Inventura slibů Andreje Babiše: Pivo nezlevnilo a z Prahy se Paříž nestala. Dálnice přibývají pomalu

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
6. 6. 2018 5:30
Není výjezdu premiéra Andreje Babiše a jeho vlády do krajů, aniž by ministerský předseda neslíbil, že najde desítky milionů až miliardy na projekty, které si podle něj zaslouží dokončení. Babiš, kterého prezident ve středu podruhé jmenuje premiérem, hojně sliboval už v minulosti. Na některé závazky nedošlo, některé se protahují. Podívejte se na ně v přehledné grafice.
Hrací automaty
Hrací automaty | Foto: Shutterstock

Regulace hazardu

Mezi body, které Andrej Babiš splnil, patří mimo jiné regulace hazardu. Zákon jej zakázal například lidem, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Celníci mohou nově vstupovat do heren a kontrolovat je, nástroje pro kontrolu heren přibyly i obcím.

Schvalování novely se neobešlo bez kontroverze. Ministerští úředníci získali právo rozhodovat o zablokování webů umožňujících provozování hazardu, které nebudou splňovat české zákony. Opozice se tehdy obávala, že ministerstvo financí získalo nástroj k cenzuře internetu.

Seznam blokovaných webů lze najít na webu ministerstva financí. Svědčí hlavně o tom, jak se loterijní weby pokoušejí zákaz obcházet, před čímž odborníci už v době přijímání zákona varovali.

 

Právě se děje

Další zprávy