Průzkum: lidé chtějí Kuchtovou, voliči zelených Bursíka

gaz
31. 8. 2008 18:15
Strana bude volit nového předsedu příští týden
Zasmějte se tomu, říká Havel
Zasmějte se tomu, říká Havel | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Většina občanů České republiky by chtěla, aby Stranu zelených (SZ) vedla její místopředsedkyně a bývalá ministryně školství Dana Kuchtová, naopak zelení voliči preferují současného předsedu a ministra životního prostředí Martina Bursíka.

Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala agentura Median pro Českou televizi. Jeho výsledky zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT.

Strana zelených se sejde příští týden v Teplicích a rozhodne, který z těchto dvou politiků bude v jejím čele.

Kuchtová versus Bursík

Padesát šest procent respondentů se domnívá, že vedení Kuchtové by mělo na voliče pozitivní vliv. U Bursíka to je pouze 40 procent.

Přesně polovina voličů zelených si naopak v čele přeje současného předsedu, Kuchtovou podporuje o deset procent příznivců strany méně. Každý desátý se neumí rozhodnout.

Průzkum také ukázal, že současné vedení strany vadí 28 procentům lidí. Za vůbec největší chybu SZ však respondenti považují nedostatečný boj s korupcí. Myslí si to 30 procent dotazovaných.

Zasmějte se tomu, říká Havel

Ke konfliktům ve straně, která je nyní poprvé ve vládě i v parlamentu, se na ČT vyjádřil i bývalý prezident Václav Havel. Ten je považován za jejího stoupence a před dvěma lety ji volil.

Podle Havla by měla SZ jednat méně fanaticky a „občas se tomu všemu zasmát". Exprezident považuje podobné spory za typické pro zelené strany i v jiných zemích.

Průzkumu se zúčastnilo téměř 1100 lidí, statistická odchylka jsou čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy