Soupeř Bursíka a Kuchtové: Nejsem jejich pudlík

4. 9. 2008 18:00
Třetí kandidát na předsedu Zelených chce usmiřovat

Praha - Svoji kandidaturu na předsedu Strany zelených oznámil pardubický zastupitel Jan Linhart jako poslední z trojlístku kandidátů.

Politologové, sami Zelení, ale i sázkové kanceláře mu dávají jen minimální šance uspět.

"Jsem spíš takový outsider, ale chci nabídnout svůj koncept a uvidím, jak bude úspěšný. Mohu si to dovolit, nemám co ztratit," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Linhart.

Rozhovory s Danou Kuchtovou a Martinem Bursíkem si budete moci přečíst na stránkách Aktuálně.cz už v pátek.

Aktuálně.cz: U Zelených se o vás říká, že jste takový samorost. Mnozí se diví, proč do souboje o křeslo předsedy jdete...

Pochopitelně řadě lidí nejsem známý, protože jsem se věnoval spíše komunální politice. Nikdy jsem nebyl ani v republikové radě, ani v předsednictvu, nikdy jsem příliš neexhiboval na stranických e-mailech, besedách... Nejsem příliš členstvu znám. Ovšem chci zdůraznit, že nejsem ani Bursíkův, ani Kuchtové pudlík. Mám svůj názor.

A.cz: Jakou si dáváte šanci zvítězit?

Když sleduji ty stupňované útoky Bursíka proti Kuchtové a naopak, myslím si, že bych mohl některé delegáty oslovit, pokud  předstoupím před plénum s konceptem stranu zklidnit a navodit pracovní atmosféru.

Čtěte více: Kuchtová nasadila do boje proti Bursíkovi plakáty

A.cz: Myslíte si, že je šance ty dvě strany usmířit?

Je to dost těžko představitelné. Musím říct, že Danu Kuchtovou docela chápu. Protože to, jak se k ní zachoval Martin Bursík,  nebylo korektní. Chci se pokusit je dostat oba k jednacímu stolu. Bylo by dobře, kdyby zůstali oba ve straně.

A.cz: Kolik lidí by se k tomu vašemu konceptu mohlo přiklonit?

Neodvažuju se to tipovat. Kdybych to měl ohodnotit podle reakcí v tisku, dostanu jeden hlas, a to bude ten můj. Ne, vlastně dva, ještě mám jednoho. Můžu říct, že kamarádi a známí mi drží palce. Ale oficiální reakce z pardubické organizace? Naznačili mi, že podporu nebudu mít žádnou a spíš jsem takový outsider.

Chci být prostředník

A.cz: A ten váš koncept? V čem spočívá?

Mým konceptem je snaha o nabídnutí jakéhosi prostředníka mezi těmi dvěma znesvářenými křídly. Ať vyhraje ten, nebo ten, pokud si nesednou spolu k jednacímu stolu, v koaliční fázi to bude znamenat prohru pro Zelené. Stranická opozice bude dál házet těm druhým klacky pod nohy.

A.cz: Kam byste Zelené vedl vy? Zůstat v koalici, nebo z ní stranu vyvést?

Znovu vycházím ze zkušeností z komunální politiky. Vím, že když člověk stojí mimo, tedy v opozici, nic nedosáhne. Můžeme se podívat na snažení sociální demokracie, která je v parlamentu v opozici, ale de facto se jí nepodařilo prosadit téměř nic. Myslím si, že je správné, že jsme v koalici. Ale nic nás nenutí jít za rámec té koaliční dohody. Tam v některých momentech zbytečně ustupujeme. Zároveň si myslím, že se nám v koalici nepodařilo vybudovat si rovnocennou pozici.

Republiková rada má být jiná

A.cz: Sdílíte názor Martina Bursíka, že je třeba odstranit, jak říká, "dvouhlavost" vedení?

Já bych chtěl, aby rozhodujícím orgánem byla republiková rada. Měl by se zvolit jiný způsob její volby. Měla by být volena celou členskou základnou v krajích a potom by si rada volila pracovní předsednictvo, jehož členové by byli zároveň členy rady. Pokud by tam neobhájili své postoje, museli by respektovat rozhodnutí rady a zodpovídat se jí.

A.cz: Jaké by měla mít taková rada kompetence?

Do jejích kompetencí by jistě patřilo schválení programového prohlášení vlády nebo koaliční smlouvy. V rámci toho by se pak muselo předsednictvo pohybovat.

A.cz: Pokud se vám nepodaří zvítězit, budete kandidovat na místopředsedu?

Pokud bych byl osloven, zvažoval bych to.

A.cz: Myslíte si, že vás bude někdo brát vážně?

Mají mě za samorosta, jak jste řekla. Ale proč by takový samorost nemohl přijít s takovou bláznivou myšlenkou? Myslím, že mám co nabídnout, ale počítám s tím, že neuspěji.

 

Právě se děje

Další zprávy