Inventura slibů Andreje Babiše: Pivo nezlevnilo a z Prahy se Paříž nestala. Dálnice přibývají pomalu

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
6. 6. 2018 5:30
Není výjezdu premiéra Andreje Babiše a jeho vlády do krajů, aniž by ministerský předseda neslíbil, že najde desítky milionů až miliardy na projekty, které si podle něj zaslouží dokončení. Babiš, kterého prezident ve středu podruhé jmenuje premiérem, hojně sliboval už v minulosti. Na některé závazky nedošlo, některé se protahují. Podívejte se na ně v přehledné grafice.
Foto: Aktuálně.cz

Školky v Libereckém kraji

Z trochu jiné kategorie slibů je Babišův závazek investic do mateřské školy v Semilech, Šimonovicích a Hejnicích v Libereckém kraji. Předseda vlády slíbil školkám peníze a vyčetl přitom politickému soupeři Janu Farskému (STAN), který je v Semilech radním, že se město o školky nestará.

Jenže ještě v prosinci 2017 Babiš nezvedl ruku pro pozměňovací návrh, který měl přidat 300 milionů korun do regionálního školství a přímo řízených organizací - tedy právě školkám. Návrh pocházel z dílny Starostů a nezávislých, tedy i od Jana Farského.

Obdobným způsobem Babiš v roce 2015 odmítal přidat důchodcům s ohledem na výdajovou stránku rozpočtu. O tři roky později Babišův kabinet zvýšil penze od roku 2019 téměř o tisíc korun, což státní kasu ročně vyjde na 14 miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy