Nečasovo Česko-Slovensko: Společná dálnice i konzuláty

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 7. 2010 20:01
Petr Nečas uvažuje i o společných jednáních vlád - české a slovenské
Pondělní přijetí u slovenského prezidenta
Pondělní přijetí u slovenského prezidenta | Foto: Jan Němec

Bratislava (od našeho zvláštního zpravodaje)- Společná dálnice spojující automobilky v Česku a na Slovensku, společné některé konzulární úřady nebo hledání společných témat, které by mohla řešit "Visegrádská čtyřka".

Český premiér Petr Nečas během své první zahraniční cesty - tradičně na Slovensko - představil nástin některých kroků, jak by jeho kabinet mohl s Bratislavou spolupracovat víc, než dřív.

Společná dálnice? Proč ne...

"U důležitých otázek si dokonce umím představit vpodstatě průlomovou věc - společné jednání vlád," upřesnil svou představu český premiér.

"Třeba dálniční spojení České republiky a Slovenska na severu území mezi těmi dvěma automobilkami Hyunday a Kia. Tam je prostě obrovský provoz."

Už v pondělí dopoledne se slovenská premiérka Iveta Radičová a Petr Nečas při společném setkání netajili tím, že si rozumějí i politicky. Obě vlády se chystají ke škrtům.

Není tedy divu, že jeden z dalších možných směrů spolupráce vidí premiér Nečas ve spojení některých konzulárních služeb, které by česká - nebo zase naoplátku slovenská strana - zajišťovala v určité zemi pro občany obou států.

"I ministr zahraničí bude muset šetřit na provozních výdajích," dodal k tomu Nečas. "Je na něm, jak to udělá."

Visegrád? Trochu virtuál

Radičová a Nečas mluvili v pondělí i o spolupráci v rámci "Visegrádu". Obě země však vnímají toto uskupení přece jen trochu jinak: zatímco Slovensko mluví o možnosti vytvořit nějaké instituce a skupinu stmelit, Petr Nečas je zdrženlivější: "Netřeba Visegrád mýtizovat," říká.

A na poznámku, že pro lidi je Visegrádská čtyřka tak trochu virtuální věc, reagoval: "Nejenom pro ně."

Přesto si myslí, že by se V4 mohla stát silnou vlivovou skupinou - v těch oblastech, kde mají všechny čtyři země stejný zájem. Optimisticky prý proto doufá, že současné třenice mezi Slovenskem a Maďarskem kvůli dvojímu občanství se brzy urovnají.

 

Právě se děje

Další zprávy