VV slibovaly omezit imunitu. Sledujte, zda vydají Bártu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 7. 2011 9:20
Poslanci budou znovu posuzovat žádost policie na vydání Bárty a Škárky
Vydat, nevydat?
Vydat, nevydat? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už příští týden bude mandátový a imunitní výbor sněmovny znovu posuzovat žádost policie, aby jí poslanci vydali ke stíhání své dva kolegy z Věcí veřejných - Víta Bártu kvůli podezření, že si kupoval loajalitu některých spolustraníků úplatky, a Jaroslava Škárku, že údajné úplatky přijímal.

Výsledkem má být doporučení celé sněmovně: vydat, nebo nevydat poslance k trestnímu stíhání.

Verze obou aktérů se liší: zatímco Škárka tvrdí, že to úplatky byly, Bárta obálky s penězi interpretuje jako půjčky.

V tuto chvíli jde o to, zda vůbec bude moci policie tuto vyšetřovat. Pokud sněmovna Bártu a Škárku nevydá, je policejní šetření vyloučeno - a to navždy.

Předvolební sliby VV

Pokud by poslanci VV měli hlasovat v souladu s předvolebními sliby, pak by museli jednoznačně hlasovat pro vydání obou svých kolegů. 

Zatímco totiž ostatní koaliční strany - ODS a TOP 09 -  a stejně tak opoziční ČSSD a KSČM omezení imunity zákonodárců vysloveně neslibovaly, VV byly razantní.

"Požadujeme omezení imunity poslanců a senátorů pouze na imunitu za projevy učiněné v Parlamentu ČR nebo v jeho orgánech," píše se na straně 12 jejich volebního programu. Mimo sněmovnu by tak měl poslanec vůči policii postavení běžného občana.

Nicméně v tuto chvíli je stanovisko jednotlivých poslanců z řad VV nejasné.

"Je otázkou, jestli tohle trestní oznámení není pouze politickou záležitostí pro oslabení Věcí veřejných. Záleží na tom, jak se bude dál tato kauza vyvíjet," prohlásil nedávno pro Aktuálně.cz například poslanec Radim Vysloužil s tím, že se teprve rozhodne.

"Musím nejdřív vidět obvinění a znát názor obviněného," mluví podobně i Viktor Paggio. "Svůj názor si udělám, až to přijde."

Jak Vysloužil, tak Paggio ovšem v březnu hlasovali pro vydání svého kolegy Stanislava Humla k trestnímu stíhání.

Kauza Huml prubířským kamenem

Právě Humlovo nevydání letos v březnu ukázalo, jak vážně to poslanci míní s omezením své vlastní imunity. 

Stanislava Humla policie podezřívala, že zmanipuloval expertní posudek k dopravní nehodě. Sněmovna ho letos v březnu nevydala, přestože o to Huml v závěrečné řeči sám požádal.

"Já se trestního stíhání opravdu nebojím a chci být vydán. Když mě nevydáte, tak do smrti budu mít nálepku, že jsem něco možná spáchal a snažil jsem se to zastřít. Sněmovna mě očistit nemůže," prohlásil Huml před poslanci těsně před hlasováním o svém vydání.

Jeho vlastní strana (tehdy ještě nebyl odpadlíkem), která prosazovala zúžení imunity podle britského vzoru, přitom nakonec hlasovala zhruba půl napůl: pro Humlovo vydání policii hlasovalo jen 10 poslanců VV, vysloveně proti byli 4, další 4 se zdrželi - tím, že ale zůstali v sále, jen zvedli kvorum pro hlasování.

A zatímco jeden z aktérů současné kauzy údajného uplácení, Jaroslav Škárka, tehdy hlasoval pro Humlovo vydání, Vít Bárta vůbec nehlasoval.

Pro návrh vydat Humla policii tehdy ještě zvedlo ruku jen 6 sociálních demokratů, 9 poslanců za ODS, 30 za TOP 09 a 14 komunistů.(kompletní výsledek hlasování ZDE).

Omezení imunity dál naráží

Nechuť omezit vlastní imunitu ale už předtím ukázal krach pokusu zúžit ji jen na dobu výkonu mandátu a nenechat ji jako doživotní.

"Návrh reaguje na neúměrný rozsah imunity poslanců a senátorů. Imunita má chránit fungování komor Parlamentu, v žádném případě nemá být zakotvením osobního privilegia, stavějícího poslance a senátory do nadřazeného postavení ve srovnání s ostatními občany," psalo se v odůvodnění návrhu, který ovšem sněmovna vloni krátce před Vánoci smetla.

Návrh zákona tehdy podepsali jako předkladatelé předsedové všech tří koaličních stran.

Opozice namítala, že by ji státní moc mohla šikanovat kvůli přestupkům. Pro omezení imunity nakonec hlasovali jen 3 sociální demokraté a 1 komunistka (hlasování o návrhu ZDE).

To by k prosazení ústavního zákona sice stačilo, kdyby ovšem lavice vládních poslanců nebyly v tu dobu notně prořídlé.

O Bártovi a Škárkovi na konci léta

O vydání, nebo nevydání Bárty se Škárkou rozhodnou poslanci zřejmě na konci léta. Schůze, která začíná v úterý, je mimořádná, její program by se tedy neměl měnit.

"Hrozilo by, že se to případné vydání potom zpochybní," říká předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Stanovisko poslanců VV je v tuto chvíli nejisté, podobně i ODS vyčkává.

"Budeme postupovat jako v jiných případech - budeme se tím zabývat na klubu až po stanovisku mandátového a imunitního výboru," říká předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura.

Klub TOP 09 už ústa svého předsedy Petra Gazdíka deklaroval, že "jednomyslně" zvedne ruku pro vydání obou poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy