Budeme těžká váha v EU, tvrdí premiéři Visegrádu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 7. 2010 13:40
Šéfové vlád se chtějí scházet před každým summitem EU a ladit noty
Virtuální Visegrád?
Virtuální Visegrád? | Foto: Jan Němec

Budapešť - Vůbec první zahraniční cesta nového českého premiéra se v úterý přenesla z Bratislavy do Budapešti. Maďarsko na summitu zemí Visegrádské čtyřky předávalo Slovensku pomyslné předsednictví této skupiny.

O vzájemných sporech mezi těmito dvěma sousedy, ve kterých mimochodem český premiér Petr Nečas podpořil Slovensko, se však nemluvilo. Zaznívala optimistická prohlášení, že V4 žije a že spolupráce bude přece jen užší.

"Shodli jsme se velmi rychle, že chceme spolupráci zintenzivnit," oznámila slovenská premiérka Iveta Radičová. A vzápětí i vysvětlila, jak: "Budeme se scházet před summity Evropské unie i jednáními Evropské rady."

Jinými slovy, čtyři středoevropské země se pokusí sladit noty, pokud ovšem "najdou společný průsečík svých zájmů", jak zaznělo z úst českého premiéra. "Budeme hledat praktická řešení, ne proklamace," dodal Petr Nečas.

Tím ovšem výčet skutečně konkrétních kroků, které premiéři zemí V4 novinářům předestřeli, skončil. O tom, jak společně bojovat s krizí nebo jak vyřešit energetickou závislost na Rusku, se bude dál diskutovat.

Jsme na jedné lodi!

To, co si všichni čtyři pochvalovali, je zhruba podobné politické naladění vlád V4, které se chystají reformovat veřejné finance.

"Varšavský expres nejdřív navštívil Budapešť, pak Prahu a nakonec i Bratislavu," vtipkoval maďarský premiér Viktor Orbán.

I přesto se ale ukázalo, že každá země bude hledat především svůj recept. Navíc jen jediná země V4 - Slovensko - je už součástí eurozóny, takže zbylé tři jsou v jiném postavení.

 

Právě se děje

Další zprávy