Byl nařčen, že nosil úplatky. Teď chce vést poslance

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 7. 2011 19:09
Radim Vysloužil potvrdil, že bude usilovat o post předsedy poslaneckého klubu VV

Praha - Odpadlík Jaroslav Škárka ho před časem obvinil, že mezi poslanci Věcí veřejných roznášel obálky s úplatky od Víta Bárty. Radim Vysloužil však taková tvrzení od počátku odmítá - a nyní se chce stát šéfem sněmovního klubu VV.

Rád by tak usedl na místo, ze kterého před časem "véčka" odstranila Kristýnu Kočí, jednu z hlavních aktérek vyšetřované korupční kauzy.

Vysloužil je prvním poslancem, který oficiálně potvrdil, že chce o předsednictví usilovat, když jej kvůli novým povinnostem ve vládě opouští nyní už vicepremiérka Karolína Peake.

"Budu kandidovat," uvedl současný první místopředseda poslaneckého klubu VV. Situace ve vládní koalici se podle něj už zklidnila, vládě tak dává šanci "víc než poloviční".

Zda zvedne ruku pro vydání poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky v souvislosti s úplatkářskou aférou, to se zatím podle svých slov nerozhodl.

A.cz: Už jste se rozhodl, zda budete kandidovat na předsedu klubu?

Ano, budu kandidovat.

A.cz: Podle všeho by se zatím neměl měnit vyjednávací tým pro K9. Vadilo by vám to, že byste případně jako předseda klubu nebyl vyjednávačem za VV?

Myslím, že to je ještě otázka diskuse. Ten tým obstál, myslím, že je dobrý, ale je otázka, jak se to bude dál vyvíjet. Ale není to moje priorita.

Koalice se zklidnila

A.cz: Jste spokojen s dodatkem ke koaliční smlouvě?

Kdybych byl spokojen, tak by to bylo zvláštní, protože ne všechny naše podmínky byly vyslyšeny. Ale bylo to asi maximum možného.

A.cz: V koalici nicméně panuje nedůvěra. ODS a TOP 09 mluví o tom, že se koalice musí otestovat na přijetí zákonů až v té fázi, kdy je vrátí Senát a bude třeba ho přehlasovat. Bude v těchto případech koalice jednotná?

Pokud bude stejný přístup koaličních partnerů ke koaliční smlouvě a dodatku, pak by neměl být problém.

A.cz: ODS už nicméně ústy Alexandra Vondry prohlásila, že pokud by letošní schodek státního rozpočtu byl větší než plánovaný, pak vláda může padnout. Jakou tedy vy - v této celkové atmosféře - dáváte vládě šanci?

Jsem životní optimista a věřím, že si vláda uvědomuje, že konečně po delší době je nutné dělat důležité zákony. Viděl bych tedy její šanci jako nadpoloviční.

Ještě se rozhodnu, zda Bártu a Škárku vydat

A.cz: Zastavím se u problému, který se týká vydání vašich poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Pan Škárka mluvil o tom, že přímo vy jste mu nosil obálky s penězi, vy jste to popřel. Kontaktovala vás už policie?

Byl jsem jako svědek podat vysvětlení.

A.cz: A dál platí, že popíráte, že byste předával obálky, jak tvrdí Jaroslav Škárka?

Samozřejmě.

A.cz: Zvednete ruku pro vydání vašich poslanců?

Je to ještě předčasné, o vydání se bude, jestli se nepletu, rozhodovat na konci srpna. Je to ještě dlouhá doba, kdy se mohou objevit další informace, abych se mohl dostatečně rozhodnout.

A.cz: Ptám se ale i proto, že VV mluvily o omezení imunity. Neměly by tedy podle vás poslanci spoléhat na to, že trestní stíhání proběhne fér?

Rozumím. Ale současně je otázkou, jestli tohle trestní oznámení není pouze politickou záležitostí pro oslabení Věcí veřejných. Záleží na tom, jak se bude dál tato kauza vyvíjet.

 

Právě se děje

Další zprávy