Inventura slibů Andreje Babiše: Pivo nezlevnilo a z Prahy se Paříž nestala. Dálnice přibývají pomalu

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
6. 6. 2018 5:30
Není výjezdu premiéra Andreje Babiše a jeho vlády do krajů, aniž by ministerský předseda neslíbil, že najde desítky milionů až miliardy na projekty, které si podle něj zaslouží dokončení. Babiš, kterého prezident ve středu podruhé jmenuje premiérem, hojně sliboval už v minulosti. Na některé závazky nedošlo, některé se protahují. Podívejte se na ně v přehledné grafice.
Foto: Ludvík Hradilek

Korupce, plýtvání a 200 miliard

Hnutí ANO se před volbami v roce 2013 hlásilo k důslednému výběru daní a zamezení plýtvání peněz z veřejných rozpočtů. Andrej Babiš sám tvrdil, že Česku právě kvůli korupci a plýtvání ročně utíká 200 miliard korun, tedy téměř pětina příjmů rozpočtu. Sliboval, že tento stav napraví.

Dva roky po volbách své tvrzení v rozhovoru pro HN nejprve popřel, později připustil, že "asi plácal" na předvolebním mítinku.

Babiš nicméně připravil řadu opatření, která prezentoval jako boj s nepoctivci - například kontrolní hlášení nebo elektronickou evidenci tržeb. Tvrdí, že se mu daří lépe vybírat daně a že jeho změny fungují. Oponenti nicméně namítají, že žádných 200 miliard ročně neobjevil a že růst příjmů z daní i rozpočtu jako celku odpovídá hospodářskému růstu celé ČR.

Babiš sám čelí trestnímu stíhání kvůli podezření, že řídil dotační podvod v kauze Čapí hnízdo.

 

Právě se děje

Další zprávy