Nečas by šetřil i na tajných agentech. Dvě služby stačí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 7. 2010 9:33
Reforma zpravodajských služeb ale jen tak nebude. Dohoda je daleko
Přemýšlím, co s tajnými službami. Není těch reforem už moc?
Přemýšlím, co s tajnými službami. Není těch reforem už moc? | Foto: Jan Langer

Bratislava - Trojkoalice uvažuje o reformě tajných služeb a premiér Petr Nečas má poměrně jasno, jak by měla vypadat. Svoji představu nastínil novinářům během návštěvy Bratislavy.

"Já si myslím, že tou správnou cestou by bylo funkční spojování, to znamená mít jednu rozvědku a jednu kontrarozvědku," upřesnil premiér.

Podle informací Aktuálně.cz se už během jednání stranických expertů o programu koalice tato varianta vynořila. Druhou možností by bylo spojit civilní rozvědku a kontrarozvědku v jednu službu, jak už se to formálně stalo s vojenskými zpravodajskými službami. Shodu, jak by měla reforma tajných služeb vypadat, ODS, TOP 09 a Věci veřejné ale zatím nenašly.

"Je otázka, zda se podaří dosáhnout politické shody, to řeknu velmi otevřeně. Jsou důležitější reformy. Otevírat si další pole dalšího koaličního střetu, mezi stranami nebo resorty - tak to nestojí za to," prohlásil Petr Nečas.

A hrozí i válka tajných služeb!

A nejde jen o koaliční střet. Sloučené zpravodajské služby by zřejmě propouštěly část důstojníků. A tady podle Nečase hrozí i skrytá válka tajných služeb: "Každá z nich vás bude přesvědčovat, že právě ona by měla být základem pro tu transformaci a ostatní že jsou darebáci - což používám skoro autentická slova. Ta míra řevnivosti mezi nimi je nebývalá."

Premiér si neodpustil ani poukaz na některé politické aféry, ve kterých hráli určitou roli bývalí zpravodajci: "Představa, že tady běhá deset takových Randáků (bývalý ředitel civilní rozvědky - pozn. A.cz), je možná v médiích lákavá představa, ale pro stabilitu demokracie to rozhodně dobré není."

O reformě tajných služeb se mluví léta, chystal se na ni i Topolánkův kabinet. Nakonec k ní ale nedošlo. Nový premiér je sice přesvědčený o tom, že tři tajné služby jsou pro malou Českou republiku zbytečný luxus. Kvůli námitkám v koalici ale není zdaleka jisté, že vláda s nějakou reformou vůbec začne.

 

Právě se děje

Další zprávy