O Bártovi a Škárkovi poslanci rozhodnou až v srpnu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 7. 2011 14:23
Poslanci mají rozhodovat o vydání obou poslanců policii v souvislosti s kauzou úplatků ve VV
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna bude rozhodovat o vydání Víta Bárty (Věci veřejné) a Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání s největší pravděpodobností až na schůzi, která začne koncem srpna. Oba poslanci figurují v kauze údajného uplácení ve VV.

Agentuře ČTK to v pátek řekla předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS).

Mimořádné zasedání poslanců bude již před polovinou července. Ani sněmovní právníci ale nemají jednoznačný názor na to, zda se musí policejní žádost projednat již na něm.

Jednací řád uvádí, že sněmovna musí projednat žádost policie o vydání poslance k trestnímu stíhání na nejbližší schůzi. U mimořádné schůze ale nelze měnit program a její navrhovatelé nyní tento bod ani nemohou do plánu zahrnout, protože není vyjádření mandátového a imunitního výboru.

Výbor si zatím vyžádal policejní spis a pozval si Bártu a Škárku na další zasedání 12. července, kdy začne také dvoudenní mimořádná schůze.

O co v případu jde

  • Policie chce Bártu stíhat kvůli tomu, že se údajně snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí.
  • Škárku chtějí policisté stíhat údajně kvůli tomu, že úplatek oznámil pozdě a část peněz utratil.
  • Bárta od počátku tvrdí, že šlo o půjčky.
  • Škárka zase zdůrazňuje, že si peníze nechat nechtěl.

Zda výbor už na tomto zasedání vydá doporučení poslancům, jak s žádostí naložit, není jisté. "Je žádoucí, aby výbor záležitost důkladně posoudil. Kolik na to bude potřebovat času, bude jeho věc," podotkla Němcová.

Žádost o mimořádnou schůzi by měla dostat od vládních poslanců v pondělí a hned by ji měla také svolat. Poslanci by na schůzi měli projednat v prvním čtení například zákony související s důchodovou a zdravotní reformou a ústavní předlohu, která by zavedla přímou volbu prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy