Bárta chce šéfovat poslancům VV, policii navzdory

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
11. 7. 2011 15:27
Poslanci za VV budou volit svého nového předsedu v úterý
Vít Bárta na konferenci VV.
Vít Bárta na konferenci VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Exministr Vít Bárta se v úterý zřejmě pokusí dostat do čela poslaneckého klubu Věcí veřejných. Aktuálně.cz to řeklo několik zdrojů z nitra klubu.

"Ano, chce být předsedou," prohlásil jeden z poslanců. Druhý byl i přes slíbenou anonymitu opatrnější: "Já bych to jako spekulaci neviděl," naznačil.

Sám Vít Bárta ovšem svoji kandidaturu nepotvrdil.

Jinak z nitra klubu zní obvyklé obecné formulace.

"Předsedu či předsedkyni poslaneckého klubu VV budeme řešit v úterý na zasedání klubu," odpověděla na dotaz Aktuálně.cz Kateřina Klasnová.

"Samé spekulace, oficiální kandidát žádný," říká shodně současná šéfka klubu a čerstvá vicepremiérka Karolína Peake.

Někteří poslanci se nicméně svou podporou Víta Bárty už teď netají.

"Jsem v zahraničí, ale Bártu na předsedu podporuji," prohlásil poslanec Josef Novotný.

Vydat, nebo nevydat policii?

Pokud bude Vít Bárta skutečně kandidovat na předsedu klubu, pak zrovna v den, kdy bude mandátový a imunitní výbor rozhodovat, zda doporučí sněmovně poslance Bártu vydat, či nevydat k trestnímu stíhání.

Dolní parlamentní komoru o to požádala policie, která vyšetřuje kauzu údajného uplácení někdejšího výkonného místopředsedy VV Jaroslava Škárky a bývalé šéfky poslanců VV Kristýny Kočí.

Zatímco Kočí a Škárka tvrdí, že dostávali od Víta Bárty peníze za loajalitu, Vít Bárta tvrdí, že to byly půjčky.

Policie se nakonec přiklonila k verzi Škárky a Kočí. Kromě poslance Bárty ale chce vydat k trestnímu stíhání i Jaroslava Škárku za to, že údajné úplatky přijímal.

Nástupce Peake

Nového šéfa poslaneckého klubu musí zvolit Věci veřejné proto, že se současná předsedkyně Karolína Peake stala členkou vlády - vicepremiérkou pro boj s korupcí, která zároveň bude předsedkyní Legislativní rady vlády. Nečasův kabinet jí tyto funkce oficiálně přizná na schůzi vlády ve středu.

Veřejně ovšem zatím svoji kandidaturu ohlásil jen Radim Vysloužil. "Ano, budu kandidovat," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz už minulý týden.

Šéf poslaneckého klubu některé z koaličních stran byl až dosud automaticky členem koaličního vyjednávacího týmu, tzv. K9. Dál to platí o ODS i TOP 09.

Karolína Peake nicméně říká, že v tuto chvíli není třeba měnit vyjednávací tým za Věci veřejné, ve kterém je předseda Radek John, právě Karolína Peake a Vít Bárta, který sice nemá ve straně žádnou oficiální funkci, je nicméně za VV "hlavním vyjednavačem pro reformy".

 

Právě se děje

Další zprávy