Mirka Topolánka a jeho výroky a sliby. Ve světě je podle něj tento typ kampaně poměrně běžný.

"Kuchtová se snaží vyburcovat své řady přívrženců, zakrýt absenci jasnější strategie a programu ráznou a bojovnou rétorikou. Získat iniciativu a tím i možnost ovlivnit dění těsně před sjezdem. Taktéž, vedle toho, chce zaujmout média a tím posílit svou váhu a relevanci, která je často odvozena od mediální viditelnosti a citovanosti," zhodnotil kampaň Kubáček.

Soukup: Není to pomsta

Donátor Dany Kuchtové Jaromír Soukup popřel, že by se skrze ni Bursíkovi mstil za minulost a zároveň vylučuje jakékoliv své politické ambice.

Připomeňte si:
Pádem Kuchtové to nekončí. Odchází další člověk
Bývalý náměstek Soukup: Zvažuji žalobu na Bursíka

Třetí kandidát na předsedu zelených, Jan Linhart, kampaň nechystá
Třetí kandidát na předsedu zelených, Jan Linhart, kampaň nechystá | Foto: SZ

Soukup je více než se zelenými spojován s ČSSD, se kterou ho pojí mimo jiné přátelství s Jaroslavem Tvrdíkem. Právě část opozice, jíž je Kuchtová neformální šéfkou, tíhne spíše k ČSSD a ve vládě by seděla raději se socialisty, než s modrými.

"Nemám žádné politické ambice. Bursíka nemám rád, ale že bych mu to vracel, tak takto nepřemýšlím. Ta pomoc není motivována pomstou Bursíkovi nebo Topolánkovi nebo jim podobným lidem," uvedl Soukup.

Plakátek má i Stropnický

Třetí kandidát na předsedu strany, pardubický kandidát Jan Linhart žádnou podobnou aktivitu nechystá. "Určitě neuvažuji o žádných plakátech, ani nemám takové zázemí, jako má například Dana Kuchtová. Využil jsem standardní cesty, tedy ohlášení kandidatury na webu, hovořil jsem s delegáty z Pardubického kraje, všichni na sjezdu dostanou můj životopis," řekl Aktuálně.cz.

Před sjezdem na sebe ovšem upozorňuje jiný člen strany, místopředseda republikové rady Matěj Stropnický. O tom, kam směřuje Strana zelených, bude diskutovat v Orlové.

Foto: Aktuálně.cz

Ostravská buňka zelených při tom využívá spojení Stropnického politika a Stropnického herce. "Diskuze s místopředsedou Republikové rady Strany zelených a hlavním protagonistou filmu Máj," láká plakátek.

Stropnický nekandiduje na předsedu strany. Na sjezdu o něm ale bude jistě slyšet, patří k nejhlasitějším kritikům Bursíkovy politiky. Netají se názorem, že zelení by měli více spolupracovat s opozicí.

Jednání RR Strany zelených.
Jednání RR Strany zelených. | Foto: Martina Macková
Připomeňte si:
Zelení rebelové chtějí hlavu Schwarzenberga
Zelení před sjezdem bouří, vládu však neohrozí
 

Právě se děje

Další zprávy